ИСПАНИЯ- Магията на Андалусия! С включено посещение на двореца Алхамбра✈

Магията на Андалусия
8 дни / 7 нощувки
05.10.2024 – 12.10.2024 (►  Включено посещение на двореца  Алхамбра при записване до 05.08.2024)

Маршрут: София – Малага – Гибралтар – Вехер де ла Фронтера – Кадис – Севиля – Медина Азахара – Кордоба – Гранада – Малага – Ронда – Малага – София

За Андалусия каквото и да се каже – думите не стигат. Тази южна земя в прегръдките на Пиренейския полуостров е като изящна огърлица на прелестна красавица. Покорявана от какви ли не завоеватели, Ал Андалус, както я наричали арабите, цели осем столетия е била под мавританско господство преди кралица Изабела І да я отвоюва. Но тъкмо този исторически отрязък от времето е оставил онзи безценен влог в световната културна съкровищница, който всяка година води тук милиони туристи от целия свят. Малага, Кадис, Севиля, Кордоба, Гранада…Във всяко от тези уникални с атмосферата си места, подчертано толерантни към религии и етноси, ще открием шедьоври на архитектурата, изкуството и въобще на човешкия гений, с каквито всемирната цивилизация може само да се гордее. Впрочем, да вземем самолета и… око да види…

ПРОГРАМА

ДЕН 1 София – Малага – Коста дел Сол
Полет в 15:50 с авиокомпания България ер за Малага. Кацане в испанския град в 18:40.
Отпътуване за Коста дел Сол и настаняване в хотел Kristal 3*, Торемолинос (или подобен). Вечеря и нощувка.

 ДЕН 2 Коста дел Сол – Марбея – Гибралтар
Закуска.
Пътуването ни с автобус из Андалусия започва с МАРБЕЯ – курортът на хайлайфа, наричан още „Кралицата на Коста дел Сол”. Негова кръстница е самата кралица Изабела I, която възкликнала „Que bella mar”, спирайки за първи път на този живописен бряг. Пешеходната ни разходка из града ще започне с крайморския парк, където са изложени 10 ексцентрични скулптури на големия испански творец Салвадор Дали.
Продължаваме из тесните романтични улички на стария град край изпъстрените с цветя и украса от характерните за Иберийския полуостров пана от керамични плочки фасади (наричани в Испания азулехос), за да стигнем до Площада на портокалите с местното кметство, останките от крепостната стена, местната катедрала с паметника на Сан Бернабе, патрон на града, и др.
С автобуса, на път към пристанището, ще минем покрай ботаническата градина, арената за корида (в Марбея тя се провежда само през туристическия сезон) и ето ни на пристанището Пуерто Банус, известно със скъпите си ресторанти, магазини и луксозни яхти.
Отпътуване за ГИБРАЛТАР и панорамна обиколка на този град…хибрид (срещу доплащане), разположен на брeга на едноименния проток, връзката между Средиземно море и Атлантика. Хибрид, защото се намира в Испания, а е задморска територия на… британската корона!
Според гръцките митове в създаването на Гибралтарската скала пръст има самия Херкулес. След маврите и испанците от началото на ХVІІІ век тук се наместват англичаните. И след референдума на 10.09.1967 година, Гибралтар, разположен на важно стратегическо място, остава под британски флаг, с държавен глава кралицата на Великобритания. Днес Гибралтар е финансов и туристически център, в който съжителстват цял куп националности: испанци, португалци, англичани, араби, евреи…
По време на обиколката на града, която се заплаща допълнително, ще се изкачим на прочутата Гибралтарска скала, известна и като Скалата на маймунките (тук живеят свободно 120 животни от породата макак), ще посетим изключително красивата пещера St. Michael, ще си доставим удоволствието да се любуваме на залива на Алхесирас и отсрещния африкански бряг, а накрая любителите на шопинга ще имат свободно време да се развихрят по главната търговска улица на града.
Настаняване в хотел Alboran Algeciras 3*или подобен.
Вечеря и нощувка.

 ДЕН 3 Гибралтар – Вехер де ла Фротера – Кадис – Севиля
Закуска.
Пътешествието ни продължава към ВЕХЕР ДЕ ЛА ФРОНТЕРА. Този неголям андалуски град е основан от финикийците, развива се при римляните, по време на маврите става важен селскостопански район. Разположен е на хълм над стръмните склонове край устието на река Барбат и има типичен арабски облик. Градчето става известно и след като край бреговете му на 21.10.1805 година се случва една от най-големите морски битки в историята – Трафалгарската, когато британският адмирал Нелсън разгромява обединената френско-испанска флота.
Пешеходна разходка из градчето и отпътуване за КАДИС – едно от най-важните  пристанища на Испания. Наследник на древния Гадес, той е най – старият съществуващ град в Западна Европа, основан през 1104 година пр.н.е. След откриването на Америка от Христофор Колумб става един от най-богатите градове на континента, измествайки през ХVІ век Севиля от позициите й на търговски център за Западните Индии.
Пешеходна обиколка на Кадис, в която ще видим градската катедрала и кметството сред площада с фонтаните пред тях, паметника на конституцията, крайбрежния булевард, плажа на Кадис, двете морски крепости Сан Себастиян и Санта Каталина, красивия парк Дженовезе, дори и кралския…затвор.
Отпътуване за района на СЕВИЛЯ. Настаняване в хотел Ele Domocenter 3* или подобен.
Вечеря и нощувка.

 ДЕН 4 Севиля
Закуска.
Обзорна екскурзия из столицата на Андалусия, наричана още „Домът на Кармен”, но да не забравяме Дон Жуан и Севилския бръснар. Легендите приписват на митичния герой Херкулес основаването на града. В продължение на векове Севиля е преживявала възходи и падения, но и до днес си е останала синоним на красота и елегантност, истинска звезда на Андалусия. Символ на града е кулата Ла Хиралда, изградена от мавританската династия на Алмохадите. И ако мюсюлманите са оставили някои от най-впечатляващите архитектурни образци в Севиля, евреите пък са завещали два квартала: Санта Крус и Сан Бартоломе. След отвоюването на града от маврите, испанската корона издига през 1507 година знаменитата севилска катедрала Санта Мария, най-големият католически храм в Испания, олицетворяващ близостта до божествената промисъл. В катедралата, където ще влезем, ще видим най-големия олтар в християнския свят, със сцени от Новия завет, изработени от дърво и покрити със злато, доставено от Перу и Мексико. Тук е и гробът на великия Христофор Колумб и сина му Ернан, уникалната картина на Мурильо „Сан Антоан”.
Недалеч от катедралата е дворецът Алкасар. Посещението на катедралата, кулата Хиралда и двореца Алкасар се заплаща допълнително.
В обиколката на Севиля сме включили и пешеходна разходка из парка Мария Луиза, където се намира Археологическия музей на града, площад Испания с неизменните файтони и символите на всички андалуски общини.
С автобуса ще преминем край най-голямата арена за корида в Испания – Ла Маестрада, по булеварда на палмите с павилионите на иберийско-американската изложба през 1929 г., край Златната кула, откъдето тръгват корабчетата за разходка из реката Гуадалкивир, пресичаща града, и др.
Да не пропуснем и още един щрих от пешеходния тур: балкончето на една от севилските фасади, вдъхновило създаването на знаменитото творение на Росини – операта „Севилският бръснар”! И днес Севиля се прекланя пред Светата Дева с религиозните шествия по време на Страстната седмица, когато целият град е украсен в червено – цветът на страстта. Тогава най-силно пулсира и ритъмът на фламенкото, когато силно набожните песни отстъпват на пищните веселби.
Вечеря и нощувка в хотела.

 ДЕН 5
Севиля – Медина Азахара – Кордоба – Гранада
Закуска.
Отпътуване за Кордоба.
По път ще спрем да разгледаме МЕДИНА АЗАХАРА, старинен град, основан от династията на Омаядите през Х век, на около 8 км западно от Кордоба. Казват, че този средновековен мавритански град, изпълнен с дворци, джамии, административни сгради, работилници, резиденции и бани е дар на халифа Абд ал Рахман ІІІ от споменатата династия за любимата му Ал Сахре. В книгата си „История на мавританците в Испания” британският историк Стенли Лейн пише:” Пътешественици от далечни земи, хора с всякакви професии и различни религиозни възгледи, принцове, посланици, търговци, теолози и пр. казват, че не са виждали нещо, което може да се сравни с Медина Азахара”. Домакините на комплекса са се погрижили чрез 15-минутен филм да покажат възстановка на този уникален град, а разглеждането на археологическите находки е срещу допълнително заплащане.
Пристигаме в КОРДОБА, един от най-характерните мавритански градове в сърцето на Андалусия. През Х век е наброявал 500 000 души и е бил най-големият град в Европа! Ще влезем в историческия център на града през стария римски мост над река Гуадалкивир.
Гордостта на Кордоба е джамията Мескита, изградена от поредица емири, когато градът е седалище на Западния халифат. Близо 900 колони, облицовани с оникс, мрамор, яспис и гранит, с подковообразни арки на ивици от червен и бял мрамор и декор от мозайки, създават този ненадминат образец на ислямската архитектура, чиито съперник е единствено джамията в Мека.
Когато през ХІІІ век тя е полуразрушена и в центъра й се издига фундамента на католически храм, самият владетел на Свещената Римска империя Карл V съжалява за похабената сграда:“Разрушихме нещо уникално, за да отворим място за нещо банално”. Входът за джамията е срещу допълнително заплащане. В свободното време ви препоръчваме да опитате кулинарния специалитет на Кордоба – задушена…опашка на бик (рабо де торо), на вкус е като нашенското телешко.
Отпътуване за Гранада.
Настаняване в хотел Urban Dream Nevada 3* или подобен. Вечеря и посещение на пещерата Сакромонте, където на чаша вино ще се любуваме на традиционното ФЛАМЕНКО ШОУ. Спектакълът е срещу допълнително заплащане.
Нощувка.

 ДЕН 6 Гранада – Малага – Коста дел Сол
Закуска.
Обзорна екскурзия из Гранада, един от най-красивите градове в Испания, благословен с географското си положение в подножието на планината Сиера Невада, с изобилието на вода и културно-исторически паметници. Този град е събрал невероятни архитектурни шедьоври, плод на различни култури: мавританска, еврейска, християнска. Това е последният град в Испания, отстъпен на християните под владичеството на кралица Изабела І през 1492 година.
Перлата на Гранада е средновековният дворец Алхамбра, означаващ от арабски „Червената крепост“. Той се счита за върхово постижение на мавританската култура и стил от типа „1001 нощи“, датира от 1238 година, но различните части на двореца са строени през различни векове.
Прекрасно допълнение към двореца са градините Хенералифе, създадени за наслада и спокойствие за сетивата. Тъкмо в този дворец испанската кралица Изабела І дарява бижутата си на Христофор Колумб за финансиране на експедицията му, довела до откриването на Америка. Посещението на Алхамбра е включено в пакетната цена, дворецът се разглежда и отвътре.
Отпътуване за Малага и настаняване в Коста дел Сол, в хотел Kristal 3*, Торемолинос или подобен. Вечеря и нощувка.

 ДЕН 7 Ронда
Закуска.
Свободно време или по желание екскурзия до РОНДА срещу допълнително заплащане. Градчето Ронда е разположено на върха на стръмен каньон. Известно е като люлката на бикоборството. Тук е открита първата арена за корида, построена в края на ХVІІІ век.
Към нея има музей на бикоборството, в който е изложена колекция от плащове и снаряжение на тореадорите, а пред арената – паметник на прочутия тореадор Педро Ромеро, който пръв слиза от коня и се изправя срещу бика на земята, както се прави сега. Влизането в музея е срещу допълнително заплащане. Ронда е и родината на 6-струнната китара, без която е невъзможно да се случи фламенкото.
Старата част на Ронда се отличава с калдаръмените си улички и малки площади, с дворци още от ХІV век. Една от главните забележителности е мостът, който свързва над високите скали, подобни на тези в гръцката Метеора, новата и старата част на Ронда. Градът често вдъхновява творчеството на различни представители на изкуството, най-вече художници.
Завръщане в хотела. Вечеря и нощувка.

 ДЕН 8 Коста дел Сол – Малага – София
Закуска.
Освобождаване на стаите.
Панорамна обиколка на Малага, наричан Столицата на Коста дел Сол, основан преди 3500 години от финикийците, преживял господството на римляни, вестготи, араби…Старият град на Малага е своеобразен музей на открито.
По време на туристическата ни обиколка ще видим останките от римския театър, катедралата, строена близо двеста години, пристанището с морския фар, където обичайно акостират огромни круизни лайнери, кметството с неговата разкошна архитектура, ще се изкачим и на хълма Мирадор, откъдето се открива прекрасна панорамна гледка към пристана и целия град. Малага е родно място и на знаменития художник Пабло Пикасо, чиято родна къща-музей се намира в града. Може и да си направите снимка със… скулптурата на самия Пикасо на пейката пред родния му дом.
Трансфер до летището в Малага.
Полет за България в 19:30 и кацане по разписание в София в 23:55 ч.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • Самолетен билет София – Малага – София с авиокомпания България еър;
 • Летищни такси (149 евро/291 лв. от София към 09.11.2023) – фиксира в момента на издаване на билетите. При промяна на стойността на летищните такси разликата се доплаща;
 • Чекиран багаж до 23 кг + 10 кг ръчен;
 • Транспорт с лицензиран автобус в Испания;
 • 7 нощувки със закуски и вечери в хотели 3* (1 нощувка в Коста дел Сол, 1 нощувка в района на Гибралтар, 2 нощувки в района на Севиля, 1 нощувка в Гранада, 2 нощувки в Коста дел Сол);
 • Туристическа програма в Малага;
 • Туристическа програма във Вехер де ла Фротера, Кадис и Севиля;
 • Туристическа програма в Медина Азахара и Кордоба;
 • Обзорна екскурзия из Гранада;
 • Входни такси за Алхамбра при записване до 18.03.2024 (за дата на отпътуване 18.05.2024) и до 05.08.2024 (за дата на отпътуване 05.10.2024);
 • Екскурзоводско обслужване на български език по програмата;
 • Водач от фирмата – организатор;
 • Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” с покритие до 10 000 евро за лица до 65 г.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 • Доплащане за настаняване в единична стая: 409 лева;
 • Фламенко шоу – 40 евро/78 лева, при минимум 15 човека, заплаща се месец преди отпътуване;
 • Посещение на Ронда – 60 евро/118 лева, при минимум 15 човека, заплаща се месец преди отпътуване;
 • Посещение на скалата в Гибралтар – 45 евро/88 лева, при минимум 15 човека, заплаща се месец преди отпътуване;
 • Пакетна цена при заявка на трите допълнителни екскурзии (Фламенко шоу, Ронда и Гибралтар) – 259 лв., при минимум 15 човека, заплаща се месец преди отпътуване;
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица от 65 до 74 години – 14 лева;
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица от 75 до 85 години – 34 лева;
 • Доплащане за 1-ви ред в автобуса – 30 евро/59 лв на човек;
 • Доплащане за 2-ри ред в автобуса – 20 евро/39 лв на човек;
 • Горивна такса – поради постоянно променящите се цени на горивата авиокомпанията има право да начисли горивна такса. В този случай цената на пътуването ще се промени съгласно горивната такса;
 • Входни такси за посещаваните обекти, освен изрично упоменатите;
 • Неупоменати в програмата услуги: хранене, лични разходи за телефонни разговори, мини-бар и др.

УСЛОВИЯ ЗА ПЛАЩАНЕ

 • При записване до 31-вия ден преди отпътуването – 30% от основната цена
 • От 30-тия ден до 1-вия ден преди отпътуването – 100% от стойността на резервацията

УСЛОВИЯ ЗА АНУЛАЦИЯ

 • След записването до 31-вия ден преди отпътуването – размера на внесения депозит
 • От 30-тия ден до 1-вия ден преди отпътуването – 100% от стойността на резервацията

ДРУГИ УСЛОВИЯ

 • Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата.
 • Непълнолетни, пътуващи извън страната сами или само с единия родител – с нотариално заверено родителско разрешение.
 • При записване след 18.03.2024 (за дата на пътуване 18 – 25.05.2024) и след 05.08.2023 (за дата на пътуване 05.10.2024) не е гарантирано посещението на Алхамбра.
 • Екскурзията се провежда при минимум 25 записани туристи.
 • Срок за набиране на група: 04.03.2024 (за дата на пътуване 18 – 25.05.2024) и 17.09.2024 (за дата на пътуване 05.10.2024)
 • За посещение на Гибралтар се изисква международен паспорт с валидност минимум 6 месеца

Ориентировъчни входни такси:
– Медина Азахара: 3.50 €;
– Джамията в Кордоба: 8.00 €;
– Катедралата в Севиля и Ла Хиралда: 8.00 €;
– Златната кула в Севиля: 3.00 €;
– Дворецът Алказар в Севиля: 10.00 €- съветваме ви предварително да си осигурите билети по интернет с час около 14:30 – 15:00, тъй като на място опашките са големи;
– Катедралата в Гранада: 4.50 €;
– Катедралата в Кадис: 5.00 €;
– Музея на Пикасо в Малага: 7.00 €;
– Крепостта Алкасаба в Малага: 4.00 €;
– Катедралата в Малага: 6.00 €;
– Музей на бикоборството в Ронда: 7.00 €.

Препоръчваме сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, за удължаване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия, негови близки или др. не медицински причини. Валидна за цял свят, както и за територията на Република България. Застраховката може да сключите в офиса ни до 5 календарни дни, считано от датата на внасяне на депозит за туристическо пътуване от закупуването на самолетен билет , или резервиране на хотел. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa. За повече информация попитайте в офиса ни.