ГЪРЦИЯ- ДРЕВНА ЕЛАДА- Атина- Пелопонес- Нос Сунион- Делфи- Метеорите! От Варна, Шумен, Велико Търново, София!🚌

Древна Елада
Атина – п-в Пелопонес / Нафплио , Коринт, Епидаврос, Микена / – Нос Сунион и храма на Посейдон – Делфи – Метеорите
 5 нощувки със закуски
Дати: 18.10.2024-24.10.2024 – потвърдена


Ще видите Гърция със заобикалящата я необикновена природа , ще опознаете „центъра на Вселената“, ще се върнете назад във времето, в далечната антична Елада, когато митичната Пития предсказвала съдбата на света,а  боговете живеели сред хората .


Отпътуване от: Варна – Шумен –Търговище – Велико Търново – Севлиево – София – Атина- п-в Пелопонес – Делфи – Метеорите

ПРОГРАМА 

1 ден: Варна – Шумен – Велико Търново – София
Отпътуване от Варна около 18.00 ч ул. Антим I
От Шумен  около 19:00 ч. от паркинга на Била /* при бройка по малка от 12 човека от 5 –ти км/
От Велико Търново около 21:00ч. От Автогара Юг

2 ден: София- Атина – Храма на Посейдон и нос Сунион
От София  около 00.30 ч. сутринта  от стадион Васил Левски по маршрут  София – Кулата – Солун – Атина  /800 км/
Пристигане в Атина около обяд.
Настаняване в хотелa/ ако е възможно веднага/. Свободно време за почивка.
Следобед  Екскурзия до Нос Сунион и храма на Посейдон . Храма на Посейдон, издигнат на скала на нос Сунион. От него се разкрива великолепна гледка към Егейско море, която доставя не само истинска зрителна наслада, но и мир и спокойствие в душата. Перфектно място да усетите историята и културата на Гърция.На 70 км южно от гръцката столица храмът се издига величествено върху внушителна крайбрежна скала.Вярва се , че е построен през архаичния период и е бил разрушен от персите по време на втората гръцко-персийка война .Известния атинянски предводач Перикъл възстановява храма през 440 г.пр.н.е .Храмът има правоъгълна форма с колонади от четирите му страни.До днес са останали само 15 Дорийски колони от общо 34 .Фризовете били изработени от мрамор , донесен от остров Парос и пресъздавали битката на Тезий с Минотавъра.Най – доброто време за посещение на храма е по изгрев или залез слънце , за това и ние ви предлагаме тази прекрасна разходка в следобедно време. Гледката на масивните мраморни колони в съчетание с тъмно сините води на Егейско море по време, в което небето придобива огнено червен цвят , наистина си заслужава.
Връщане в хотела .Нощувка .

3 ден – Атина – Коринтски Канал – Епидаврос- Микена- Нафплио
Закуска.
Свободно време или * По желание Около 09: 00ч. Отпътуване за полуостров Пелопонес с попътна спирка и фотопауза на Коринтския канал, свързващ Егейско с Йонийско море. Продължаваме към полуостров Пелопонес и районът на Епидаврос.
Епидавър е независим от Аргос град. Днес Епидавър представлява музей под открито небе включен в списъка за световно културно наследство на ЮНЕСКО. Предполага се, че тук е родното място на сина на АполонАсклепий, лечителя. Епидавър е известен и със светилището си, разположено на около 8 километра от града и със своя театър. Култът към Асклепий датира от 6 век пр.н.е. Светилището му се нарича Асклепион и е било използвано за лечебница. Театърът в Епидавър също е интересна забележителност – датира от IV в. пр.Хр. Интересно за театъра е акустиката му, постига се почти перфектен звук (без усилватели), което се дължи на варовиковите седалки, с които е формиран самия театър.
Нафплио –
Първата столица на свободна Гърция – Нафплио, за периода от 1829 до 1834 г. Приказният Нафплио се намира в Арголическия залив. Първото впечатление от Нафплио е зеленината, а първата дума, с която видяното може да се опише – елегантност. Забележителните места за посещение се намират в непосредствена близост до града.
Там са останките от древна Микена, крепостите Акронапфилия и Паламиди, замъкът Торун и микенската цитадела Тиринт ,която е паметник на световното наследство на ЮНЕСКО. Микена – Микена била един от най-важните центрове в древността, а Микенското царство на практика е първата гръцка цивилизация, Акрополът или „високият град“ на Микена е създаден в ранния 15 век пр.н.е., а около 1350 пр.н.е. той и околните стени биват възстановени в „циклопски стил“. Легендата разказва, че строежите са дело на циклопи, поради големите размери на каменните блокове, от който са изградени. Двата най-големи града на микейското царство – Микена и Тиринт, са възпети и обезсмъртени в епичните поеми на Омир – Илиада и Одисея, а самата Микена е описана като царството на Агамемнон, град който 400 години е доминирал в гръцката история. Микена е открита от археолога Хайнрих Шлиман през 1866 г. Микена е включена в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство. Тук се намира известната „ Лъвска врата”, с два лъва, символи на богинята – защитничка на града.
Надвечер връщане в хотела.Нощувка.

4 ден Атина
Закуска.
Панорамна обиколка на Атина с местен екскурзовод: Арката на Адриан – триумфалната арка, построена през 131 г. пр. Хр. и наречена на римския император Адриан; Храмът на Зевс, който с размерите си е превъзхождал Партенона на Акропола; старият Олимпийски стадион, изграден през 1895 г. на същото място, където се е намирал античният стадион от 4 в. пр. Хр. и е използван за първите съвременни  Oлимпийски игри; Парламентът – някогашният дворец на първия гръцки крал Ото; площа „Синтагма“.Разглеждане на Акропола / входната такса се заплаща отделно/Акрополът е разположен на скалист хребет, издигащ се на 150 м над морското равнище и простиращ се на площ от 30 000 кв.м. Тук се намират едни от най – известните шедьоври на античната гръцка архитектура – Партенона, Ерехтиона и Храмът на богинята Нике.
Свободно време в Атина.
Приветлив град, изпълнен с история и митология и в същото време модерен и оживен, с кафенете на открито, пешеходни улици , изтъкан от старинни градски места и градски ексцентризъм. Ще можете да се разходите из централната част на големия град , да похапнете в някоя от многобройните таверни в подножието на Акропола или да отделите повече време на историческите забележителности на прекрасната Атина.
Възможност за посещение на новия Музей на Акропола. Връщане в хотела.
Вечерта * По желание Вечеря в традиционна таверна с програма в сърцето на Атина – Плаката.
Нощувка.

5 ден – Атина – Делфи
Закуска.
Около 09:00ч. отпътуване за Делфи- най-прочутият оракул на античността. Древните гърци смятали Делфи за център на света, „пъпът на Земята“. Според митовете, за да намери центъра на Вселената бащата на олимпийските богове – Зевс, използвал хитроумен метод: от двата противоположни края на света пуснал орли, които се срещнали именно над Делфи. Така мястото било обявено за център на всемира. Повече от 1000 години Делфи е бил седалището на най-важния оракул в Древна Гърция, през чиято уста говорел самият Аполон. На седмия ден всеки месец една мъдра жрица-пития изпадала в транс и произнасяла своите загадъчни пророчества пред жреците, които повторно ги произнасяли като енигматични загадки, които могат да бъдат тълкувани по много начини. Все още мистерията отеква в Делфи. Разглеждане на Светилището и Храма на Аполон, Съкровищницата на Атиняни, и посещение на Музея в Делфи, съхраняващ шедьоври на древногръцката скулптура.Градът е една от многобройните перли на Гърция. Археологическият комплекс е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
Възможност за обяд. Свободно време.
Настаняване в хотела. Нощувка.

6 ти ден –Делфи – Метеорите – България
Закуска.
Отпътуване за Каламбака и магичната местност на скалните манастири Метеорите. Метеорите са една от най-голямите групи манастири след Атон. Датират от 11в., когато се заселват първите отшелници там. Обявени са от ЮНЕСКО като уникален феномен на културното наследство. В манастирите се съхраняват уникални фрески, икони и стринни реликви. Манастирите, построени на върховете на тези скали, са прекрасни образци на византийското изкуство. Ще разгледаме два или три от шестте функциониращи манастири.
/ Входните такси за манастирите не са включени в пакетната цена – 3 евро на манастир / .
Разглеждане на манастирите. Следва посещение на работилница за икони. Настаняване в хотел в магичният град Калабака в подножието на величествените Метеори.
Свободно време.Нощувка .

7 ми ден Каламбака – България
Закуска.
Около 08:30 ч.напускане на хотела и отпътуване за България. Пристигане в София вечерта. В останалите градове в малките часове.

Ранни записвания до 29.02.2024

 

Отпътуване от : На човек в двойна стая /Тройна стая Доплащане за  единична стая  дете 02 – 11.99 г с двама възрастни
Варна /Шумен 650  лв 200 лв 570 лв
Търговище/Велико Търново/Севлиево 640 лв 200 лв 560 лв
София 630 лв 200 лв 550 лв

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

 • транспорт с лицензиран автобус за международни превози;
 • 3  нощувки със закуски  в хотел 3* в Атина;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3 * в Делфи;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в Каламбака;
 • медицинска  застраховка за лица до 65 год.;
 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут и престоя;
 • Панорамна обиколка на Атина с местен екскурзовод на български език;
 • Екскурзия до Нос Сунион и Храма на Посейдон ;
 • Посещение на Акропола/ без включена входна такса /;
 • Посещение и екскурзионна програма в Делфи /входните такси не са включени /;
 • Посещение на скалните манастири Метеор /входните такси за манастирите не са включени /.

Цената не включва:

 • Лични разходи;
 • Доплащане за медицинска застраховка за лица от 65г. до 80 год. – 12.00 лв;
 • Градска такса на територията на Гърция – между 1.5 евро и 3 евро на ден на стая в зависимост от категорията на хотела / заплаща се задължително на рецепция на хотелите или на екскурзовода , за да не става струпване на рецепция/
 • Екскурзии по желание:
  – Традиционна гръцка вечеря с програма в Плаката в Атина примерно меню / фолклорна програма, плато салати, плато предястия, основно ястие с гарнитура, десерт, половин бутилка вино, вода /– 35 евро- цената подлежи на препотвърждение/;
  – Екскурзия до Епидаврос , Нафплио и Микена с екскурзоводско обслужване на български език – 20 евро;Ориентировъчни входни такси:- Входни такси за Епидаврос (14 EUR) и Микена (14 EUR);
  – Входни такси за Музея в Делфи и археологическия обект (общо 14 EUR);
  – Нафплио археологически мусей – ( 6 EUR);
  – Храма на Посейдон  ( 8 EUR);
  – входни такси за скалните манастири (около 3 EUR за всеки манастир);
  – В Атина: Входни такси за Акропола (20 EUR), новия Музей на Акропола (15 EUR), Археологическия музей (10 EUR), Византийския музей (8 EUR) и музея „Бенаки“ (6 EUR) в Атина ;
  – храма на Зевс – (6 EUR);

Забележка:

 • Oтпътуванията от Добрич се потвърждава минимум 5 дни преди тръгване. Ако не е събран необходимият минимум по дадената дата, то на клиента се предлага и опция за самостоятелно придвижване до Варна. Несъбрания минимум за трансфера не е основание за отказ от пътуването.
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.
 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
 • Входните такси на обектите са с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН характер и са описани към момента на стартиране на екскурзията и туроператора не носи отговорност за промяната им в последствие.
 • Всички допълнителни мероприятия се осъществяват при мин. 20 записани туриста.
 • Настаняването по седалки в автобуса става според последователността на записване, датата на сключване на договора.

Mинимален брой участници: 35
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване

Необходими документи: лична карта / задграничен паспорт със шест месечна валидност от датата на отпътуване: няма санитарни и медицински изисквания за страните по маршрута. за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина – оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването. 

Начин на плащане: 30% при сключване на договор за организирано пътуване.
Доплащане- според условията на договора- не по- късно от 15 дни до датата на  заминаване.

Препоръчваме сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, за удължаване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия, негови близки или др. не медицински причини. Валидна за цял свят, както и за територията на Република България. Застраховката може да сключите в офиса ни до 5 календарни дни, считано от датата на внасяне на депозит за туристическо пътуване от закупуването на самолетен билет , или резервиране на хотел. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa. За повече информация попитайте в офиса ни.