НОРВЕГИЯ за Белите нощи- 6 дни в Страната на троловете! РАННИ записвания- 18.12.2019✈

6 дни в Страната на троловете: Норвегия за Белите нощи 2020
Дати на отпътуване : 20.07.2020,
10.08.2020
7 дни, 5 нощувки, 5 закуски

В северното полукълбо периодът от юни до септември  бележи тържеството на дългите полярни дни.  Това е най-привлекателното  време да посетите Норвегия. След този сезон настъпващата полярна нощ скрива в сенките си тържествената красота на Севера.
Ненапразно наричат Норвегия  Страната на среднощното слънце!
 

Маршрут : Бургас/ София – Берген – Нерьойфиорд, Фломската железница – Ледника Бриксдал/ круиз по Гейрангерфиорд – Олесун, хълма АкслаЖелезницата Raumabanen, ЛилехамерОслоБургас/София

ПРОГРАМА :

1 ден: полет до Берген, разглеждане на Берген
Сбор на летище София, Терминал 2 за полет с прекачване до град Берген.
Среща с екскурзоводаводачът придружава групата от първия момент на полета, през цялото време на екскурзията.  Пристигане в 13.25 ч. и трансфер с автобуса от летището до града. Туристическа  обиколка с местен екскурзовод на руски език.
Не само в далечното минало, но и сега Берген  е най – важният северен търговски център,  разположен  на  морския бряг. Оттук тръгвали корабите, натоварени с риба и зърно във всички посоки на света. Днес ни очаква разходка по крайбрежната Ханзейска улица. Достойно  място  в  списъка на културните  паметници на ЮНЕСКО заема  Брюген – кварталът на ханзейските  търговци, чиито дървени къщи,  боядисани в ярки  цветове,  сега служат за сувенирни магазини, занаятчийски ателиета, кафенета. В края на улицата се намира най-старият  градеж в Берген – каменната  крепост  Бергенхус  със  залата  на  Хакон  и кулата  на  Розенкранц. Възможност за посещение на Музея  на  Ханзата.  Ще видите и църквата Света Богородица,  както и най – големия рибен пазар в Норвегия. Свободно време. Настаняване в хотел в района на фиордите. Вечеря по желание. Нощувка.

2 ден: Нерьойфиорд, Фломската железница
Закуска. Днес ще пътуваме в царството на Сьогнефиорд – най-дългия фиорд в Норвегия и втори в света след Скорсби в Гренландия.
*По желание и срещу допълнително заплащане: двучасов круиз по Нерьойфиорд- Това е най-тясното разклонение на Зьогнефиорд, 17 километра между стръмни скали, зелени планински била, в пълното отсъствие на съвременна техника, която да напомни за човешко присъствие – това е пътуване в царството на фиордите!
*По желание и срещу допълнително заплащане: пътуване с Фломската железница- Железницата минава по най – стръмния склон в света и преодолява 870 м разлика във височината. Кристални реки, каскади от водопади, до които влакът спира за фотопауза, снежните шапки на планинските върхове и изумителната гледка към величествения Аурландсфиорд.
Oтпътуване за района на Stryn/Loen. Настаняване в хотел. Вечеря по желание. Нощувка.

3 ден: Ледника Бриксдал на троломобил, круиз по Гейрангерфиорд, Пътя на орлите
Закуска.
Днес ще се срещнем със свидетел на повече от два милиона години отминало време. Отпътуваме с автобуса към ледника Бриксдал – част от най – големия ледник в Европа,  Йостедалсбреен. Планина от син лед, проблясваща на слънцето като скъпоценни камъни – не е ли това съкровището на троловете?  Обяснението се крие в компресирания сняг, превърнат в ледена маса с особена кристална структура и замайващ тюркоазено-син оттенък. Троломобили ще ни отведат на около 700 м от ледника.
Продължаваме към Гейрангерфиорд, където ще имаме свободно време за обяд.
Ако някога сте гледали  снимки на красиви фиорди и величествени планини, които са ви поразили и накарали да мечтаете да отидете в Норвегия, много вероятно е да сте попаднали точно на Гейрангерфиорд. Няма по-смайваща гледка от този спектакъл на природата, перлата на Западните фиорди. Той е разклонение на Сторфиорден, дълъг е 16 км, с максимална дълбочина 280 м. Ще се любуваме на отвесните скали, на места високи до 1400 м., на синьозелените тайнствени дълбочини, на неистовите водопади  /Седемте сестри, Булото на Невестата, Женихът/ и соления дъх на морския бриз.
Отпътуване за Олесун по прочутия път на Орлите – участъка между Гейрангер и Ейсдал,  един от най-живописните в Норвегия. Изкачва се по планината на серпентини и след 11 остри завоя стига от фиорда до 620 м височина. В горната част има платформа с прекрасна гледка към фиорда, а при ясно време, и към планината Далсниба.
Пристигаме в района на Олесун. Настаняване в хотел. Вечеря по желание. Нощувка.

4 ден: Олесун, хълма Аксла, Атлантическия път
Закуска.
Разходка в центъра на Олесун. Той е признат за най-красивия норвежки град. Причината е в историята на неговото възстановяване след пожара през 1904 год, който изпепелява централната част до основи. Тази трагедия, оставила без покрив повече от 10 000 жители на града, е шансът на 30 млади норвежки архитекти, запленени от модния по това време в Европа стил ар нуво,  да изградят един напълно различен център. И приказката оживява – неоготически и неокласически каменни здания с кулички, барелефи, гербове, фолклорни фигури, обединени от основната идея да се избягват правите линии и ъгли,  да се следват плавните очертания, създадени от природата майка. С такива сгради се гордеят още много европейски градове, най-известните са Барселона и Виена, но само тук строителството е комплексно.
Ще се изкачим по 418-тте стъпала, които водят до хълма Аксла. От 160 м височина могат да се обгърнат с поглед седемте острова, на които живописно е разположен Олесун. В съседство с колорита на северната природа този град в началото на Гейрангерфиорд заслужено оправдава титлата на най-красив норвежки град!
Следобед пътуване с ферибот и автобус до Атлантическия път – 8.27 км отсечка между няколко малки острова, признат за „Норвежкото строителство на века“. 8 моста свързват малките острови и така пресичат Атлантическия океан, като осигуряват връзка с континента. Освен неописуемата гледка на високите мостове и завои от панорамните площадки в спокойно време могат да се видят китове и тюлени.
Връщане в Олесун. Вечеря по желание. Нощувка

5 ден: Железницата Raumabanen, Лилехамер
Закуска.
Отпътуване с автобуса за Ондалснес, покрай фиордите Heissafjorden, на който се намира Олесун, RomsdalsFjord,Storfjorden, Ellingsoyfjorden, за да се качим на панорамната железница Rauma. Линията се качва от морското равнище в Ондалснес до 659 м. над морското равнище, покрай  Trollveggen – най-високата отвесна скала в Европа , вие  се през долината Romsdalen, която се стеснява и огромните планини надвисват от двете страни на влака. Вътре в един от тунелите влакът прави завой от 180 градуса, с което се превръща в инженерна гордост! След Домбош продължаваме пътуването с автобус  сред девствената красота на кристални реки, езера, фиорди, до планинския курорт Лилехамер. Според времето на пристигане възможност за посещение на Парка Майхауген – музей на открито, на площ от 30 хектара, състоящ  се от повече от 100 сгради – норвежки селски къщи, рибарска хижа, църква.
Настаняване в хотел. Вечеря по желание. Нощувка.

6  ден: Осло, полет за България
Закуска
Отпътуване за Осло. Обзорна екскурзия на норвежката столица: Кралския дворец, Кметството, парка “Вигеланд” с 212 скулптурни фигури – най-голямата сбирка под открито небе, дело на един човек – талантливия скулптор Густав Вигеланд. Тъга и радост, любов и ненавист, младост и старост, родители и деца – всички емоции, които ни съпровождат в ежедневния живот, са застинали в бронз, гранит и ковано желязо в пет композиционни части, всяка носеща своя философски смисъл. Крайбрежната улица Акер Брюге е многолюдна и пълна с живот. Погледът ни е поразен от съвременното футуристично здание на Новата Опера, открита през 2008 година. Необичайната архитектура на това здание от стъкло и мрамор го превръща в една от най – популярните забележителности на Осло. Недалече се намира и замъкът Акершус /13 – 18 век/, исторически комплекс, в който са погребани норвежките монарси.  Свободно време. Свободно време за посещения по интереси.
Трансфер до летището за полет до Бургас  в 23.30 ч.

7  ден: Пристигане в Бургас/София
Пристигане на летище Сарафово в Бургас в 3.45 ч. . Полет до София с прекачване

Цени:

Вид настаняване Промоционални цени,

валидни за записване

до 18.12.2019

Стандартни цени

след 18.12.2019

Възрастен в двойна стая 2 190 лв  2 375 лв
Трети възрастен, настанен в двойна стая на доп. легло 2 155 лв 2 340 лв
Възрастен в единична стая 2 780лв 2 965 лв
Дете до 12 г., настанено с двама възрастни 2 080 лв 2 265 лв

Забележка: наличието на тройни стаи е на запитване!

Цената включва: 

 • Самолетен билет София – Берген, свързан полет с прекачване в Амстердам с KLM Royal Dutch Airlines;
 • Самолетни билет Осло – София с прекачване на Бургас;
 • /или Осло – Бургас, директен полет – според желанието на пътуващите/;
 • Летищни такси;
 • Багаж: ръчен салонен: 1 брой до 10 кг с размери 55/40/23 и 1 дамска чанта/лаптоп;
 • Багаж: 1 брой чекиран до 20 кг;
 • трансфери летище – хотел – летище;
 • Транспорт с автобус на местна лицензирана транспортна агенция по горепосочения маршрут;
 • Екскурзовод на български език по време на цялото пътуване;
 • 5 нощувки, както следва: 1 нощувка със закуска в хотел*** в района на Берген, 1 нощувка със закуска в хотел*** в района на Stryn/Loen, 2 нощувка със закуска в хотел*** в района на Олесун, 1 нощувка със закуска в хотел*** в района на Осло;
 • Всички пътни и фериботни такси;
 • Водач-екскурзовод на български език по време на цялото пътуване

Цената не включва: 

 • Бакшиш за обслужващия персонал: 15 евро = 30 лева на човек – еднократно /задължителни, заплащат предварително от България, начисляват се към пак. цена/;
 • Медицинска застраховка за периода на екскурзията на ЗК „Уника” със застрахователно покритие 10 000 евро за лица до 65 г.: 12лв /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/;
 • Медицинска застраховка на ЗК „Уника“ с покритие 5000 евро за лица от 65 г. до 69 г.: 18 лв /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/;
 • Медицинска застраховка на ЗК „Уника“ с покритие 4 000 евро за лица над 70 г.: 24 лв /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/;
 • Фломската железница с удължение до Вос: възрастен – 82 евро = 165 лв, дете до 14 г. – 41 евро = 80 лв /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/;
 • Фериботен круиз по Зогнефиорд: възрастен 65 Е = 130 лв, дете до 14 г. 32 евро = 64 лв /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България – предварителна резервация!/;
 • Круиз до Гейрангерфиорд: 45 евро = 89 лв /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/;
 • Troll car до ледника Бриксдал: възрастен – 28 евро = 55 лв, дете до 15 г. – 14 евро = 28 лв /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/;
 • Билет за железницата Raumabanen: възрастен – 50 евро = 98 лв дете до 16 г. – 25 евро = 49 лв /по желание, заявява се и се заплаща предварително от България/;

Забележка: Предварителната резервация на двете железници в програмата се потвърждава при свободни наличности, до изчерпване на местата. При липса на билети туристите пътуват с автобуса. Препоръчваме ранно записване на пътуването!
*Застраховка “Отмяна на пътуване”– тази застраховка покрива рискове в случай на отказ за пътуване от страна на туриста при доказано заболяване или отмяна на пътуването поради неблагоприятни метеорологични условия и други форсмажорни обстоятелства.
NB:  Туристическата агенция не носи вина или каквато и да е отговорност за загубен и закъснял багаж. Решението за включване в екскурзия със самолетен превоз автоматично предполага, че неудобствата от инциденти с багаж са предварително приети от пътника. Напомняме на всички туристи, че такива инциденти непрестанно се случват!
Условия за резервации:
*Депозит: 50% от пакетната цена при записване;
*Доплащане: до 24 дни преди дата на заминаване.
Условия за анулация/прекратяване на договора
В случай на отказ от пътуването или прекратяване на договора по вина на ПОТРЕБИТЕЛЯ, ТУРОПЕРАТОРЪТ възстановява платената сума за пътуването, като удържа стойността на издадения самолетен билет /ако има такъв/ и допълнително удържа следните такси за отказ:
– от деня, следващ деня на подписване на договора до 60 календарни дни преди датата на тръгване за самолетните програми – такса в размер на 100 лв на турист;
– от 59 до 30 календарни дни преди датата на тръгване – 100% от внесения депозит;
– от 29 до 14 календарни дни преди датата на тръгване – 75% от общата цена на туристическия пакет;
– под 14 календарни дни – 100% от общата цена на туристическия пакет;
Няма паспортен и визов режим в странатa;
Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
Застраховка “Отговорност на Туроператора” № 19 250 1315 0000676410 / 14.01.2020г. в ЗAД „Армеец”

Застраховка „Отмяна от пътуване“: Препоръчваме сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, разходи за съкращаване и прекъсване на пътуването, разходи за удължаване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия, негови близки или др. не медицински причини. Валидна за цял свят, както и за територията на Република България. Застраховката може да сключите в офиса ни до 5 календарни дни, считано от датата на внасяне на депозит за туристическо пътуване от закупуването на самолетен билет , или резервиране на хотел.Размерът на застрахователната премия ориентировъчно е около 3% от застрахованата сума.
Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa. Повече информация в офиса на фирмата.