БЪЛГАРИЯ- Етъра-Шипка-Казанлък- Голямата косматка- Калофер- Карлово- Сопот- Копривщица- Панагюрище- София /Боянска църква, Драгалевски манастир!От Варна, В. Търново🚌

Етъра- Шипка- Казанлък- Казанлъшка гробница- Музей на розата-
Голямата косматка- Калофер- Карлово- Сопот- Копривщица- Панагюрище-
София /Боянска църква и Драгалевски манастир/
Дати на отпътуване: 30.10.2021
2 нощувки със закуски

Отпътуване от *Добрич,Варна,Шумен,Търговище,Велико Търново

ПРОГРАМА 

1 ден- Варна- Шумен-Търговище- Велико Търново- Етъра- Шипка- Голямата Косматка- Казанлъшка гробница- Розоварна Дамасцена
Отпътуване от Варна около 05.00 ч.
Отпътуване от Шумен / при мин 12 човека от паркинга на Била на бул.Цар Симеон/ шри по малка бройка от 5ти км. Около 06:00ч.
Отпътуване от Търговище от ОМВ на кръговото по пътя за Велико Търново около 06:45ч.
Отпътуване от Велико Търново от Автогара Юг около 08: 00ч.

Отправяме се към Етнографски музей ”Етъра”. Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” се намира в покрайнините на град Габрово. Представлява музей на открито, чиято цел е да покаже какви са били архитектурата и битът на Габрово и района през втората половина на ХVІІІ в. и началото на ХІХ в. Архитектурно-етнографският комплекс „Етър” е създаден през 1964 г., а е обявен за архитектурно-етнографски паметник на културата с национално значение . Не може да си отидем от Етъра без да опитаме вкусните симиди, кафето на пясък, без да си купим задължителните армагани – захарни петлета, бяло сладко, нещо  от занаятчиските работилнички. Свободно време.
Отпътуване за Шипка. Посещение на храм-паметник “Рождество Христово” в гр. Шипка .
Отпътуване за Казанлък или Долината на Тракийските царе. Това е второто наименование на красивата Казанлъшка долина с център столицата на Одринската държава – Севтополис. Тук се намират най-многобройните тракийски могили с разкрити гробници. Разглеждане на Казанлъшката гробница и Тракийска гробница „ Голямата Косматка / гробницата на Севт III/. Казанлъшката гробница е първото голямо откритие в Долината на тракийските царе, забележителен паметник на тракийското изкуство със световна слава, включен в списъка на ЮНЕСКО. Уникалните стенописи в коридора и куполното помещение са едни от най-добре запазените произведения на античната живопис.
“Голяма косматка”, една от няколкото могили, в които са открити саркофази на тракийски владетели и които определят района като Долината на тракийските царе. Множеството намерени предмети и съдове от бронз и сребро, златни чаши и изящен златен венец с дъбови листа са изложени в специална зала в музея и свидетелстват за богатата тракийска култура по нашите земи.
Отпътуване за хотела в района на Казанлък или Павел Баня .Нощувка

2 ден Музей на розата в Казанлък- Калофер-Карлово-Сопот-Коприщица-Панагюрище
Закуска.
Отпътуване за Музея на розата, единствен по рода си в България. Възможност за закупуване на розово, ментово или лавандулово масло, розов ликьор, гьолова ракия и сувенири.
Отпътуване за Калофер и посещение на родната къща на гениалния поет и революционер Христо Ботев. Освен родната му къща, тук се намира и училището, в което е преподавал баща му – даскал Ботьо Петков.
Отпътуване за Карлово и посещение на музея „Васил Левски”, включващ родната къща на Апостола на българската свобода, Мемориален параклис, Чардаклиевата къща и паметника на Гина Кунчева – майката на Левски. Свободно време за обяд.
Отпътуване за Сопот. Пешеходна разходка в града и посещение на къщата-музей на Иван Вазов. Сопот е един от центровете на Българското възраждане, град с богати културни традиции и до днес съхранил родолюбивия български дух. Интересни забележителности в града са още Радиното училище – едно от първите девически училища в България, построено през 1851г. и девическия манастир „Въведение Богородично” от 1665г.
Отпътуване за град КопривщицаАрхитектурно-историческият резерват е сред Стоте национални туристически обекта на Български Туристически Съюз. В китното възрожденско градче се намират 5 къщи-музеи: на писателите – Къща-Музей „Любен Каравелов” и Къща-Музей Димчо Дебелянов,на революционерите: Къща-музей Тодор Каблешков, Къща-музей Ненчо Ослеков и Къща-музей Петко Лютов. Посещение на Катедралната църква „Св. Богородица“.
Отпътуване за Панагюрище.
Настаняване в хотел в района на Панагюрище.Нощувка.

3 ден  Панагюрище-София-Велико Търново- Варна
Закуска.
Разглеждане на Панагюрище. Панагюрище е сред Стоте национални туристически обекта на Български Туристически Съюз. Посещение на Къща-музей Райна Княгиня, където е ушито въстаническото знаме за Априлското въстание, а в двора се намира гробът и. Легендарното знаме е изложено в Историческия музей, който очарова посетителите с разнообразната си експозиция. „Иван Деянов“. Тук ще видим и уникалното Панагюрско златно съкровище. Разходката в Панагюрище включва още посещение на Паметникът Национален мемориален комплекс „Априлци” и Църква „Свето Въведение Богородично”.
Паметникът се намира на историческия хълм Маньово бърдо над центъра на града. Мястото е повече от внушително. Разкрива невероятна гледка към града и е точният завършек на посещението ви в Панагюрище. След емоционалната ви среща с историческите събития в града, мемориалът ще ви даде финалната нотка възрожденски дух и българска гордост. Местните жители наричат мястото още „Боримечката“ по името на едноименния герой на Иван Вазов, който е и централната фигура на мемориала.

Отпътуване за София. Посещение на Боянската църква. Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ е средновековна българска църква, намираща се днес в подножието на Витоша в софийския квартал „Бояна“. Тя е един от културните символи на България и през 1979 г. е включена като културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тази църква не е изолиран феномен, а е свързана с верига от паметници в България, много от които са били разрушени от османските завоеватели. Архитектурно църквата е много интересна и е строена по план, прилаган в българските земи през V-VI век . В Боянската църква се наблюдават 89 различни сцени, в които заедно или самостоятелно, са изписани 240 човешки образа. Връх на творчеството на Боянския майстор са четирите портрета на ктиторите на църквата – севастократор Калоян и жена му княгиня Десислава и на българския цар Константин Асен (1257-1277) и царица Ирина. Образите са точно индивидуализирани, а облеклата и украсата ни дават точна представа за официалното дворцово облекло през ХIII век. Калоян е изобразен с модела на построената от него църква в ръце.
Отправяме се към Драгалевския манастир. Драгалевският манастир „Св. Богородица“ има дълга и интересна история.Той е от възникналата към края на XIV и XV в. група манастири около София,наричани „Софийската Света гора“. За манастира четем още във Витошката златопечатна грамота, на българския цар Иван Шишман (1371-1393), което е и връзката му с Второто българско царство. Според надписа над входната врата, в притвора на старата сграда, манастирът е бил обновен, а църквата зографисана през 1476 г., със средствата на ктитора Радослав Мавър, знатен софийски болярин. Драгалевският манастир е един от на-красивите манастири в България и е основан от цар Иван Александър през 1345 г., по време на Второто Българско царство, като савропигиален манастир (подчинен директно на патриарха). Покровителстван е и от цар Иван Шишман. Разрушен при нашествието на турците в София през 1382 г., манастирът е възстановен през XV в., когато се превръща в средище на книжовен живот .Отпътуване за съответния град.Пристигане късно вечерта.

Цена   На човек в двойна /тройна стая Дете до 12год.
Настанено с 2 ма възрастни в стая
Отпътуване от Варна и Шумен 175 лв 145лв
Отпътуване от Търговище и Велико Търново 162 лв 132 лв

Отпътуване от град Добрич при 4 човека – доплащане 15 лв на човек в двете посоки.
Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 10 лв на човек в двете посоки

 Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

 • транспорт с лицензиран автобус;
 • 1  нощувки със закуска хотел 3 * в района Казанлък или Павел Баня ;
 • 1 нощувка със закуска в Панагюрище хотел 3 *;
 • медицинска  застраховка за лица до 65 год.;
 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут;
 • Посещение на Сопот ; Калофер ; Карлово ; Шипка ,Голямата косматка,Казанлък,Казанлъшка гробница ;
 • Туристическа програма в Панагюрище –без включени входни такси за обектите;
 • Посещение на Етъра / без включена входна такса/;
 • Посещение на Боянската църква и Драгалевски манастир;
 • Беседи от местни екскурзоводи на място в обектите, които го изискват!

Цената не включва:

 • Медицинска застраховка за лица над 65 год – 4 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 6 лв / лица над 80 год. – не се застраховат;
 • Разходи от личен характер;
 • входни такси за посещаваните туристически обекти;
 • Казанлъшка гробница – 6 лв / учащи – 2 лв;
 • Голямата косматка – 6 лв / учащи- 2 лв / деца до 7год. безплатно;
 • Музей на розата – 6 лв;
 • Входна такса Етъра – 5 лв/ученици- 2 лв /пенсионери – 3 лв / дете до 7 год- безплатно/инвалиди- безплатно;
 • Къща музей на Христо Ботев – 2 лв/ за групи над 20 човека/3 лв под 20 човека/учащи-1 лв/пенсионери – 1 лв/семеен билет – 6 лв/дете до 7год. И инвалиди безплатно;
 • Къща музей на Васил Левски – 2 лв за група над 10 човека възрастни/1 лв за учащи и пенсионери/Под 10 човека – 3 лв възрастни/ 2 лв деца и пенсионери;
 • Къща музей на Райна Княгиня – 2 лв възрастни/1 лв учащи и пенсионери;
 • Разглеждане на Златното Панагюрско съкровище .

Забележка:

 • Упоменатите входни такси са с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН ХАРАКТЕР и Агенцията не носи отговорност при евентуалната им промяна на място в обекта!
 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите или да отпадат обекти.
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и ще търпят промени в хода екскурзията.

Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в България/ – оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване.
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 40 пълноплащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване.