БЪЛГАРИЯ- Перущица- Батак- Ковачевица-Лещен-Хаджидимовски манастир- Гоце Делчев- Добърско! Тръгване от Варна, Велико Търново!🚌

Родопи-там,където времето е спряло!
Перущица – крепостта Перистера- Батак- яз.Батак- Ковачевица- Лещен- Хаджидимовски манастир- Гоце Делчев- Добърско и църквата с ракетата

Дати: 07.06.2024, 12.07.2024, 23.08.2024, 27.09.2024, 18.10.2024, 01.11.2024
2 нощувки със закуски

Отпътуване от *Добрич,Варна,Шумен,Търговище,Велико Търново

ПРОГРАМА
1 ви ден  Варна- В.Търново- Перущица- крепостта ПЕРИСТЕРА- Батак- язовир Батак
Отпътуване от Варна около 05.00 ч .
Отпътуване от Шумен от паркинга на Била на бул.Цар Симеон Около 06:00ч.
Отпътуване от Търговище от ОМВ на кръговото по пътя за Велико Търново около 06:45ч.
Отпътуване от Велико Търново от Автогара Юг около 08:00ч.

Отпътуваме в посока Перущица. Перущица е богата на исторически паметници и находки. Най-старите свидетелства за населението по тези земи датират от VI век преди новата ера. Един от най-ценните исторически паметници в района е Червената църква, която е построена около V – VI век от новата ера. Перущица пази и до днес паметта на героите, отдали живота си в националноосвободителното движение. Априлското въстание оставя значителен отпечатък за историята на града. Освен недвижимите паметници, доказателство за героизма на местните хора от революционната 1876 година, са запазените експонати и лични вещи от онова време. Ще разгледаме Червената църква“ Света Богородица“. Ранно християнска църква датираща от IV-VI век. Църквата впечатлява със стенописите си , а това което я прави уникална е фактът , че първоначално олтарът и е бил ориентиран на север. Ще разгледаме и църквата „ СВ.Архангел Михаил“ построена между 1847-1849 г.и е била последното убежище на въстаналите жители на Перущица по време на Априлското въстание.
Отпътуване за град Пещера. Посещение на крепостта Перистера, издигаща се на хълма Света Петка. На мястото в древността е имало тракийско светилище и римска отбранителна кула. Крепостта на гълъба, както е наричана още, впечатлява с многобройните археологически находки, сред които златни и бронзови монети от VI в. Извършеният проект по реставрация и консервация връща блясъка на крепостта и тя вече е кандидат за „Чудесата на България“.
Разглеждане на крепостта и се отравяме към Батак, един от 100-те национални туристически обекта. Посещение на емблематичния за града Исторически музей, в който се съхраняват над 500 експоната от историята на града, сред които са знамето и черешовото топче от Априлското въстание. Разглеждане на църквата „Св. Неделя”, масивна сграда от камък с много здрави врати, изградена през 1813 г. Сградата е останала непокътната до ден днешен и е превърната в музей. И днес  костите на героите, следите от ятаганите и куршумите напомнят за онези страшни и величави дни. Спирка до язовир Батак за снимки .
Настаняване в хотел в района на Пещера. Нощувка.

2 ри ден Батак– Ковачевица-Лещен-Хаджидимовски манастир – Гоце Делчев
Закуска.
Отпътуване за Ковачевица. Лещен и Ковачевица се наричат Съкровищниците на Родопите. Ковачевица се издига на 1000 метра надморска височина в Западните Родопи. Историята на планинското селце е наистина впечатляваща. Живот по тези земи има още от древността. Находки от надгробната могила в местността Рударя от късния период на желязната епоха и тракийското светилище от I хил. пр. Хр. в местността Козия камък са само малка част от свидетелствата за богатото историческо минало. Северно от Ковачевица, в местността „Св. Константин“, са открити едни от най-ценните национални находки от края на IV и началото на III век пр. Хр. – бронзовият шлем и бронзовата ризница. Ключово значение за развитието на Ковачевица изиграва фактът, че тук никога не е имало турска администрация и населението е живеело относително спокойно по времето на османската власт. Именно това позволява на много будни местни хора да изградят облика на селото, така че то да се превърне в просветен и религиозен център. В селото са снимани много от българските филми, сред които „Мера според мера“ и „Мъжки времена“. Един от символите на Ковачевица е църквата „Св. Никола“ – най-ценният паметник на духовността в целия район. И още много много история ще ви разкрием! Само елате с нас ! Свободно време и отпътуване към Лещен.
Първото нещо, което ще ви посрещне в село Лещен, е гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички, изградени в ковачевския архитектурен стил. Те още пазят в себе си истинския дух на българското село. Сред архитектурните паметници се открояват църквата „Св. Параскева” от 1836 година и килийното училище. Стенописите на църквата изпъкват с едрия си щрих и ярките си цветове. Според исторически сведения от края на XIX и началото на XX век Лещен е предимно българско село в Неврокопска кааза.
Отпътуване за  Хаджидимовският манастир „Св. Великомъченик Георги Победоносец“- красиво и свято място, кацнало на един от многото хълмове в долината на река Места. С манастира е свързана интересна легенда, според която един овчар от близкото село Горна Сингартия (селото е предшественик на днешния град Хаджидимово) упорито сънувал три нощи подред млад мъж на бял кон, който му нареждал да разкопае хълма край селото. След третата нощ овчарят се вслушал в съня си и започнал да разкопава хълма. Имало доста спънки, разбира се, но накрая при разкопките била открита икона на свети Георги. Смята се, че това е иконата, която и днес може да се види в манастирския храм и която се счита за чудотворна. На мястото първоначално бил изграден малък параклис в чест на светеца, а малко по-късно бил построен и самият манастир. Манастирът е монолитен и красив, отвън прилича по-скоро на дворец или крепост отколкото на манастир.Влезеш ли в двора, красивата кула-камбанария веднага приковава вниманието ти.
Разглеждане и отпътуване за Гоце Делчев. Настаняване в хотел. Нощувка.

