БЪЛГАРИЯ- Рилски манастир- Мелник-Рупите- Роженски манастир- Стария град Пловдив! Тръгване от Варна, Велико Търново!🚌

 Рилски „чудеса“ , Мелнишко вино, Златолист и Преподобна Стойна и магията на Рупите
Банско- село Златолист и Преподобна Стойна –  Рупите – Мелник – Роженски манастир – Рилски манастир
Дати: 30.10.2021
2 нощувки със закуски

Рилски „чудеса“ , Мелнишко вино , Бански традиции

Програмата се осъществява от: * Добрич, Варна, Шумен, Велико Търново 

Програма:
1 денВарна  – Стария Град Пловдив – Банско
Отпътуване от Варна в 05.30 ч  ул . Антим I
От Шумен в 06:30 ч./От паркинга на Била * При минимум 12 туриста/ при по малко от 5-ти км.
Търговище-ОМВ на кръговото по пътя за Търново около 07:15ч.
От Велико Търново в 08:30 ч от автогара „Юг“

Отправяме се към село Златолист и църквата Свети Георги , в която е живяла пророчицата преподобна Стойна.Независимо дали ще се разходите до самата църква или просто ще разгледате малките порутени къщички в селото, легендите за живота на Преподобна Стойна няма как да ви подминат. В селото днес живеят само неколцина човека , но историите им за чудесата на пророчицата не секват. Стойна ослепява на 7 годишна възраст в следствие на едра шарка.Според преданието докато боледувала я навестявал Свети Георги. Години по късно родното и село било опожарено и тя помолила да я преместят в село Златолист , защото така и бил заръчал Свети Георги. Щом видяла църквата „ Свети Георги“ Стойна решила, че това е новият и дом.А самата църква е толкова различна от всичко , което сме виждали. Влезете ли няма как да не се впечатлите от иконите .На една от тях е изобразен дявол впрегнал човек в каруца. На друга – гола до кръста жена – до тях пък светец с глава на кон. Местна жена разказва, че сестрата на светеца се влюбила в него и той, за да я отблъсне , се помолил да бъде обезобразен. Разказва се и , че ако се взираме по дълго в иконата на Исус Христос над олтара , ще видим как премигва с клепачи. За църквата се твърди , че ако болен преспи в нея една нощ  ще оздравее на сутринта.
Следобяд отпътуване и пристигане в хотела в Банско надвечер. Нощувка

2 ден/ Банско- Рупите – Мелник – Роженски манастир
Закуска.
Около 08:30ч. отпътуване за Рупите – едно от най – притегателните и мистични места в България. Тук живее и служи на родината си българската пророчица Ванга . Попитана защо е избрала точно това място за свой дом, тя отговорила: „Имам определено време колко да стоя тук. Това място е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.“ Хребетът, за който говори Ванга, всъщност е Кожух планина, възвишение в Рупите. Посещение на храм-паметникът „Св. Петка Българска”.
Около 12:00ч. отпътуване за Мелник  – град музей, град история, най-малкото градче в България.Времето сякаш е спряло в това тихо и спокойно градче. Живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, уютни хотели, кръчми с традиционна българска кухня, винарни изби, сувенирни магазини – това ни предлага днес Мелник. Сред забележителностите на града могат да се отбележат и ще посетим – Пашовата къща, Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба ) , руините на средновековни църкви и много други – ще им се насладим заедно. Свободно време за обяд, разходка и снимки.
Около 15:00ч. отпътуване за Роженски манастир– най-големият православен манастир в Пиринския край. Манастирът е сравнително добре запазен до сега и всяка година се посещава от много туристи от различни страни. Точната дата на основаването на Роженския манастир не е известна, но за първи път името на манастира е споменато в една преписка към гръцки ръкопис от 13в. По това време Мелнишката област е управлявана от деспот Алексий Слав, племенник на българския цар Калоян (1197-1207). По време на османското нашествие манастира е бил опожарен, но скоро след това отново възстановен.
Около 17:30ч. отпътуване. Пристигане в хотела привечер . Нощувка.

3 ден/ Банско-  Рилски манастир – Варна
Закуска. Освобождаване на стаите.
Около 08:30 ч. отпътуване за Рилски манастир. Рилският манастир е разположен на 1,147 метра надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила. Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Рилският манастир се отличава с уникална архитектура. Отвън, с 24-метровите каменни стени на основните си сгради, които образуват неправилен петоъгълник, манастирът има вид на крепост. Рилският манастир е създаден през 30-години на Хв. на мястото на старата постница в планина Рила. През времето на своето съществуване манастирът е бил многократно преустройван, разрушаван и отново възстановяван. Рилската обител е придобила сегашния си облик към средата на миналото столетие. Посещение на църквата на Иван Рилски – създателят на Рилската обител.
Отпътуване за съответния град. Пристигане във Варна – около 23:00ч.

РЕДОВНИ ЦЕНИ

Отпътуване от : На човек в двойна стая /тройна стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Варна / Шумен 150 лв 135лв
Търговище/ Велико Търново/Севлиево 140 лв 125лв

Отпътуване от град Добрич при 4 човека – доплащане 15 лв на човек в двете посоки.
Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 10 лв на човек в двете посоки

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:
Транспорт с лицензиран автобус;
Медицинска застраховка за лица до 65 год.;
Екскурзоводско обслужване;
2 нощувки със закуски в хотел 3* в Банско/Благоевград или Сандански;
Посещение и разглеждане на село Златолист и църквата Свети Георги където е живяла Преподобна Стойна с екскурзовод;
Разглеждане на Мелник , Рупите , Роженски манастир и Рилски манастир с екскурзовод.
Цената не включва:
Раходи от личен характер.
Входни такси за посещаваните обекти.
Ориентировъчни входни такси за музея на Рилски манастир (8 лв.) и Хрельовата Кула (5 лв.). Кордопулова къща в Мелник – 2 лв.
Медицинска застраховка за лица над 65 год – 4 лв за целия период.
Забележка:
Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без да отпадат обекти и това да ощетява туристите.
Всички упоменати часове са ориентировъчни и ще търпят промени в хода екскурзията.
Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в България/ – оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;  доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване.
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване.

Препоръчваме сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване”
по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, разходи за съкращаване и прекъсване на пътуването, разходи за удължаване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия, негови близки или др. не медицински причини. Валидна за цял свят, както и за територията на Република България. Застраховката може да сключите в офиса ни до 5 дни от датата на подписване на договора за туристическо пътуване, от закупуването на самолетен билет , или резервиране на хотел. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa. Повече информация в офиса на фирмата.