УЗБЕКИСТАН, КАЗАХСТАН и КИРГИЗСТАН- Пътят на коприната и империите на Хановете!✈

УЗБЕКИСТАН, КАЗАХСТАН и КИРГИЗСТАН
Дати: 21.09.2024, 19.10.2024
12 дни / 10 нощувки
Цена: от 4885 лв.
Всичко, което виждате, почувствате или преживеете, е усещане за уникалност, индивидуалност и красота.
Всяка разходка има собствен дух, всеки град има своя разказ, всеки човек има своя лична приказка!

Разположени в географското и културно сърце на Централна Азия – Узбекистан, Киргизстан и Казахстан се простират от бреговете на Каспийско море до западния край на Китай, обхващайки невероятно богатство от пейзажи, народи и традиции. Дом на древните тюркски племена, техните градове и планини, дори и до днес, са пропити с магията и романтиката на древния Път на коприната.
Самарканд осигурява отправната точка за тази невероятна одисея, осигурявайки портал към Бухара и Ташкент, където имате възможност да разгледате джамиите и мавзолеите на древни владетели и личности и да се насладите на ислямското величие на зашеметяващия площад Регистан в Самарканд, преди да отлетите за старата столица на Казахстан, Алмати. След това през чудни каньони, планини с красиви езера ще преминете в Киргизстан за разходка из очарователните задни улички на Каракол, преди да се отправите към каньона Ала Арча и да се докоснете до топлите солени води на езерото Исък Кул. След това краят на пътуването ви завежда сред атмосферата на красивите забележителности на киргизската столица Бишкек.

 

По маршрут: Самарканд – Бухара – Ташкент – Алмати – Гранд каньон Чарин – езерата Колсай/Сати вилидж – езерото Каинди – граничен пункт Кеген – Каракол – Джети Огуз – Чолпон Ата – Чирпикти – Бишкек

ПРОГРАМА

1 ДЕН(21.09): София – Истанбул – Самарканд
Среща на летище София в 18:30 ч. Полет до Самарканд с турски авиолинии в 21:10 ч. Пристигане в Истанбул в 22:40 ч.

2 ДЕН
(22.09): Самарканд
Полет от Истанбул за Самарканд в 01:10 ч. Пристигане в 07.30ч. сутринта. Посрещане от представител на местния туроператор.
Туристическа обиколка на Самарканд – бивша столица на Тимуридската империя: посещение на мавзолея Гур-Емир, в който е погребан Тамерлан(известен още като Тимур Завоевателя) и грандиозния площад Регистан, който е под егидата на световното наследство на ЮНЕСКО. Площад Регистан е комплекс от три очарователни медресета, датиращи от 15 до 17 векове, е основната забележителност на Самарканд, на която никой не може да спре да се възхищава на красотата и величието му. Джамията Биби Ханум – построена в чест на любимата съпруга на Тимур след успешната му кампания в Индия.
Нощувка в Самарканд.

3 ДЕН
(23.09): Самарканд
Закуска.
Целодневна обиколка на Самарканд: този град е разположен в долината на река Зарафшан. Това е вторият по големина град в Узбекистан и е на същата възраст като град Вавилон или Рим. Ще посетим обсерваторията на Улугбек, внук на Тимур. Това е уникална за времето си конструкция, построена през 1428-1429 г. на един от хълмовете до Самарканд. Основата на тази огромна обсерватория е гигантски гониометър(вертикален кръг) с радиус 40,2 метра, а дължината на дъгата е 63 метра. Тъй като не е разполагал с телескоп, Улугбек увеличава точността си като увеличава дължината на своя секстант. Този основен инструмент-секстант е бил ориентиран с удивителна точност по линията на меридиана от юг на север. С удивителна точност Улугбег изчислил продължителността на звездната година на 365 дни 6 часа 10 минути 8 секунди. Действителната продължителност на звездната година по съвременни данни е 365 дни 6 часа 9 минути 9,6 секунди – грешка с по-малко от една минута. Музея на историята на Самарканд – „Афрасиаб“.
Възможност за посещение на „Мерос” – древна фабрика за хартия „Мерос” и новия туристически обект „Вечният град” – жив паметник на историята на Узбекистан.
Нощувка в Самарканд.
4 ДЕН(24.09): Самарканд – Бухара
Закуска.
Заминаване за Бухара. Туристическа обиколка на града: ще посетим най-древната цитадела в Бухара, датираща от 4 век, наречена Citadel Ark, която е служила като дворец на няколко династии от Бухарската империя. След това ще видим мавзолея на Саманидите, истински шедьовър на архитектурата от 9-10 век. Обиколката продължава до Чашма Аюб, което означава кладенецът на Йов и джамията Боло-Хауз, известна още като джамията с четиридесет колони, построена в чест на губернатора на Бухара Абу-Фаюд Хан.
След това имаме шанс да се разходим по куполните пазари и да посетим едно от най-известните медресета в Бухара, наречено Нодир Диван Беги, което също е част от Ансамбъла на къщата Ляби, известната централна забележителност на Бухара. Обиколката ще завърши с посещение на комплекса Poi Kalon, уникален образец на архитектурното изкуство на Бухара. Състои се от три сгради, построени през 12-16 век: минаре Калон, джамия Калон и медресе Мир Араб.
Нощувка в Бухара.

5 ДЕН
(25.09): Бухара – Ташкент
Закуска.
Свободно време в Бухара. Освобождаване на хотела на обяд.
Трансфер до гарата. Заминаване следобяд със скоростен влак за Ташкент. Пристигане привечер в столицата на Узбекистан. Трансфер до хотела.
Нощувка в Ташкент.

6 ДЕН
(26.09): Ташкент
Закуска.
Туристическа обиколка на Ташкент: ще посетим Площада на независимостта, който е главният площад на страната и е издигнат като символ на победата над фашизма през Втората световна война. След това ще имаме възможност да се разходим по местния Бродуей, пешеходната улица между Площада на независимостта и Площада на Амир Тимур. Освен това ще имаме възможност да се повозим с известното ташкентско метро, което е сред най-красивите подземни железници в света. Първата линия е открита през 1977 г. След това ще посетим старата част на града, която включва Чорсу базар, медресето Кукалдаш и комплекса Хаст Имам, който се състои от няколко медресета, джамии и мавзолеи. Акцентът на неговите експонати е Коранът на Осман, който е най-старото копие на Корана в света, датиращо от 8-ми век. Коранът е принадлежал на Осман Ибн Афан, Третият халиф (от четиримата праведни халифи, наследили пророка Мохамед). Осман е убит от немюсюлмани през 8 век, като кръвта му се е разляла върху Корана, която все още може да  се види на страниците му.
Нощувка в Ташкент.

7 ДЕН
(27.09): Ташкент – Алмати
Закуска.
Рано сутринта полет за Алмати. Посрещане на летището. Настаняване в хотел.
Туристическа обиколка на Алмати: Ще посетим „Зеления пазар“ (с изключение на понеделник) и магазин за шоколад Rakhat (с изключение на понеделник). Ще се разходим до парка Панфилов, където ще видим една от най-уникалните дървени сгради в света – катедралата Зенков, а също така ще посетим Музея на националните музикални инструменти (с изключение на понеделник) и Мемориала на славата с вечния огън. След това ще се разходим по улиците Арбат и Панфилов, които са популярен район и приятно място за посещение, тъй като е пълно с художници, продаващи своите произведения на изкуството, което представя местни пейзажи и дава представа за красотата на Казахстан.
Нощувка в Алмати.

8 ДЕН
(28.09): Алмати – Гранд каньон Чарин – езерата Колсай/Сати вилидж
Закуска.
Отпътуваме от Алмати за посещение на каньона Чарин – една от най-известните природни забележителности на Казахстан. Дължината на Червения каньон е около 3 км, ширина от 20 до 130 м, дълбочина до 100 м. Неволно, заради външното сходство, това творение на природата може да се сравни с „Гранд Каньон” на река Колорадо в САЩ. Обяд в каньона Чарин.
Продължаваме към  Колсайските езера – едно от най-красивите места в Казахстан. Тези езера са разположени на 1800, 2250 и 2700 метра надморска височина. Те се отличават с уникален планински вододел, състоящ се от три природни зони и невероятно разнообразие от редки растения и животни. Настаняване в хотел-къща за гости.
Вечеря. Нощувка в Сати вилидж.

9 ДЕН
(29.09): Сати вилидж – езерото Каинди – граничен пункт Кеген – Каракол
Ранна закуска.
Заминваме със специализиран транспорт за обиколка покрай живописното езеро Каинди. Разположено е на надморска височина от 2000 м. в планината Тяншан.  Известно е с невероятната си подводна гора, като над повърхността на бистрото езеро изплуват върховете на смърчовете, което прави мястото магично. В повечето езера потопените дървета бързо биха изгнили или се разградили, но поради специфичните условия в казахстанското езеро дърветата са се запазили зелени в продължение на десетилетия. Поради чистата планинска вода всеки може да ги види дълбоко в дълбините на езерото, които достигат до 30 м. Мнозина определят езерото като чудо на природата.
Завръщаме се в Сати вилидж. Обяд.
Отпътуваме в посока границата Кеген.
Преминаваме в Киргизстан. След срещата  с местния шофьор и гид заминаваме за Каракол.  Настаняване в хотел.
Вечеря в местен ресторант. Нощувка в Каракол.
10 ДЕН(30.09): Каракол – Джети Огуз – Чолпон Ата
Закуска.
Туристическа обиколка в Каракол: кратко посещение на катедралата Света Троица, направена изцяло от дърво (без пирони). Друга забележителност е джамията Дунган. Построена от китайски архитект и 20 занаятчии в традиционен китайски стил между 1907 и 1910 г. Дунганите за първи път пристигат в Каракол като бежанци през 1877 г. и създават малка общност. Покривът на джамията се поддържа от сградата и 42 колони, които обграждат помещенията. Тя е боядисана в ярки цветове като червено, зелено, жълто и е украсена с релефи, изобразяващи различни видове флора и митични животни като дракони и феникс, които й придават оригинален характер.
Заминаване за дефилето Джети Огуз – в превод от киргизки означава „Седем бика“. Името е символично, защото има дълга 35 км стена от седем огромни червено-кафяви скали, наподобяващи строени разярени бикове, стоящи заедно и второ образувание, наречено „Разбито сърце“. Обиколка с прекрасни гледки към дефилето или Долината на цветята. Района е известен и с горещите си извори с вода, обогатена с радон и сероводород. На мястото, което те извират от земята, на надморска височина 2200 м, има курорт. В горната част на Джети Огуз има планински езера и бучащи водопади. Продължаваме нашето пътуване покрай колоритния северен бряг на голямото безотточно, солено езеро Исък Кул, където са разположени множество почивни станции, туристически бази, климатични курорти и седемте сектора на Исъккулския природен резерват.
Пристигаме в  курорта Чолпон Ата. Ще разгледаме забележителностите на това място: петроглифите и културния център Rukh ordo.
Настаняване в хотел. Нощувка в Чолпон Ата.
11 ДЕН(01.10): Чолпон Ата – Чирпикти – Бишкек
Закуска.
Заминаваме за Бишкек, столицата на Киркизстан. По пътя ще спрем в село Чирпикти, за да наблюдаваме демонстрации на лов с орли(включени в цената). Продължаваме за Бишкек – при пристигане ще направим обиколка на града с основните забележителности: Филхармонията, главният площад Ala Too, площадът на победата, парламентът, Белият дом, художествена галерия на открито, където можете да видите картините на местни художници, Oak Park, Panfilov Park, ще се разходим по булевард Erkindik, където можете да срещнете местни хора от всички възрасти. Ще посетим Алеята на младежта, където се намира статуята на Манас, основателят на киргизката нация.
Настаняване в хотел. Нощувка в Бишкек.
12 ДЕН(02.10): Бишкек – София
Закуска.
Трансфер до летището на Бишкек за полет до София в 10:15 ч. през Истанбул. Пристигане на летище София в 20:20 ч.

ЦЕНИ:
Дати и цени: Човек в двойна стая Единична стая
21.09 – 02.10.2024 4885 лв. 5395 лв.
19.10 – 30.10.2024 4885 лв. 5395 лв.
Цената включва:

• Самолетен билет София – Самарканд – Бишкек – София с включен чекиран багаж 20 кг и летищни такси с Turkish Airways;
• Самолетен билет Ташкент – Алмати с включен чекиран багаж 20 кг и летищни такси с Uzbekistan Airways;
• Високо скоростен влак Бухара – Ташкент;
• Трансфери с климатизиран автобус по програмата;
• 2 нощувки в Самарканд;
• 1 нощувка в Бухара;
• 2 нощувки в Ташкент;
• 1 нощувка в Алмати;
• 1 нощувка в Сати вилидж;
• 1 нощувка в Каракол;
• 1 нощувка в Чолпон Ата;
• 1 нощувка в Бишкек;
• 10 закуски; 2 вечери; 2 обяда;
• демонстрации на лов с орли в Киргизстан;
• Местни екскурзоводи на руски или английски език;
• Водач-преводач на български език по време на пътуването;
• Входни такси за посещение на забележителности;
• 2 бутилки минерална вода по 0,5 л. на ден в автобуса;
• Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 15 000 евро, ЗД Евроинс.

Цената не включва:

• Храна, освен описаната по програма;
доплащане за пакет от 8 вечери – 320 лв. на човек;
• безалкохолни и алкохолни напитки по време на вечерите;
• Такса обслужване за местните екскурзоводи и шофьори  – 50 долара – заплащат се на място на представителя на агенцията;
• Допълнителни екскурзии на място;
• Застраховка „Отмяна на пътуване“;
• Оскъпяване на медицинска застраховка за лица над 65г. – 20 лв;
• Разходи от личен характер.

Условия за записване и плащане:
• депозит от 2000 лева при резервация и договор;
• Доплащане до 45 дни преди отпътуване

Такси при прекратяване на договора от страна на пътуващия
:

Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на следните такси за прекратяване:
• До 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
• От 89 до 60 дни преди датата на отпътуване – такса в размер на 100 лв. на турист (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети и анулационните срокове за хотелско настаняване);
• Прекратяване от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване – таксата за прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
• Прекратяване от 44 до 20 дни преди датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
• При прекратяване от 19 дни до датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.

Необходими документи:

• Копие от международен паспорт, валиден минимум 6 месeца от крайната дата на пътуването;
• За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител е необходима нотариална заверка от единия или двамата родители и две копия на акта за раждане;

ДРУГИ

Важна информация:
• Местната валута в Узбекистан е Узбекски сум (UZS): 10000 сума са  около 1.45 лева  към дата 16.04.2024 г.
• Местната валута в Казахстан е Казахстанско тенге (KZT): 1000 сума са  около 4.13 лева  към дата 16.04.2024 г.
• Местната валута в Киргизстан е Киргизстански сом (KGS): 100 сума са  около 2.06 лева  към дата 16.04.2024 г.
• Може да се обменя валута в хотелите, банките и обменните бюра. На много места не отказват плащане в долари.
• В хотелите  и на определени места може да платите с карти MasterСard и Visa. Все пак питайте предварително.
• Часовата зона е +3 часа за София и Бишкек и +2 часа межу София и Ташкет, както и между София и Амати. Разликата се увеличава с един час в режима „зимно часово време“

Допълнителна информация:
• Офертата важи при минимум 14 туристи;
• При по-малка група (10-13 души), екскурзията може да се проведе, срещу допълнително доплащане от 280лв.
• Необходими документи за пътуване – задграничен паспорт, валиден 6 месеца след датата на пътуване;
• При недостиг на минималния брой записани, туристът ще бъде уведомен най-късно 7 дни преди началото на пътуването.
• Няма изисквания за задължителни ваксини при посещение на Казахстан, Киргистан и Узбекистан;
• Няма изисквания за визи;
• Застраховка „Отмяна на пътуване“, за съдействие в офиса на записване – 100% оскъпяване за лица над 65г;
• При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промяна!
• Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!
• Пътуването НЕ е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност;
• Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: Препоръчваме сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, разходи за съкращаване и прекъсване на пътуването, разходи за удължаване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия, негови близки или др. не медицински причини. Валидна за цял свят, както и за територията на Република България. Застраховката може да сключите в офиса ни до 5 календарни дни, считано от датата на внасяне на депозит за туристическо пътуване от закупуването на самолетен билет , или резервиране на хотел.Размерът на застрахователната премия ориентировъчно е около 3% от застрахованата сума. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa. За повече информация  попитайте в офиса ни.