ЧЕРНА ГОРА – Будва, Котор, Пераст, Дубровник !Тръгване от Варна, Велико Търново!🚌

Дубровник – Будва – Котор – Пераст- остров Свети Стефан
3 нощувки със закуски в хотел 3* в Будва
Дати на отпътуване : 09.10.2024, 30.10.2024

МАРШРУТ: ВАРНА –ВЕЛИКО ТЪРНОВО – СОФИЯ – ПОДГОРИЦА – ОСТРОВ СВЕТИ СТЕФАН – БУДВА – КОТОР  –ПЕРАСТ – ДУБРОВНИК

ПРОГРАМА
1 ден. Варна – Шумен – Велико Търново
Отпътуване от Варна от ул.Антим I около 13:00ч.
От Шумен около 14:00 от паркинга на БИЛА до ОМВ на бул.Цар Симеон
От Търговище около 14:45ч. от ОМВ на кръговото пътя за Велико Търново
От Велико Търново от Автогара Юг 16:10ч.
От Севлиево бензиностанция ЕКО до Идеал Стандарт около 17:00ч. Нощен Преход
Отпътуване от София от пл. Александър Невски за Черна гора около 20:00ч.
Нощен преход.

2 ден София – Подгорица- остров Свети Стефан – Будва – Котор
Пътуване  към Черногорската ривиера. Преминаване над остров Свети Стефан. Възможност за Фотопауза при прочутия остров, превърнат в днешно време в  курорт и Шкодренското езеро в близост – най голямото езеро на Балканите.
Продължаваме към Будва. Пристигане около обяд. /при възможност настаняване веднага , тъй като хотелите по принцип настаняват след 14 :00ч./. Ако няма възможност за настаняване, освежаване в фоайето на хотела и Туристическа програма в Будва-  едно от най-старите селища в Европа.  Пешеходна обиколка на Будва  с разглеждане на Средновековната крепостна стена, църквата „Св.Троица”, Католическата църква „Св.Йоан”. Към църквата „Свети Йоан“ от XVIII в. през 1867 г. е пристроена камбанария, която съществува до днес. Храмът разполага с богата библиотека, даваща сведения за историята на града в края на XVIII в. Не е нужно да пропътувате половината свят, за да достигнете до екзотични места. Черногорският град Будва и неговата ривиера са съвсем близо. Изключително красива гледка се открива от Цитаделата в града (входна такса около 2 евро). Свободно време за разходка и пазаруване  в  кокетните магазинчета .
Надвечер връщане в хотела за почивка. Вечеря. Нощувка.

3 ден Будва – Котор  – старинният Пераст посещение на манастира Богородица на Скалата
Закуска.
Свободно време или * По желание екскурзия до  Пераст и Котор.
Отпътуване за Пераст –
Пераст е град с традиции и история намиращ се в Которския залив. В него се чувства силно венецианско влияние. До него се намират два малки острова:  Свети Георги и Госпа от Шкрпела (Богородица на Скалата). Госпа от Шкрпела представлява интерес с това, че е единственият изкуствено създаден остров в Адриатика. През 1452 г. на него е построена църквата на скала. Легендата разказва как веднъж, когато рибари хвърлили мрежите си край остров „Св. Георги“, в тях попаднала икона на Богородица. Внезапно се вдигнала буря. Мъжете едва стигнали живи до брега, но решили да направят на мястото изкуствен остров, на който да построят църква за подслон на иконата, която ги спасила. В продължение на 50г. хората от Пераст трупали камъни в морето, докато над вълните се издигнал „Богородица от скалите“. Църквата била построена през XVII век и служела (може би още служи) и на католици, и на православни. Притежава десетки творби на ренесансови художници от Пераст и Италия. Шедьовърът на църквата е бродираната икона на Богородица с истински коси цели 20-25 години икона от Ясинта Кунич – една от многото моряшки жени в Пераст. Когато мъжът й не се върнал от поредното плаване, Ясинта се зарекла да вези лика на Богородица, докато го чака. Вместо конци, използвала собствените си коси, които от времето и мъката бавно побелявали. Така Ясинта Кунич, която така и не дочакала мъжа си, получила всички цветове, които й били нужни, за да избродира косите на Богородица и малкия Исус. Легендата разказва, че когато довършила гоблена, жената ослепяла.
Пераст е като малка Венеция , очарователен , пленяващ , аристократичен град с вълшебни гледки към Которския залив. Свободно време за разходка и обяд.
Отпътуване за Котор –  средновековен град под  егидата на ЮНЕСКО, разположен между крепостни стени. Пешеходна разходка из средновековния град и разглеждане на църквите Свети Николай Чудотворец, Света Мария”, Католическата катедрала „Свети Трифон“ – построена през XII в. може да ви служи за ориентир из лабиринта на Стария град. Възстановена е в романски стил с барокови и готически елементи, след като по време на земетресение през 1667 г. част от фасадата и кулите й са разрушени. Много от площадите в Котор, предимно в Стария град, имат забавни имена като Площад на марулята, Площад на млякото, Площад на брашното или Площад на киното. Свободно време за самостоятелно разглеждане, пийване на ароматно кафе на брега на залива и разходка.
Отпътуване за хотела . Вечеря . Нощувка

