ИСЛАНДИЯ- ЗЕМЯ ОТ ЛАВА И ЛЕД!✈

ИСЛАНДИЯ – ЗЕМЯ ОТ ЛАВА И ЛЕД!
7 дни / 5 нощувки
19.09.2024
Цена: 4086 лв.
Пътуване в малка група с водач на български език!

Земя с високи планини, ледници, гейзери и вулкани. Страна, намираще се в „нищото“ някъде в северната част на Атлантическия океан, между Гренландия и Шотландия. Държава без армия, военноморски сили и въздушен флот. И 80% от населението вярва в съществуването на елфи.

Предимства:
Централно разположен хотел в Рейкявик

Опитен водач по маршрута на български език
Включена туристическа обиколка на Рейкявик
Включен 4 D тур „Fly Over Iceland“
Включен целодневен тур до един от най интересните маршрути в Исландия – Златният кръг
Включен тур Южна Исландия и Националният парк Вахтнайокутъл
Включено посещение на геотермалната зона „Синята Лагуна“

Обгърната в мистиката на северните народи, Исландия е една от най-интересните страни в Европа. Ако някъде на Стария континент все още има запазена относително девствена природа, то това е именно тук. На територията на острова в пълна хармония си съжителстват ледници и горещи извори, мощни вулкани и водопади, заснежени планини и зелени долини, замрежени от фина мъгла или озарени от ярка дъга.
Когато и да посетите Исландия, вие ще откриете един нов свят, изпълнен с невероятни гледки, форми и впечатления.
В Исландия през месец май започва началото на белите нощи. Слънцето залязва само за три часа, а липсата на пълен мрак превръща усещането, че сте попаднали в приказна страна, още по-осезаемо.
Очакваме Ви! 🇮🇸

ПРОГРАМА

1 ДЕН София – Виена – Рейкявик
Среща на летище София, Терминал 2 в 16:45 ч. за полет до Рейкявик през Виена в 18:45 ч. Пристигане на летище Кефлавик в Рейкявик в 23:20 ч. Трансфер до хотел Center Hotel Laugavegur 4* или подобен. Нощувка.
2 ДЕН Рейкявик
Закуска.
Начало на туристическа обиколка на Рейкявик, най-северната столица на планетата, разположена в югозападната част на страната, в залива Факсафлой на Атлантическия океан. Столицата е сцена на вълнуващ културен и нощен живот, има много първокласни ресторанти и нетрадиционни музеи. Името ѝ в превод означава „пушещият залив“, а това е така, защото тук изобилства от термални води – промишленото и битово отопление се осигурява от тях. Разходката ни ще започне от центъра на Рейкявик, напомнящ лабиринт от тесни улички със стари дървени къщи от края на XIX и началото на XX век. Ще видим Кметството, езерото Тьорнин, Парламента, пристанището, концертната зала Harpa. Ще посетим и символа на града – огромната катедрала Hallgrímskirkja (Хатлгримскиркя). Строена е цели 34 години в периода 1940-1974, като височината на камбанарията ѝ е 75 м – може да бъде видяна от разстояние 20 км. Много характерни са колоните от двете страни на главния кораб, които наподобяват вулканичен базалт – любим „природен” мотив на държавния архитект Гудьон Самуелсон. Ще продължим към старинната къща Хьофди- станала популярна със знаменателната среща на Рейгън и Горбачов през 1986 г.,.
Свободно време за обяд.
Следобяд ще посетим атракцията „Fly Over Iceland“. Не напразно тази атракция е на второ място в класацията на TripAdvisor „неща за правене в Рейкявик“. С този интерактивен полет, който разполага със система от шест степени на движение, мултисензорни специални ефекти включително вятър, мъгла и миризми, съчетани с плавно движение  и впечатляващите реалистични визуални ефекти както и 20-метров сферичен екран, ще ви помогнат да се движете заедно с арктическите ветрове и да се извисите над сушата, морето и леда на Исландия.
В късния следобяд ви предлагаме 3 часов тур/доп. заплащане от 240 лв. за възрастни и 115 лв. за деца и младежи до 11 г. / whale watching („наблюдаване” на китове в буквален превод), заради богатите на планктон води – през лятото тук идват до 11 различна вида, сред които гърбат кит, син кит и кит-джудже (последният тежи „само” колкото 2-3 слона). С помощта на специално обучени натуралисти и морски биолози ще научете всичко за невероятната дива природа на Исландия. Великолепната природа заобикаля целият район и създава уникален контраст с необятния океан, където със сигурност ще видите спиращи дъха гледки към хоризонта.
Вечерта свободно време. Нощувка.
3 ДЕН Национален парк с геоложки чудеса Тингветлир
Закуска.
Тръгваме на път около 07:30 ч сутринта по един от най интересните маршрути на Исландия – Златният кръг.
Ще се отправим към националния парк Þingvellir (произнася се Тинкветлир) – място, което  съчетава геология и история. Ясно ще можем да видим континенталния разлом между американската и евразийската тектонични плочи; освен това тук е и локацията на Alþingi (Алтинге) – основан през 930 г., той е считан за най-стария парламент в света. Продължаваме към впечатляващия водопад Gullfoss (Гълфос), в буквален превод името му означава „Златният водопад”, заради начина, по който слънчевата светлина се отразява във водите му, падащи в дълбок 32 м процеп. Следваща ни спирка е Geysir (Гейсир), откъдето произлиза и станалата международна дума за горещ извор, изхвърлящ рязко водите си нагоре. Изригванията му могат да достигнат 70 м височина, но са с различна честота и сила. Свободно време.
Завръщане в хотела в Рейкявик в късния следобяд. Нощувка.
4 ДЕН Рейкявик – Лангйокул – долината Бордарфьордур
Закуска.
Свободно време в Рейкявик за самостоятелна разходка или еднодневен тур (срещу допълнително доплащане) до ледената пещера на вторият по големина ледник в Исландия – Langjökull и долината Borgarfjörður – известна със своите плодородни земеделски земи и вулканична красота. (продължителност ~ 9 – 10 часа). Доплащане  за целодневния тур 470 лв. за възрастен и 245 лв. за деца до 13год.
С този тур ще имате възможност да стигнете до сърцето на втория по големина ледник в Европа. Най-голямата сътворена от човека ледена пещера в света ви позволява да извървите 800 м сред хилядолетни ледове. Твърде малко са местата на Земята, където населението на държавата да се чувства толкова свързано с природата си, както в Исландия. Идеята за ледената пещера се заражда в главите на двама исландци през 2010 г. Тогава хрумването да заведеш хората вътре в, а не просто на ледник звучи като научна фантастика. Науката, инженерната мисъл и безкрайната енергия са причината този проект да е вече реалност.
Отпътуване в 08,00 от хотела към ледника Langjökull. По пътя си ще научим повече за историята и геологията на ледените пещери, както и за ефектите от глобалното затопляне върху ледените пещери. Спирка за почивка в хотел Húsafell и отпътуване към долината Borgarfjörður – известна със своите плодородни земеделски земи и вулканична красота.
Продължаваме към върха на ледника от Húsafell, след което което ще се спуснем в ледената пещера, за да станем свидетели на чудесата на втория по големина ледник в Исландия отвътре. Продължаване към  Hraunfossar – Hraunfossar е поредица от водопади, образувани от рекички, изтичащи на разстояние около 900 метра от Hallmundarhraun, поле от лава, което тече от изригване на един от вулканите, лежащ под ледника Langjökull. Продължаваме към
Langjökull, като за да пристигнем до ледената пещера ние се возим в огромен специално модифициран камион. Ще прекарате около 1 час в разходка вътре в ледника.
Завръщане в Рейкявик. Нощувка.
5 ДЕН Национален парк Вахтнайокутъл и ледената лагуна Йокулсарлон
Закуска.
Освобождаване на хотела в 08.00ч и отпътуване към южната част на Исландия.
Преминаване през Скейдарорсандур – най-обширната алувиална равнина в страната с обща площ около 1000 кв. км. Разстоянието между ръба на ледника и морето е 20 до 30 км, а крайбрежната ивица е дълга 40 км, което я прави най-голямата равнина от този тип в света. Още от времето, когато тук са се установили първите заселници, Скейдарорсандур поглъща значително количество фермерска (обработваема) земя и този процес все още продължава.
Скафтафетл е вторият по големина Национален парк в Исландия и една от най-ценните естествени перли в северната държава. Ненадмината красота и голямо разнообразие на този природен парк се дължат на различни каньони, долини, айсберги, ледени тунели и арки, ледникови езера. Скафтафетл е и най-посещаваното от туристите място в Исландия заради зашеметяващия контраст между величествените заснежени върхове и свежата зеленина и растителност. Това е един прекрасен оазис, на ръба между пясъци и ледници, а над него се издига най-голямата ледена шапка в Европа – глетчерът Вахтнайокутл, обхващащ площ от над 8000 кв. км, с дебелина на леда, варираща между 400 и 1000 м. В най-южната му част се намира и най-високият връх в Исландия – Йоревайокутл (2110 м).
След като преминем през няколко по-малки ледника, част от Национален парк Вахтнайокутл, стигаме до ледниковата лагуна Йокулсарлон. Тази лагуна се е образувала в началото на 20-те години на миналия век. В Йокулсарлон водата и вятърът са изваяли неповторими ледени скулптури.
*По желание плаване с лодка амфибия по ледниковата лагуна Йокулсарлон, прочута с айсбергите, които се отчупват от ледника и образуват непрестанно изменящ се леден лабиринт за туристическите корабчета (продължителност – 30-40 мин.) с доплащане 125 лв за възрастни и 70 лв. за деца до 11 г.
Привечер настаняване в хотел Skaftafell 3* или подобен. Нощувка.
6 ДЕН Рейнисвяра – Селяландсфос – Синята лагуна
Закуска.
Освобождаване на хотела в 08.00 ч и отпътуване за Reynisfjara / Рейнисвяра. По пътя си ще видим Eldhraun (Елтхройн) – един от най-големите потоци от лава (с площ около 565 км2). Кратка спирка на Рейнисвяра или черният плаж който се счита за един от най красивите нетропични плажни ивици в света. Този зашеметяващ район е известен със своята интересна геология: черните пясъчни плажове, базалтовите колони и серия от скални образувания, важни за местния фолклор. Легендата разказва, че базалтовите колони – наречени от местните ​​Reynisdrangar – всъщност са исландски тролове, които някога са се опитвали да завлекат кораб от морето на сушата преди изгрев слънце но не успели и така троловене се превърнали в камък.
От Рейнисфяра се открива прекрасна гледка към нос Дирхолей. Това е колекция от скали, които, преплитайки се помежду си, образуват арки и отиват в дълбините на Атлантическия океан. В зависимост от метеорологичните условия ще може да посетим и глетчера Sólheimajökull /Солхемайокул, който за съжаление в последните години бавно, но неумолимо се топи.
Продължаваме към следващата ни спирка – великолепния водопад Селяландсфос, като по пътя си в далечината при ясно време ще видим силуетът на действащия вулкан Ейяфятлайокутл, чието последно изригване е през 2010г. Считан за най-красивият водопад в страната и един от най-красивите в света Селяландсфос ще ви омагьоса. Тук невидимата творческа ръка на природата е достигнала до най-големи висоти. Най-силна е магията на водопада в слънчево време, когато лъчите се пречупват във водните пръски, създавайки чудна феерия. Свободно време за обяд.
Следобяд се отправяме към п-в Рейкянес с кратка спирка на моста Leif the Lucky’s Bridge, който свързва два  континента: Европа и Северна Америка, за да съедини Исландия в едно.
Следва двучасов престой в най-известната атракция в Исландия – Синята лагуна, естествен геотермален басейн, разположен сред вулканични късове (входният билет е включен в цената). Ще имате възможност да се насладите на релаксиращи бани сред невероятна природа и чист въздух.Около 21:30 ч. трансфер до летище Кефлавик за полет до София през Мюнхен в 01:05 ч. Кацане в София в 12:00ч. на следващия ден.
ПАКЕТНИ ЦЕНИ С РАННО ЗАПИСВАНЕ ДО 30.06.2024г
Дата На човек в двойна стая Единична стая
19.09.2024 – 25.09.2024 2089 € / 4086 лв. 2689 € / 5259 лв.

В цената са включени:

 • Самолетен билет на Lufthansa София – Рейкявик – София през Франкфурт;
 • Летищни такси;
 • 20 кг чекиран багаж и салонен багаж до 8 кг;
 • 4 нощувки със закуска в хотел Center Hotel Laugavegur 4* или подобен;
 • 1 нощувка със закуска в хотел Skaftafell 3* или подобен;
 • Всички трансфери;
 • Водач на български език;
 • Обиколка на Рейкявик;
 • Посещение с включен билет на „ Fly Over Iceland“;
 • Целодневна екскурзия Златния кръг /Golden Circle/;
 • Целодневна екскурзия по Южния бряг;
 • Посещение на Рейнисвяра и водопада Селяландсфос;
 • Включен тур до националния парк Ватнайокул и ледниковата лагуна Йокулсарлон;
 • Посещение с включен комфорт билет на Синята лагуна;
 • Здравна застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10 000 евро.

 В цената не са включени:

 • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка;
 • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./;
 • Не упоменати в програмата услуги;
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“;
 • Наблюдение на китове – 250 лв. за възрастни и 120 лв. за деца и младежи до 11 г.;
 • Еднодневен тур до ледената пещера на вторият по големина ледник в Исландия – Langjökull и долината Borgarfjörður – 470 лв. за възрастен и 245 лв. за деца до 13год.;
 • Плаване с лодка амфибия по ледниковата лагуна Йокулсарлон -125 лв за възрастни и 70 лв. за деца до 11 г.;

Хотели по програмата:
Рейкявик – хотел Center Hotel Laugavegur 4*
Разположен е в централната част на Рейкявик този стилен се намира се на кратко разстояние от главния търговски район. Тук, в сърцето на града, можете лесно да изпитате великолепната архитектура на Рейкявик, завладяващата история, оживените пазари и богатата култура – идеалната отправна точка за опознаване на най-доброто от всичко, което градът може да предложи.Стаите са нови, модерни и комфортно обзаведени, разполагат с телевизор, телефон, безплатен безжичен интернет, уреди за приготвяне на чай и кафе, баня, сешоар

 Южна Исландия – Hotel Skaftafell 3*
Hotel Skaftafell е с удивително местоположение и предлага на гостите си зашеметяващ изглед към най-високата планина на Исландия, Хванадалсхнукур, и най-големия ледник в Европа – Вахтнайокутъл. Всички стаи в хотела разполагат със сателитна телевизия и собствена баня с душ, безплатен безжичен интернет.

 Условия за резервация:

 • При записване се внася 500 евро депозит;
 • Доплащане до 45 дни преди датата на отпътуване;

Необходими документи:

 • Международен паспорт с мин. валидност 6 месеца след датата на връщане
 • За деца до 18 г. пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители!

Срокове за анулации и неустойки:

 • От деня, следващ подписването на договора, до 60 дни преди датата на отпътуване – няма.
 • От 59 до 30 дни до датата на заминаване, пълния размер на депозита от 500 евро.
 • При анулация по-малко от 29 дни преди заминаване – пълната сума по договора

Офертата важи при минимум записани 15 туристи;
Срок за уведомление за несъбран минимум – 30 дни преди датата на тръгване;
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.
В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни полети и не по-късно от един месец преди датата на отпътуване, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА само дължимите суми, свързани с евентуалното преиздаване на билетите.

Пътуването НЕ Е  подходящо за лица с ограничена подвижност!

Препоръчваме сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, за удължаване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия, негови близки или др. не медицински причини. Валидна за цял свят, както и за територията на Република България. Застраховката може да сключите в офиса ни до 5 календарни дни, считано от датата на внасяне на депозит за туристическо пътуване от закупуването на самолетен билет , или резервиране на хотел. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa. За повече информация попитайте в офиса ни.