УЗБЕКИСТАН- шедьоври в сърцето на Великия път на коприната!✈

УЗБЕКИСТАН- шедьоври в сърцето на Великия път на коприната
10 дни / 8 нощувки

14.10.2024- 23.10.2024
Цена:  от 4129 лв. 
Пътешествие до световноизвестни градове на Великия път на коприната и древни паметници от списъка на ЮНЕСКО.
Програма с включени входни такси на обектите, приключение на езерото Айдаркул.

Има такива градове и държави, пристигайки в които веднага се влюбвате в тях за цял живот. Харесва ви всичко: местната архитектура със старинни сгради и стари тесни улички, нови цветни къщи, хората са отворени, дружелюбни и винаги готови за разговор, природата – планини, долини и пясъчни пустини, и разбира се националната кухня.
Такъв е Узбекистан – истински туристически рай, невероятна цивилизация на Изтока, съкровищница от архитектурни паметници, център на древни градове, един от центровете на легендарния Път на коприната.

Акценти по програмата:

 • Наситена туристическа програма с включени входни такси на посещаваните обекти в Хива, Бухара, Самарканд и Ташкент
 • Приключение на езерото Айдаркул и нощувка в юрта
 • Майсторски клас по готвене на националното ястие плов
 • Посещение на колоритен музикален спектакъл, разказващ историята на националната носия
 • Посещение на фолклорен спектакъл в медресето Надир Диван Беги в Бухара
 • Нощувки в подбрани хотели 4* в центъра на Хива, Бухара, Самарканд и Ташкент
 • Опитен водач 

ПРОГРАМА

ДЕН 1 София – Истанбул – Ургенч (Узбекистан)
Отпътуване от летище София с полет на Турски авиолинии в 21:10ч. за Ташкент през Истанбул.

ДЕН 2 Ташкент
Пристигане на летище Ташкент в 07:40 ч. Посрещане от агенцията-партньор и трансфер до хотел Al Anvar 4* ( или подобен). Настаняване и закуска. Кратка почивка.
Следва туристическа обиколка на Ташкент: Комплексът Хазрати-Имам, където се съхранява Коранът на Усман — най-старият ръкопис на Корана, оцелял до наши дни, обагрен, както се смята, с кръвта на третия халиф — Усман; площад Амир Тимур, Исторически музей на Тимуридите (отвън); Музей на приложните изкуства;  площад на Независимостта; комплекс в памет на жертвите на репресиите; Паметник на храбростта; Театрален площад.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 3 Ташкент-Самарканд
Ранна закуска и освобождаване на хотела.
Трансфер до жп гарата в Ташкент. Отпътуване за Самарканд с високоскоростен влак Афросиаб.
След пристигане, туристическа обиколка на Самарканд. „Самарканд — сайкали руи замин аст…“, което означава, че Самарканд е красотата на лицето на Земята… Добре дошли в Самарканд, град с над 2500-годишна история. Посещение на мавзолея Гури-Емир (гробницата на Тамерлан). Свободно време за обяд. Продължение на обиколката из Самарканд: комплекс Шах-и-Зинда (мемориалът е създаден през ХII-XIV век от н.е. Появата му се свързва с името на Кусам-ибн-Абас, братовчед на пророка Мохамед, и много принцове и принцеси от династията Тимуриди, които също са погребани тук). Обсерватория Улугбек (една от най-старите и значими обсерватории в Централна Азия, построена през 1424-1428 г. от внука на Амир Тимур (Тамерлан) Улугбек върху хълма Кукхак. Настаняване в хотел Silk Road Empire 4* (или подобен).
Вечеря и нощувка.

ДЕН 4 Самарканд
Закуска .
Продължение на обиколката из Самарканд: площад Регистан — символ на град Самарканд, който включва медресе Шердар, медресе Тиля-Кари, медресе Улугбек; Медресе Биби-Ханум (медресе, построено в чест на най-обичаната съпруга на Амир Тимур). Посещение на ориенталския базар Сиаб за закупуване на сувенири, подаръци, зеленчуци, плодове и сушени плодове. Свободно време за обяд.
Посещение на работилница за копринена хартия от Х век в с. Конигил, както и на фабрика за изработка на знаменитите самаркандски килими.
В 18:00 ч. — посещение на колоритен музикален спектакъл в театър Ел-Мероси, който разказва за развитието на узбекската национална носия.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 5 Самарканд-Айдаркул
Закуска.
Oтпътуване към езерото Айдаркул (244 km). Обяд на брега на езерото.
След обяда — почивка, плуване, запознаване с фауната и флората на Айдаркул. Пристигане в юртовия лагер към 17:00 ч. и настаняване. Яздене на камили.
Вечеря в лагера и нощувка.