3 ден Будва – Дубровник
Закуска.
Отпътуваме за Дубровник. Заради своята красота и историческо минало, Дубровник се е превърнал в един от най-зашеметяващите курортни градове на Балканския полуостров – град-музей, град-крепост, град-мечта. Дубровник е средновековен град с хилядолетни традиции, намиращ се на крайбрежието на Далмация, в най–южната част на Хърватска. Обиколка на старият град Дубровник с екскурзовод на български език.
Пешеходна програма с местен екскурзовод на български език в Стария град: Пешеходната обиколка на старата част на Дубровник включва църквите Свети Спас и Свети Влах – светецът – защитник на града, паметникът Гундулич, паметника на Орландо, старинната улица Страдун, Францисканския манастир, Доминиканския манастир, галерията Кнежев двор и Йезуитската църква Свети Игнасиус , Фонтана на Онуфрий , Дворецът Спонза в част , на който се е помещавал монетния двор на Републиката,както и първото училище на града. Свободно време в стария град за разходка и обяд.
По желание Разходка с корабче до остров Локрум – обявен за национален парк. Достига се с корабче от Стария град.Тук може да видите Ботаническа градина с ендемични тропически и субропически растителни видове от целия свят. На острова може да видите и да се къпете в малко езерце наречено „Мъртво море”, с кристално чисти и спокойни води, както и Крепостта, построена през 1806 г. от французите. Това е най-високото място на острова – 98 м., от където се открива красива гледка към целия остров и Дубровник.
Следобед отпътуване към хотела.Вечеря . Нощувка.

4 ден  Будва – България
Закуска. Около 08:30ч. отпътуване за България. Пристигане в София вечерта в останалите градове по маршрута рано сутринта / на следващия ден /

26.06.2024- 30.06.2024 На човек в двойна/тройна стая Дете от 02г. – 12г.настанено с двама възрастни
Отпътуване от Варна/Шумен 475 лв 325 лв
Отпътуване от Велико Търново/ Севлиево 465 лв 315 лв
Отпътуване от София 455 лв 305 лв

 

15.05.2024 – 19.05.2024
09.10.2024-13.10.2024
30.10.2024-03.11.2024

На човек в двойна/тройна стая  Дете от 02г. – 12г.настанено с двама възрастни 
Отпътуване от Варна/Шумен 460 лв 310 лв
Отпътуване от Велико Търново/ Севлиево 450 лв 300 лв
Отпътуване от София 440 лв. 295 лв

Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 18 лв на човек в двете посоки. 

Цената включва

• Транспорт с лицензиран автобус за международни превози;
• 3 нощувки със закуска в хотел 3* в Будва / централен /;
• Медицинска застраховка „Помощ при пътува в чужбина” за лица до 65г;
• пътни, гранични такси, чек пойнт;;
• Екскурзионна програма в Будва ,фотопауза на остров Св.Стефан и Шкодренското езеро;
• Екскурзионна програма в Дубровник с местен екскурзовод/ползват се слушалки, които не са включени в цената/;
• Екскурзоводско обслужване по време на пътуването и престоя;
• Местни екскурзоводи на място в обектите.