3 ти ден Гоце Делчев – Добърско и Църквата „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат”- Варна
Закуска.
Отпътуване за Добърско и Църквата „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат”, историята на която е обгърната в митове, легенди и загадки…Църквата е построена през 1614 година и представлява малка трикорабна базилика, която на пръв поглед не се отличава с нищо от всички останали църкви, които са строени по време на Османското иго. Храмът е вкопан в земята според изискванията на поробителите, няма камбанария, няма дори прозорци, а само малки процепи. С това обаче приликата с храмовете строени по онова време свършват. Едва пристъпили прага на църквата ще останете удивени от уникалните стенописи, с които е изографисан всеки сантиметър. На толкова малко пространство стенописите и иконите са повече 400, а някой от светците са изографисани по начин, по който никъде другаде не може да се види. Това, което я прави толкова популярна, е изобразяването на сцената на „Преображение Господне”. На нея изглежда сякаш Исус е изобразен в ракета. Погледнато през призмата на модерния човек наистина няма как да не се намери прилика между формите, изобразени зад Божия син, и средствата за летене в космоса, познати от областта на науката, а и фантастиката.
Свободно време. Отпътуване за съответния град. Пристигане късно вечерта.

Цена   На човек в двойна /тройна стая Дете до 12год. Настанено с 2 ма възрастни в стая Доплащане за единична стая
От Варна 209 лв 170 лв 60 лв
От Шумен 204 лв 160 лв 60 лв
От Търговище и Велико Търново 199 лв 155 лв 60 лв

Отпътуване от Добрич при 12 човека – 18 лв на човек в двете посоки

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • 2 нощувки със закуски в хотели 3* / 1 нощувка в района на Пещера хотел 3* ; 1 нощувка в Банско хотел 4* /;
 • Посещение и разглеждане на Перущица и Червената църква;
 • Посещение на гр.Батак и яз.Батак;
 • Посещение на крепостта Перистера край Пещера;
 • Посещение на Ковачевица и Лещен;
 • Посещение на Хаджидимовски манастир;
 • Посещение на Добърско и църквата с ракетата „Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат”;

Цената не включва:

 • Раходи от личен характер;
 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Медицинкса застраховка за лица над 65 год. – 6 лв за целия период;
 • Бусчета за извозване до Лещен-Ковачевица и Хаджидимовски манастир – 8 лв. на човек;
 • Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава);

Ориентировъчни Входни такси за посещаваните обекти :

 • Крепост Перистера – 4 лв възрастни / деца,пенсионери,студенти – 2 лв
 • Исторически музей в Батак – 4 лв възрастни /Историческият музей в Батак обхваща централната сграда на музея, църквата костница “Св. Неделя”, Шаровата къща и Балиновата къща./

Забележка:
Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.
Входните такси за туристическите обекти са с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН ХАРАКТЕР и са АКТУАЛНИ към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
Преходите по програмата не са леки и не са подходящи за трудно подвижни хора или много малки деца. Програмата е натоварена с оглед на възможността да се видят повече обекти!
Oтпътуванията от Добрич се потвърждава минимум 5 дни преди тръгване. Ако не е събран необходимият минимум по дадената дата, то на клиента се предлага и опция за самостоятелно придвижване до Варна. Несъбрания минимум за трансфера не е основание за отказ от пътуването

Необходими документи: валиден документ за самоличност.
Начин на плащане: внасяне на 50 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 10 дни преди датата на отпътуване.
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване.