КРУИЗ- река Нил- 7 нощувки на круизен кораб! 💥ОТСТЪПКА 200 лева на човек✈

ЕГИПЕТ – КРУИЗ ПО РЕКА НИЛ
8 дни, 7 нощувки
Дати: 09.11, 16.11, 23.11.2024
ОТСТЪПКА 200 лв. на човек
За резервации, направени до 31.05.2024 до изчерпване на промоционалните места
Маршрут: ХУРГАДА, ДОЛИНАТА НА ЦАРЕТЕ, ЕДФУ, АСУАН, АБУ СИМБЕЛ*, КАРНАК, ЛУКСОР

„Нил е Египет и център на света“ , Уилбър Смит
Долината на река Нил е една от люлките на нашата цивилизация, защото там е възникнала културата на Древен Египет.
Ще посетите Долината на царете, която е обект на ЮНЕСКО от 1979 г., храма на Хатшепсут и колосите на Мемнон.
Ще може да разгледате и храмовите комплекси Ком Омбо и Абу Симбел на следващия ден. Интересен факт за него е, че поради строителството на язовира Насър е преместен по проект на ЮНЕСКО на по-високо място.
Няма да пропуснем да ви покажем и Асуанската язовирна стенна и самия язовир, който е уникален проект, при чието реализиране са били преместени 90 000 души. Ще се запознаете и с храма на Изида, в който има запазен християнски олтар.
Екскурзията ни ще ви пренесе и в най-големия религиозен комплекс в света – Карнак.
Ще може да видите и древноегипетския храмов комплекс Луксор на източния бряг на река Нил.
ПРОГРАМА
ДЕН 1 |  Полет София – Хургада

Ще кацнете в Хургада, ще бъдете трансферирани до Луксор, където ще се качите на круизен кораб.
Следващите 7 дни ви очаква вълнуващ круиз по р. Нил.
Вечерта, по желание, посещение на звуково и светлинно шоу в храмовия комплекс Карнак (предага се на място).
Вечеря на борда. Нощувка.

ДЕН 2 | Долината на царете – храма на Хатшепсут – колосите на Мемнон

Закуска.
Свободно време или посещение на Долината на царете, храма на Хатшепсут и колосите на Мемнон (пакет „Eкскурзии“).
Долината на царете в Египет е била част от древния град Тива и е мястото, където са погребани почти всички фараони от 18, 19 и 20-та династии. (1539-1075 г. Пр. Хр.). Разположени между хълмовете на Даир ал-Бахри, 63-те гробници са уникален пример за перфектно планиране и декорация. През 1979 година долината бе обявена за Световно културно наследство от ЮНЕСКО. Идеята за създаването на Долината на царете се появява, когато фараоните от Новото кралство започват да крият гробниците си, за да ги  предпазят от поругаване. След смъртта им, фараоните, заедно с няколко кралици и високопоставени длъжностни лица са били погребвани в тези гробници, намиращи се дълбоко под земята. Повечето гробници се състоят от дълги, низходящи коридори, разделени от дълбоки шахти, с цел объркване на крадците. В края на коридора се намира погребалната камера, в която е поставен каменен саркофаг за кралската мумия, обграден от камери за съхранение на мебелите, бижута и други предмети, необходими в задгробния живот.
Храмът на Хатшепсут представлява впечатляваща структура на три нива, с много колони и тераси. Храмът се намира на западния бряг на река Нил и някога е бил обграден от градини. Хатшепсут била жена-фараон на Древен Египет – един от редките случаи, когато жена заема престола на фараоните на Египет. Хатшепсут била дъщеря на Тутмос I. През време на царуването си, тя се обличала в мъжки дрехи и носела фараонска брада. Храмът е сред най-добре проектираните структури в Египет.
Колосите на Мемнон се намират на западния бряг на река Нил. Тези две статуи са единствените оцелели до днес останки от внушителния погребален храм на фараона Аменхотеп III. Високи са 18 метра, а са били 21 м., но тъй като храмът бил разположен на нивото на реката, той ежегодно ставал жертва на разрушителната сила на Нил при разливите му. Предназначението на колосите било да пазят входа на храма. Земетресение в началото на новата ера, силно повредило единия колос и той започнал да издава звуци, наподобяващи пеене или човешка реч. Вярата, че „Пеещите колоси“, носят късмет се разнесла надлъж и шир в тогавашния свят. Песните спрели през 199 г., след реставрация, поръчана от римският император Септимий Север. Името Колосите на Мемнон идва от гърците. В тях те виждали изображение на царя на етиопците Мемнон, син на Еос – богинята на Зората, който повел армиите си в помощ на Троя и бил убит от Ахил по време на Троянска война.
Връщане на борда.
Отплаване към Едфу. Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

ДЕН 3 |  Круиз по Нил – Едфу – Храма Ком Омбо

Закуска.
Рано сутринта отпътуване към Едфу, където в близост до града ще може да разгледате разделения на две храмов комплекс Ком Омбо (пакет „Eкскурзии“). Храмът Ком Омбо е египетски култов комплекс, изграден през елинския период и продължил да съществува през римската епоха и е разположен на самия бряг на река Нил, между Асуан и Едфу. Ком Омбо е уникален с това, че всъщност е комплекс от два съединени храма, посветени на две божества. Дясната (южна) част на храма е в чест на бог Собек (Sobek), който има глава на крокодил и е бог на плодородието и създател на света. Лявата зона (северна) на Ком Омбо е посветена на Haroeris или бога с глава на сокол Хор (Horus), който е слънчев повелител на войната. Неговото крилато изображение, което пази от всички злини, е изобразени над всички портали на Ком Омбо. Предполага се, че Ком Омбо е изграден през епохата на Птолемеите (Ptolemies) между 180-145 г. пр.н.е. на мястото на много по-стари и по-малки светилища, от което днес е останало много малко. Строителството на светилището продължава и при Птолемей (Ptolemy XIII), между 51-47 пр.н.е. В митологията Собек се свързва с бог Сет, враг на Хор. Съюзниците на Собек успели да избягат от Хор, като се видоизменили в крокодили. Затова и Собек е божество с глава на крокодил. Най-напред крокодилът е считан за демон, от който народът по река Нил се страхувал. Издигането му в култ и обожествяването му идва в опита на хората да укротят крокодилите, за да се намали опасността от тях. С течение на времето Собек се превърнал дори символ на плодородието по земите на Нил. Така Собек се превърнал в свирепо божество, обвито в ореола на милосърдието.
Връщане на борда. Отплаване към Асуан. Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

ДЕН 4 |  Круиз по Нил- Високата язовирната стена в Асуан – храма Изида /о. Филе

Закуска.
Рано сутринта, посещение на Високата язовирна стена в Асуан (пакет „Допълнителни екскурзии“). Асуанският язовир, е най-големият насип в света, построен през Нил в Асуан, между 1960 и 1970 г. Значението му до голяма степен засенчва предишния завършен Асуански язовир (ниския), първоначално завършен през 1902 г. Изграждането на Високия язовир се превръща в ключова цел на правителството след Египетската революция от 1952 г. със способността си да контролира по-добре наводненията, да осигури увеличено съхранение на вода за напояване и да генерира водно електричество.
Следва посещение на храма Изида на остров Филе (пакет „Допълнителни екскурзии“). Остров Филе е бил център на древен култ към богинята Изида по времето на птолемейската династия и като главен култов център е привличал поклонници от цялото Средиземноморие. Мащабите на този култ спасяват храмовия комплекс по време на християнската ера. След закриването на храма през 550 г. сл. хр., християните преобразяват главната колона в параклис и издигат църкви на острова, от които нито една не е запазена до днес. През 1960 г. храмът и всички монументи на острова, със съдействието на Юнеско, били транспортирани на остров Агилкия, за да бъдат спасени от потапяне при изграждането на Високата стена на язовира в Асуан. От храмовия комплекс са запазени храмът на Изида, малкият храм на Хатхор и Павилиона на Траян. До острова се достига с лодка. С приближаването към острова, пред очите се разкрива величествена гледка! Храмът има впечатляващи размери, въпреки, че в сравнение с други египетски забележителности, може да бъде приет за сравнително малък. Интересно е, че в храма има запазен християнски олтар и на няколко места в него могат да бъдат забелязани различни християнски символи.
Следобед ще може да се включите в екскурзия до традиционно нубийско село с възможност за яздене на камила (предлага се на място). Ще стигнете до селото с лодка и на място ще успеете да се докоснете до колоритното ежедневие на местните. Може да видите крокодили, които нубийците почитат дори и след смъртта им, мумифицирани ги слагат на входните врати за предпазване от „зли сили“. Ще посетите местна къща, в която ще ви почерпят с чай, домашни питки с мед и разядка.
По желание може да се сдобиете с рисунка от къна, а после в местното училище ще ви бъде преподаден урок за нубийската азбука и всички задружно ще сричате под показалката на учителя.
Връщане на кораба.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