 Цената НЕ включва:

 • входни такси за музеи и забележителности, билети за градски транспорт и лични разходи;
 • Допълнителни екскурзии.
 • доплащане за единична стая – 150 лв.;
 • доплащане за медицинска застраховка за пътуване в чужбина € за лица от 65г. – 75 г. – 10лв / от 75-79.99 год. – 12.00 лв.; лица 80 и повече години не се застраховат;
 • Сити такса за Черна гора – 1.5 евро на ден на човек / заплаща се от България към пакета задължително /
 • Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава);

Допълнителните мероприятия По желание :

 • входни такси за музеи и забележителности, билети за градски транспорт и лични разходи;
 • Допълнителни екскурзии;
 • доплащане за единична стая – 170 лв.;
 • доплащане за медицинска застраховка за пътуване в чужбина € за лица от 65г. – 75 г. – 10лв / от 75-79.99 год. – 12.00 лв.; лица 80 и повече години не се застраховат;
 • Сити такса за Черна гора – 1.5 евро на ден на човек / заплаща се от България към пакета задължително /;
 • Слушалки за пешеходната обиколка на Дубровник – 2 евро на човек;
 • Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава).

Допълнителните мероприятия По желание :

 • Екскурзия до град Пераст и Котор – 15 евро / 30 лв/при мин . 20 участника /Заплаща се предварително от България /
 • Посещение с лодка на изкуствено създадения остров Св.Богородица на Скалата с чудотворната икона, открита в морето от моряците на Пераст – около 12 евро / заплаща се на място. Цената се препотвърждава на място. /
 • Екскурзия с корабче до Остров Локрум – 30 евро на човек при група от минимум 30 туриста и включва: билети за корабчето в двете посоки, екскурзовод и входна такса за природния резерват /провежда се при благоприятни метереологични условия / Заплаща се предварително от България /

Ориентировъчни входни такси на обекти , които можете да посетите в свободното си време:
Дубровник: Входни такси за крепостните стени (около 33 евро), Княжеския дворец в Дубровник/ 16 EUR/; Францисканския манастир в Дубровник– около 16 EUR;  Комбиниран билет за всички обекти – 250 HRK около 33 евро.Заплаща се в евро на място в Дубровник.
Будва:  Цитаделата с музея на открито в Будва – 2,5 €;
Котор:  Крепостната стена – 2 евро; Музей на морето – 4 €; – Катедралата „Св.Трифон”– 3.5 €;

Валути по програмата – евро

Забележка
* Допълнителните мероприятия се заявяват и заплащат според описанието им в офертата в офиса на агенцията в левове или на място / в евро/ ,поради налагането на предварителни резервации за обектите и организацията на екскурзоводите.
* Възможна е промяна в последователността на мероприятията в зависимост от часовете на резервация за историческите обекти .
* Упоменатите часове са ориентировъчни и ще търпят промени по време на пътуването без да се ощетява групата.
* Настаняването в хотелите се осъществява около 14 ч. освен ако изрично не е упоменато , че имат възможност за по ранно настаняване на групите.
* Настаняването по седалки в автобуса се осъществява според последователността, датата , която е сключен договорът на записване и е внесено капаро.
* Упоменатите входни такси на обектите са цитирани според датата на изготвяне на програмата и Агенцията не може да носи отговорност при евентуалната им промяна на място.
* Oтпътуванията от Дорбич се потвърждава минимум 5 дни преди тръгване. Ако не е събран необходимият минимум по дадената дата, то на клиента се предлага и опция за самостоятелно придвижване до Варна. Несъбрания минимум за трансфера не е основание за отказ от пътуването

Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта.
За лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина – оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 7 дни преди датата на отпътуване.
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването40 пълноплащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване.

Препоръчваме сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, за удължаване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия, негови близки или др. не медицински причини. Валидна за цял свят, както и за територията на Република България. Застраховката може да сключите в офиса ни до 5 календарни дни, считано от датата на внасяне на депозит за туристическо пътуване от закупуването на самолетен билет , или резервиране на хотел. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa. За повече информация попитайте в офиса ни.