ДЕН 6 Айдаркул-Гиждуван-Бухара
Закуска в юртовия лагер.
Отпътуване за Гиждуван (180 км). Пристигане в Гуждуван около 13 ч.
Посещение на керамичната работилница в къщата на майстор по керамика 7-мо поколение Алишер Нарзулаев. Кратка демонстрация на изработката и оцветяването на керамични изделия. Участие на цялата група в мастър клас по приготвяне на узбекското национално ястие — плов.
Вечеря в дома на майстора по керамика.
Отпътуване за Бухара (52 км). Пристигане в Бухара вечерта, настаняване в хотел Asia Bukhara 4* (или подобен).
Нощувка.

ДЕН 7 Бухара
Закуска.
Начало на обиколката в Бухара: Добре дошли в най-древния град на Централна Азия — Бухара, който, подобно на Самарканд, притежава 2500-годишна история. Историческите паметници, построени през различни епохи, пазят невероятни истории, които  представляват интерес за всички гости на столицата на древна Согдиана. Програмата включва посещение на следните исторически паметници: Мавзолей на Саманидите (IX век). Това е един от архитектурните шедьоври на Централна Азия и перла на световната архитектура. Мавзолей на Чашма-Аюб (XIV век). Съществува легенда за този паметник, свързан с пророка Йов (Аюб), за когото се твърди, че е пътувал като проповедник през земите на Бухара. Комплексът Боло-Хауз е архитектурен ансамбъл, разположен на регистана (централния площад) на Бухара, състоящ се от джамия, минаре и хауз (водоем). Крепост Арк от IV в. — център на бухарската държавност. Тук са били разположени двореца на емира, джамии, съкровищница, правителствена служба и затвор.
Свободно време за обяд.
Продължение на обиколката из Бухара: комплекс Калян и минаре Калян от XII век — главен символ на свещена Бухара. Това е символ на силата и мощта на духовенството на страната, както и на медресето Мир-Араб, единственото действащо медресе в съветската епоха и наши дни. Посещение на покритите пазари на Бухара, които съществуват от времето на Великия път на коприната — Токи-Заргарон (ред бижутери), Токи-Сарафон (ред килими, национални дрехи), Токи-Телпакифурушон (ред производители на шапки).
В 18:00 ч: фолклорен спектакъл в медресето Надир Диван Беги.
Вечеря и нощувка.

ДЕН 8 Бухара-Хива
Закуска.
Разглеждане на Летния дворец на емирите на Бухара Ситорай-Мохи Хоса. Отпътуване за Хива през пустинята Къзълкум (480 км). Обяд в крайпътно кафене. Пристигане в Хива и настаняване в хотел Erkin Palace 4* (или подобен).
Вечеря и нощувка.

ДЕН 9 Хива
Закуска.
Следва туристическа програма „Музей под открито небе”. Архитектурният комплекс на Ичан-Кала е миниград и обиколката ще се проведе пеша. Историята на област Хорезм се корени толкова далеч в древни времена, че малко цивилизации могат да съответстват на възрастта му. Ще видите дворци с богати мозайки, уникални красиви минарета, медресета и джамии като мавзолей Пахлавон Махмуд (XVII-XIX в.), дворец Тош-Ховли (Харем на Хива Хан) (1830-1836 г.), крепостта Куня-Арк (1868-1888 г.), минарето Калта-Минор (1855 г.), Медресе Шергази-Хан (1830-1836 г.), комплекс Алла-Кули-хан (XIII-XVIII г.), кервансарай (XVIII г.), минаре и джамия Ходжа-Ислям (1908-1910), дворец Ала-Кули-хан (XIX г.) и други.
Свободно време за обяд.
Продължение на обиколката из Хива. Прощална вечеря в местен ресторант, съпроводена с изпълнение на местна фолклорна група.
Нощувка.

ДЕН 10
Ранна закуска (сух пакет) и трансфер до международното летище Ургенч. Отпътуване за София с полет на Турски авиолинии през Истанбул в 08:15 ч. Пристигане на летище София в 14:55 ч.

Турист в двойна стая Турист в единична стая Възрастен на допълнително легло
4 129 лв. 4 529 лв. 4 129 лв.

ПАКЕТНАТА ЦЕНА ВКЛЮЧВА:

 • Самолетни билети с включени летищни такси *(582 лв към 01.03.2024), чекиран багаж 30 кг и ръчен багаж 8 кг. * При промяна на цените на горивата и увеличение на летищните такси е възможна корекция в цената!;
 • 1 нощувка със закуска в хотел Al Anvar 4* (или подобен) в Ташкент + ранно настаняване;
 • 2 нощувки със закуски в хотел Silk Road Empire 4* (или подобен) в Самарканд;
 • 1 нощувка със закуска в Юртов лагер в Айдаркул;
 • 2 нощувки със закуски в хотел Asia Bukhara 4* (или подобен) в Бухара;
 • 2 нощувки в хотел Erkin Palace 4* (или подобен) в Хива;
 • 1 допълнителна закуска при пристигане в Ташкент;
 • обяд в юртовия лагер;
 • всички вечери;
 • транспорт с комфортен автобус по маршрута;
 • туристически обиколки на Ташкент, Самарканд, Бухара и Хива с местен екскурзовод;
 • посещение на колоритен музикален спектакъл в театър Ел-Мероси в Самарканд, който разказва за еволюцията на узбекската национална носия;
 • майсторски клас за готвене на узбекското национално ястие — плов в ден 6;
 • фолклорен спектакъл в медресето Надир Диван Беги в Бухара;
 • посещение на работилница за копринена хартия от 10 век;
 • посещение на фабрика за изработка на знаменитите самаркандски килими;
 • ЖП билети за високоскоростен влак по маршрута Ташкент-Самарканд (ден 3);
 • входни такси за историческите паметници по програмата;
 • екскурзоводско обслужване от местен екскурзовод;
 • опитен водач, който е живял в Узбекистан.

ПАКЕТНАТА ЦЕНА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • обяди—около USD 120 на турист (заплащат се на място);
 • заплащане за фото и видео заснемане в исторически паметници;
 • допълнителни услуги, които не са посочени в програмата;
 • бакшиши;
 • застраховка „Отмяна на пътуване“.

Условия за резервация:

 • При резервация се заплащат 1500 лв.
 • Пълно плащане до 45 дни преди датата на отпътуване.

Условия за анулация:

 • до 70 дни преди отпътуване – без неустойка
 • от 69 до 46 дни преди отпътуване – депозита
 • от 45 дни преди отпътуване – 100 %

УСЛОВИЯ ЗА ПЪТУВАНЕ:

 • За пътуването е необходим международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане. Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Узбекистан.
 • Деца под 18 г., пътуващи с 1 родител е необходимо да имат нотариално заверено пълномощно от другия родител. По време на пътуването е необходимо и фотокопие на пълномощното.

ЗАБЕЛЕЖКИ:

 • Минимален брой туристи за осъществяване на програмата: 20
 • Срок за уведомление за несъбран минимум – 30 дни, преди заминаване.
 • Промяна на цената е възможна при: промяна на транспортни разходи (гориво), летищни и др. такси; промяна с повече от 3% на валутния курс в периода между датата на сключване на договора и отпътуването; непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи.
 • Посочените пакетни цени са калкулирани при курс на лев към долара 1.00 USD = 1.85 BGN.
 • Авиокомпанията си запазва правото за смяна на часовете на излитане и кацане, за което туроператора ще информира своевременно потребителите.
 • Туроператорът НЕ носи отговорност при промяна на музейните такси и работното време на музеите. Възможно е да настъпят промени. Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата по независещи от него причини и не носи отговорност за туристи, недопуснати от съответните гранични власти.
 • Екскурзията не е подходяща с хора с намалена подвижност!

Препоръчваме сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, за удължаване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия, негови близки или др. не медицински причини. Валидна за цял свят, както и за територията на Република България. Застраховката може да сключите в офиса ни до 5 календарни дни, считано от датата на внасяне на депозит за туристическо пътуване от закупуването на самолетен билет , или резервиране на хотел. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa. За повече информация попитайте в офиса ни.