ДЕН 5 |Асуан – Храма Абу Симбел

Закуска.
Свободно време или възможност за посещението на храма Абу Симбел (предлага се на място), желаещите ще тръгнат рано сутринта и ще получат сух пакет закуска..
През 1257 г. пр.н.е. фараон Рамзес II изсякъл два храма в солидната скала на западния бряг на река Нил по повод победата си в битката при Кадеш. Храмовете са били открити през 1817 г. от египтолога Джовани Батиста Белзони, който първи влиза във вътрешността им. Комплексът се състои от голям и малък храм и интересен факт около него е, че поради строителството на язовира Насър от 1964 до 1968 г. се провеждат спасителни операции по проект на ЮНЕСКО и двата храма са разглобени и преместени на платото, на 64 м по-високо от оригиналното им местоположение. Фасадата на големия храм, който е посветен на бога-слънце Ра, е украсена с четири колоса с чертите на Рамзес, носещ двойната корона на Горен и Долен Египет. Статуите са издялани в самата скала, като се е използвал естественият ѝ наклон. Височината им е 20 м, което ги прави лесно видими дори от по-голямо разстояние. Непосредствено до краката на големите статуи могат да се видят по-малки статуи на майката на Рамзес II, любимата му жена Нефертари и някои от многото им деца. Във вътрешната част на храма се намира светилището, където има отново 4 статуи. Тези на Птах, Амон-Ра, Рамзес II и Хор. Невероятно е, но е факт, че на 21 октомври и на 21 февруари, слънчевите лъчи проникват в светилището и осветяват само три от скулптурите. Тази на Птах, който е бога на подземния свят, остава винаги на тъмно. Съвсем наблизо до Големия храм се намира т.н. Малък храм или храмът на Хатхор (Hathor) и Нефертари (Nefertari). Това е първият в историята на Египет храм, посветен на царица и освен това големината на женската статуя е същата като на Рамзес, противно на обичаите статуите на жените и децата да са с много по-малки размери.
Връщане на кораба.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

ДЕН 6 |  Круиз по Нил – Едфу – Луксор

Закуска.
Свободно време за почивка. Плаване по течението на река Нил, кораба се връща към Луксор. Минавайки през Есна, ще имате възможност да се запознаете с работата на шлюзовете по реката.
Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

ДЕН 7 |  Круиз по Нил – Храмов к-с Карнак и храма Луксор

Закуска.
При желание рано сутринта полет с балон над Луксор (организира се и заплаща на място).
Свободно време или посещение на храмовия комплекс Карнак и храма Луксор (пакет „Eкскурзии“).
Храмовия комплекс Карнак е най-големият религиозен комплекс в света. Намира се на 2 км североизточно от Луксор. Той е бил известен на древните египтяни като Ипет-Исут (най-святото място) и представлява град от храмове. Строителството му започва още преди 2000 г. пр. Хр. в чест на триадата от божества – Амон, Мут и Консу. Най- мащабна строителна дейност развиват фараоните Тутмос, при които комплексът е обграден с дебели защитни стени и големи каменни врати. По времето на фараона Птоломей 2 комплексът се е свързал с Тива и с някои от околните храмове чрез Алеята на сфинксовете. Обособени са 3 зони, в най-голямата от които е разположен храмът на Амон Ра. Неговите размери са колосални. Централно място заема колонната зала-хипостил, която се състои от 134 масивни колони, високи 23 метра. В комплекса има още няколко по-малки храма и свещено езеро. За разлика от съвременните църкви, джамии и синагоги, този храм е бил дом на Боговете забранен за обществени посещения. Ако някой простосмъртен дръзне да влезе вътре, е бил осъждан на смърт. Това е светая светих, обитавана от Амон, главният Бог на древните египтяни. Простолюдието е било допускано в храма само по време на ежегодния фестивал на Опет. Стенописите ни разкриват, че на това място са се провеждали свещени египетски ритуали.
Трима богове – Амон, Мут и Хонсу са почетени в Храмът Луксор. Това е голям древноегипетски храмов комплекс, намиращ се на източния бряг на река Нил, в град днес известен като Луксор, но в древността познат като Тива. Храмът Луксор и почитан като най-силното въплъщение на архитектурните особености на Новото царство (XVI-XI век пр.н.е.). Отличава се с грандиозен замисъл, монументалност и голямо количество колони. Храмът Луксор навява безвремие, в него царуват богатство на релефи и спокойствие. От древни времена храмът винаги е бил в центъра на територията, на която е построен. За неговото изграждане заслугата е на Аменхотеп III, при който е отбелязан зенитът на древноегипетските мощ и влияние. Характерна негова особеност са сфинксовете, които спират пред гигантския първи пилон. Той, както и построените по-късно в добавка храмове, са дело на друг велик владетел на Египет – Рамзес II.
Именно той е изобразен на него, както и на други шест гигантски статуи – две в седнало положение и четири в стоящо положение. Зад пилона е Големият двор на Рамзес II. Той е едно от нововъведенията, в единият ъгъл на което е издигната джамията на Абу ал-Хаггаг. Задължително трябва да се обърне внимание на 40 колони, образуващи т.нар. колонада на тържествени процесии, най-внушителната част от храма Луксор – Слънчевият двор, както и най-старата му част – „светая светих” централното светилище.
Връщане на борда. Обяд и вечеря на борда. Нощувка.

ДЕН 8 |  Круиз по Нил – Полет до България
Закуска. Освобождаване на каютите.
Трансфер до летището. Полет обратно към София.

ДАТИ и цени Есен 2024

Заминаване Връщане Пълен пансион С включен Пакет ALL inclusive+ 449 лв. С включен пакет екскурзии- 479 лв. С включен МЕГА пакет-All inclusive + екскурзии+ 899 лв.
12.10.2024 19.10.2024 1599 2048 2078 2498
19.10.2024 26.10.2024 1599 2048 2078 2498
26.10.2024 2.11.2024 1699 2148 2178 2598
2.11.2024 9.11.2024 1699 2148 2178 2598
9.11.2024 16.11.2024 1699 2148 2178 2598
16.11.2024 23.11.2024 1699 2148 2178 2598
23.11.2024 30.11.2024 1699 2148 2178 2598

Цената включва:

♦ ДВУПОСОЧЕН САМОЛЕТЕН БИЛЕТ
♦ ВСИЧКИ ЛЕТИЩНИ ТАКСИ: 20 кг регистриран и 5 кг салонен багаж.
♦ TРАНСФЕР: летище – хотел – летище (модерен автобус с климатик).
♦ НАСТАНЯВАНЕ: 7 нощувки на круизен кораб по р. Нил с външна каюта за двама човека.
♦ ХРАНА: закуска, обяд и вечеря на блок маса на кораба за целия престой.
♦ ВОДАЧ С БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ще ви придружава и дава подробна информация по време на програмата

НИЕ ВИ ПРЕПОРЪЧВАМЕ:
♦ Пакет „ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ“: 479 лв.
 Долината на царете, храма на Хатшепсут, колосите на Мемнон;
• Храмът Ком Омбо;
• Високата язовирна стена в Асуан;
• Храмът на Изида от о. Филе;
• Храмовият к-с Карнак и Луксор.
♦ Пакет „ОЛ ИНКЛУЗИВ“ за целия престой: 449 лв.

♦ Или обединени двата пакета в „МЕГА ПАКЕТ“: 899 лв.

Цената не включва:
♦ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА МЕДИЦИНСКА ЗАСТРАХОВКА (ЛЕВ ИНС АД с покритие 20 000 евро):
   • за лица до 70 г.: 35 лв.         
   • за лица, навършили 70 г.: 70 лв. (двоен размер)
♦ ДОПЛАЩАНЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНО НАСТАНЯВАНЕ (в случай, че пътувате сами и нощувате в самостоятелна стая): 649 лв.
♦ ЗАСТРАХОВКА „Отмяна на пътуването“.
♦ НАПИТКИ на борда на кораба.
♦ ТУРИСТИЧЕСКА ВИЗА: 30 USD (заплаща се на летището);
♦ БАКШИШ: екскурзоводско обслужване и шофьор: 35 евро (на човек)
♦ БАКШИШ: за персонала на кораба за целия престой: 21 евро (на човек)

КРУИЗЕН КОРАБ:
♦ по р. НИЛ (7 нощувки)  SUNRISE M/S SEMIRAMIS I NILE CRUISE 5*

Необходими документи за пътуването:

  • международен паспорт с валидност 6 месеца след датата на приключване на пътуването; При безсрочна лична карта,и ако е издадена преди повече от 10 години се изисква задължително валиден международен паспорт.
  • За деца до 18 г., които пътуват с един родител или без родители – изисква се нотариално заверено пълномощно /от единия или двамата родители – зависи от конкретния случай/
  • За деца, при които родителите имат различни фамилии – необходимо е да се носи копие на акта за раждане на детето, в който са вписани родителите

Условия за плащане:
– 400 лв. депозит при записване и сключване на договор;
– Второ и пълно плащане по резервацията- не по- късно от 45 дни преди заминаване.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи по програма:
20 дни преди датата на отпътуване. Офертата важи при минимум записани 20 туристи.

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:
• От деня, следващ деня на плащане на Депозита до 44 ден преди датата на пътуването – 35% от общата цена на пътуването по Договора
• между 28 дни и 43 дни преди датата на пътуването – 50% от общата цена на пътуването по Договора
• между 16 дни и 27 дни преди датата на пътуването – 70 % от общата цена на пътуването
• между 9 дни и 15 дни преди датата на пътуването – 80 % от общата цена на пътуването
• по-малко от 9 дни преди датата на пътуването – 100 % от общата цена на пътуването
• смяна или корекция на име се начислява такса спрямо тарифата на авиокомпанията превозвач

Забележки:

  • Авиокомпанията има правото на смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператора ще информира своевременно
  • Туроператорът не носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите.
  • Туроператорът не носи отговорност за туристи, които не са допуснати от  гранични власти.
  • Агенцията си запазва правото за промяна в последователността на посещаваните обекти и мероприятия, както и за  промяна на цената до пет дни датата на отпътуване, в случай на драстично повишаване на горивото.
  • В случай на неспазване от ТУРИСТА на сроковете за заплащане на предоставените туристически услуги, Туроператора има право да анулира резервацията.
  • До 5 дни преди полета ще получите документите, от които се нуждаете по време на Вашия престой: самолетни билети, ваучери за настаняване в хотели, Здравна застраховка и застраховка „Отказ от пътуване“ (ако сте заявили такава).

Полетно разписание: подлежи на допълнително уточнение.

Препоръчваме сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” За повече информация попитайте в офиса ни.