KaGroup_logo_v2 - КопиеНашите съвети!
Подготвили сме кратка полезна информация относно Вашето пътуване!

Вашите документи :
По време на екскурзията е необходимо да носите със себе си следните документи:
Вашия валиден задграничен паспорт – при пътуване в държави, които изискват притежаването на задграничен паспорт за влизане в страната;
Лична карта – можете да пътувате само с нея, в случаите, в които се движите през държави, които не изискват задграничен паспорт за влизане в страната;
Европейска здравна карта – осигурява регламентираните при издаването й медицински услуги на територията на Европейския съюз;
Валидна шофьорска книжка (ако имате намерение да вземете кола под наем);

Пътуване на непълнолетни деца:
Ако дете до 18 г. пътува само с единия родител или без родители- с придружител, задължително е наличието на нотариално заверено пълномощно /декларация от втория родител или и от двамата родители, за пътуване в чужбина. При несъвпадение на фамилните имена трябва да се приложи и копие от акта за раждане!

Багаж- Автобусни екскурзии
На туристите е разрешено да превозват следния багаж: Един куфар/ пътна чанта за багажното отделение на автобуса (в рамките на нормален обем с тегло до 25 кг.). Ръчен багаж за салона на автобуса (в рамките на нормален обем с тегло до 5 кг.). Препоръчва се ръчният багаж да бъде сведен до минимум.
Изброените по-долу предмети са забранени за превоз: Чужд багаж; Бяла и черна техника; Наркотични вещества (без лекарско предписание); Животни и растения; Съдове с газ под налягане; Експлозиви; Фойерверки и муниции; Леснозапалими твърди и течни вещества; Разяждащи вещества; Отровни и инфекциозни субстанции; Радиоактивни вещества.

Багаж- Самолетни екскурзии
Регистриран багаж – На пътниците е разрешено да превозват безплатно регистриран багаж в рамките на определени норми /размери и килограми/, които са различни за отделните авиокомпании, клас или маршрут. За превоз на багаж извън определената норма се заплащат съответните такси за “свръх” багаж.
Ръчен багаж – На пътниците е разрешен безплатен превоз на ръчен багаж в пътническата кабина, като съответните норми са различни за отделните авиокомпании, класове, маршрути и/или тип на самолет. Препоръчва се ръчният багаж да бъде сведен до минимум.
Изброените по-долу предмети са забранени за превоз във вашия багаж: Съдове с газ под налягане; Експлозиви; Фойерверки и муниции; Леснозапалими твърди и течни вещества; Разяждащи вещества; Отровни и инфекциозни субстанции; Наркотични вещества; Радиоактивни вещества.
Всички видове ножове и ножици, пилички за нокти и други остри предмети, играчки, наподобяващи оръжие и други подобни, се превозват в регистрирания багаж за товарното отделение на самолета. По изключение в ръчния багаж се допускат лекарства и козметични средства за ползване по време на полета.

Изгубени или откраднати документи
В случай, че загубите/или Ви откраднат задграничният паспорт в чужбина е необходимо на първо място да уведомите полицията. От полицията се издава документ, който удостоверява, че е извършена кражба/ загуба на документ. В полицейското управление следва да попълните формуляр и подробно да опишете откраднатите/ загубените документи, как е станало това, кога и евентуално описание на крадеца (в случай на кражба). Документът, който Ви се издава от полицията не е достатъчен, за да се върнете в Република България, ако са Ви откраднали паспорта. Наложително е да отидете до най-близкия консулския отдел на Република България. Там се попълва бланка за издаване на временен паспорт. Тя е същата като тази, която попълвате при заявление за издаване на задграничен паспорт. Трябва да представите и три снимки.Ако представите документ, който удостоверява Вашата самоличност (лична карта, шофьорска книжка, акт за раждане) процедурата се улеснява. Следва процедура за удостоверяване на Вашата самоличност. Ще ви бъде наложена и глоба за загуба на документи. След удостоверяване на самоличността ще Ви бъде издаден временен паспорт с цел прибиране в Република България, за който също трябва да заплатите.

Вашата медицинска застраховка: В повечето туристически пакети е включена медицинска застраховка за пътуване в чужбина, но по Ваше желание за пътуване в Европа можете да се снабдите с Европейска Здравна карта или да направите застраховка с по-висок лимит на отговорност срещу допълнително заплащане.

Вашите полети: Моля, имайте в предвид, че всички часове на полети, цитирани на разписания и изписани в билета, са в местни времена. Желателно е да се явите на летището поне 2 часа преди полета.

Към описанието на всеки хотел: ще видите някои от най-често използваните съкращения на термини в хотелските услуги, свързани с типа изхранване.
Вижте какво означават те и изберете най-добрия вариант за Вас :
BB (Bed and Breakfast) – цената включва нощувка и закуска;
HB (Half Board) – цената включва нощувка, закуска и вечеря, т.е полупансион;
FB (Full Board) – цената включва нощувка, закуска, обяд и вечеря, т.е пълен пансион;
AI (All Inclusive) – цената включва всичко: нощувка, закуска, обяд, вечеря, алкохолни и безалкохолни напитки (само местно производство), междинна закуска и забавления в хотела;
UAI (Ultra All Inclusive) – подобрен вариант на услугата All Inclusive, който включва нощувка, закуска, обяд, вечеря, алкохолни и безалкохолни напитки (местно И вносно производство), допълнителни закуски и разнообразни забавления.
Относно настаняването:
SINGL (сингъл) – Единична стая;
Standard Room – стандартната стая в хотел. В нея задължително има легло и санитарен възел;
DBL (дабъл) – съкращение за двойна стая, в която има едно голямо легло (King Size);
TWN (туин) – Двойна стая с две отделни легла;
TRPL (трипл) – стая с три легла;
Family Room – семейна стая, често представлява две свързани помещения, като във всяко от тях най-често има по две легла. При резервации е препоръчително да се поинтересувате предварително дали между стаите има врата (понякога са разделени с арка);
Junior Suite – по-голяма от стандартните стаи, разделена на две зони – спалня и дневна. Мебелировката в този тип стаи може да е по-луксозна;
Suite – просторен двустаен апартамент, въпреки че стаите могат да бъдат разделени от символична арка;
Deluxe Suite, Presidential Suite – най-високият клас сред хотелските стаи. Включва 2 спални, дневна, работен кабинет, две бани. Обзавеждането е луксозно, а наоколо може да има и малка стая за охрана.
Executive Room – просторна стая за настаняване на делови или бизнес гости, обикновено е разделена на две зони – спалня и работно помещение. В този тип стаи често има факс и интернет;
Villa – вила, отделна къща с 3-6 стаи, с голяма дневна. Възможно е да има отделен басейн, както и един басейн за няколко вили.

Garden View – стая, чиито прозорци са към градина или задния двор на хотела.
Pool View – стая с гледка към басейна. Рядко се предлага като отделен вид стая.
Sea View – с изглед към морето, директно към водния басейн или страничен (налага се да излезете на балкона, за да видите водната шир).

Очакваме Вашите отзиви, когато се завърнете!
Ще се радваме, ако сме успели да Ви помогнем!