БЪЛГАРИЯ- Банско- село Златолист и Преподобна Стойна- Рупите- Мелник- Роженски манастир- Рилски манастир! Тръгване от Варна, Велико Търново! 🚌

 Рилски „чудеса“ , Мелнишко вино, Златолист и Преподобна Стойна и магията на Рупите
Банско- село Златолист и Преподобна Стойна –  Рупите – Мелник – Роженски манастир – Рилски манастир
Дати: 19.07.2024, 16.08.2024, 06.09.2024, 21.09.2024, 18.10.2024, 01.11.2024
2 нощувки със закуски

Рилски „чудеса“ , Мелнишко вино , Бански традиции

Програмата се осъществява от: * Добрич, Варна, Шумен, Велико Търново 

Програма:
1 денВарна- Банско
Отпътуване от Варна в 05.30 ч  ул . Антим I
От Шумен в 06:30 ч.- От паркинга на Била на бул.Цар Симеон
Търговище-ОМВ на кръговото по пътя за Търново около 07:15ч.
От Велико Търново в 08:30 ч от автогара „Юг“

Отправяме се към село Златолист и църквата Свети Георги , в която е живяла пророчицата преподобна Стойна.Независимо дали ще се разходите до самата църква или просто ще разгледате малките порутени къщички в селото, легендите за живота на Преподобна Стойна няма как да ви подминат. В селото днес живеят само неколцина човека , но историите им за чудесата на пророчицата не секват. Стойна ослепява на 7 годишна възраст в следствие на едра шарка.Според преданието докато боледувала я навестявал Свети Георги. Години по късно родното и село било опожарено и тя помолила да я преместят в село Златолист , защото така и бил заръчал Свети Георги. Щом видяла църквата „ Свети Георги“ Стойна решила, че това е новият и дом.А самата църква е толкова различна от всичко , което сме виждали. Влезете ли няма как да не се впечатлите от иконите .На една от тях е изобразен дявол впрегнал човек в каруца. На друга – гола до кръста жена – до тях пък светец с глава на кон. Местна жена разказва, че сестрата на светеца се влюбила в него и той, за да я отблъсне , се помолил да бъде обезобразен. Разказва се и , че ако се взираме по дълго в иконата на Исус Христос над олтара , ще видим как премигва с клепачи. За църквата се твърди , че ако болен преспи в нея една нощ  ще оздравее на сутринта.
Следобед отпътуване и пристигане в хотела в Банско надвечер. Нощувка

2 ден/ Банско- Рупите – Мелник – Роженски манастир
Закуска.
Около 08:30ч. отпътуване за Рупите – едно от най – притегателните и мистични места в България. Тук живее и служи на родината си българската пророчица Ванга . Попитана защо е избрала точно това място за свой дом, тя отговорила: „Имам определено време колко да стоя тук. Това място е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.“ Хребетът, за който говори Ванга, всъщност е Кожух планина, възвишение в Рупите. Посещение на храм-паметникът „Св. Петка Българска”.
Около 12:00ч. отпътуване за Мелник  – град музей, град история, най-малкото градче в България.Времето сякаш е спряло в това тихо и спокойно градче. Живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, уютни хотели, кръчми с традиционна българска кухня, винарни изби, сувенирни магазини – това ни предлага днес Мелник. Сред забележителностите на града могат да се отбележат и ще посетим – Пашовата къща, Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба ) , руините на средновековни църкви и много други – ще им се насладим заедно. Свободно време за обяд, разходка и снимки.
Около 15:00 ч. отпътуване за Роженски манастир– най-големият православен манастир в Пиринския край. Манастирът е сравнително добре запазен до сега и всяка година се посещава от много туристи от различни страни. Точната дата на основаването на Роженския манастир не е известна, но за първи път името на манастира е споменато в една преписка към гръцки ръкопис от 13в. По това време Мелнишката област е управлявана от деспот Алексий Слав, племенник на българския цар Калоян (1197-1207). По време на османското нашествие манастира е бил опожарен, но скоро след това отново възстановен.
Около 17:30ч. отпътуване. Пристигане в хотела привечер. Нощувка.

3 ден/ Банско-  Рилски манастир – Варна
Закуска. Освобождаване на стаите.
Около 08:30 ч. отпътуване за Рилски манастир. Рилският манастир е разположен на 1,147 метра надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила. Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Рилският манастир се отличава с уникална архитектура. Отвън, с 24-метровите каменни стени на основните си сгради, които образуват неправилен петоъгълник, манастирът има вид на крепост. Рилският манастир е създаден през 30-години на Хв. на мястото на старата постница в планина Рила. През времето на своето съществуване манастирът е бил многократно преустройван, разрушаван и отново възстановяван. Рилската обител е придобила сегашния си облик към средата на миналото столетие. Посещение на църквата на Иван Рилски – създателят на Рилската обител.
Отпътуване за съответния град. Пристигане във Варна – около 23:00ч.

ПАКЕТНИ ЦЕНИ

Дати: 21.06.2024, 19.07.2024,
16.08.2024, 18.10.2024, 01.11.2024
На човек в двойна стая /тройна стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни Доплащане за единична стая
Варна 215 лв 165 лв 60 лв
Шумен 210 лв 155 лв 60 лв
Търговище/ Велико Търново/ 205 лв   150 лв 60 лв
Дати: 06.09.2024, 21.09.2024 На човек в двойна стая /тройна стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни Доплащане за единична стая
Варна 225 лв 180 лв 60 лв
Шумен 220 лв 175 лв 60 лв
Търговище/ Велико Търново/ 215 лв  170 лв 60 лв

Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 18 лв на човек в двете посоки.

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • 2 нощувки със закуски в хотел 4* в Банско;
 • Ползване на вътрешен и външен отопляем басейн в хотела,фитнес,парна баня;
 • Посещение и разглеждане на село Златолист и църквата Свети Георги където е живяла Преподобна Стойна с екскурзовод;
 • Разглеждане на Мелник , Рупите , Роженски манастир и Рилски манастир с екскурзовод.

Цената не включва:

 • Раходи от личен характер;
 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Входни такси за музея на Рилски манастир (8 лв.) и Хрельовата Кула (5 лв.). Кордопулова къща в Мелник – 2 лв.;
 • Медицинска застраховка за лица над 65 год – 6 лв за целия период;
 • Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава);

Забележка:
Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без да отпадат обекти и това да ощетява туристите.
Всички упоменати часове са ориентировъчни и ще търпят промени в хода екскурзията.
Входните такси на обектите са с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН ХАРАКТЕР И СА актуални към момента на публикуване на офертата.Агенцията не носи отговорност за промяната им в последствие.

Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в България/ – оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите;  доплащането се извършва най-късно до 15 дни преди датата на отпътуване.
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване.