ЕТИОПИЯ- Люлка на човечеството и родина на кафето! Ранни записвания до 30.06.2024✈

ЕТИОПИЯ- люлка на човечеството и родина на кафето
10 дни / 8 нощувки
Дати:
15.11- 24.11.2024- пред потвърждение,  22.11- 01.12.2024  
София – Истанбул – Адис Абеба – Бахир Дар – Гондар – Национален парк планината Симиен – Лилабела(етиопската Петра)

Наричаме Етиопия люлката на човечеството, родината на кафето и благоуханията – смирна и тамян. На нейна територия са открити най-ранните следи на хомо сапиенс. По време на пътуването ще се запознаем с културата, бита, историята и природата на Етиопия. Освен колоритната столица Адис Абеба ще посетим и разгледаме: Аксум (под егидата на Юнеско) – „свещен“, тъй както Йерусалим, стар като Рим и исторически като Константинопол, едно изключително място в Етиопия считано за фар на етиопското християнство и място на съхранение на Ковчега на завета. Известен е като седалище на Савската царица, която ражда син на цар Соломон, известен като Менелик I и продължител на соломоновата династия в Етиопия. Гондар със своите замъци (под егидата на Юнеско) – Камелот на Африка. Църковният комплекс Лалибела(етиопската Петра) е построен от цар Гебре Лалибела, който се е стремял да изгради нов Йерусалим, като място за поклонение на етиопските християни, които не са могли да пътуват до светите земи. Вдъхновен от библейските разкази за Йерусалим и желанието да създаде свещен град той поръчал изграждането на тези монолитни църкви.

ПРОГРАМА

Ден 1: София – Истанбул – Адис Абеба
Среща на летище София в 07.30 часа за полет в 09:50ч. през Истанбул до Адис Абеба.

Ден 2: Адис Абеба
Кацане в 00:25ч. в Адис Абеба.
Посрещане от местния представител. Трансфер до хотела. Нощувка в Адис Абеба.
Закуска.
Туристическа обиколка на Адис Абеба: градът е разположен в сърцето на Етиопия. На амхарски език означава „Ново цвете“. Адис Абеба е основана от император Менелик през 1886 г. Приблизително около 6 милиона души живеят в града. Адис Абеба се смята за Дипломатическата столица на Африка, тук е централата на Африканския съюз, седалище е на множество посолства и е основното място, където пристигат повечето пътници.  Обиколката включва посещение на Националния музей, където освен множеството артефакти, ще можете да видите и скелетът на нашата много пра баба Луси. Ще  се качим на 3000 м на планината Ентото за да видим Адис Абеба от високо.
Обяд.
Ще посетим и  катедралната църква  Света Троица, където ще видите и гробницата на последния крал на Етиопия. Посещението на различни исторически паметници влючва и църквата Свети Георги, която е построена от крал Менелик, който пръв е предложил Адис Абеба за столица на Етиопия.
Вечеря. Нощувка
 в Адис Абеба.

Ден 3: Адис Абеба – Аксум – Йеха
Закуска.
Трансфер до летище Адис Абеба за полет до Аксум.
След като се настаним в хотела, ще отпътуваме до град Йеха, за да посетим най-старата стояща архитектурна структура в Етиопия – храмът на Йеха. Това е кула, построена в сабийски стил и датирана ,чрез сравнение с древни структури в Южна Арабия, около 8 век преди новата ера. Тези данни за Голямата кула е подкрепени от местни писмени свидетелства и надписи. Нейната „отлична запазеност“ се дължи на два фактора, „грижата, с която нейните първоначални строители са осигурили равна основа, здраво поставена върху неравната скала и на нейното освещаване през 6-ти век сл. Хр. като християнска църква. Два други археологически обекти в Йеха включват дворецът Be’al Geubri и гробници пак от същия период. Височината на двореца е била най-малко 27 метра с пет етажа върху квадратен план с изпъкнал стъпаловиден подиум висок около 6 м. Скалните гробници Da’ero Mikael предтавляват седемнадесет серии от гробове, които са принадлежали на местните владетели.
Обяд.
Посещение на манастир на етиопската православна църква Tewahedo. Той е основан от авва Афце през 5-ти век, който е един от Деветте светии просветители и основатели на монашеския живот в Етиопия. След посещението се завръщаме в Аксум по пътя, като по пътя се любуваме се на колоритната планина Адва, където етиопските войници побеждават италианскта армия през 1896 г. и осуетяват опита за колонизация.
Вечеря и нощувка в Аксум.

Ден 4: Аксум (обект под егидата на ЮНЕСКО)
Закуска.
Туристическа обиколка и посещение на историческите и археологически обекти в Аксум – обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Аксум е „свещен“ като Йерусалим, стар като Рим и значим като Константинопол. Той отразява славния период на Етиопия като столица на Аксумското кралство и най-мощна държава между Източната Римска империя и Персия – доминираща сила в Африканския рог повече от хилядолетие преди възхода на исляма, простирайки се от суданския Нил през Червено море до Йемен. Значението на града е много по-голямо, тъй като в него се съхраняват най-ценните и свещени реликви от ковчега на завета и като мястото, където е погребан един от „тримата влъхви“.Посещаваме новата и старата катедрала Мария от Сион от 4-ти век, която е най-старата църква в Етиопия. Построена е в стила на Соломоновия храм в Йерусалим, но разрушена от кралицата воин Гудит през 10 век. Възстановенае в гондарски стил през 17-ти век от император Фасилидас с красиво изрисуван интериор. Следвапараклисът на плочата в Аксум, където според легендата се намира библейският ковчег на завета, пренесен в Етиопия от владетеля Менелик I, син на Савската царица и цар Соломон, от Йерусалим – преди около 3000 години.
Обяд,
След почивката продължаваме с археологическия музей, предхристиянското поле с монолитни стели-обелиски, гробниците на крал Калеб и крал Гебре Мескал,Мей Шум, познат като легендарната баня-басейн на Савската царица, както и руините на дворецa Донгар, в който е властвала.
Вечеря и нощувка в Аксум.

Ден 5: Бахир Дар – Гондар
Закуска.
Пътуване до Гондар. По пътя ще се насладим на невероятни пейзажи и ще видим селата тиграйците и на народа Амхара.
Спирка за обяд и след това на приятно място за гледка към планината и национален парк Симиен. Пристигане в Гондар и настаняване в хотел 4*.
Вечеря и нощувка Гондар.

Ден 6: Гондар (камелот на Африка)
Закуска.
Туристическа обиколка на Гондар, наречен Камелот на Африка – столица на Етиопия от 1636 г. до средата на 19 век. Включен е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Физическият и архитектурен център на града е Fasil Ghebbi, ограден с каменни стени кралски комплекс, съдържащ няколко приказни дворци и замъци, включително триетажния такъв, построен от император Фасилидас.
Обяд и почивка.
След това ще разгледаме кралската баня Фасиледес и църквата Дебре Бирхан Селасие с нейните уникални стенописи, изобразяващи Стария и Новия завет, които са на повече от 300 години.
Вечеря. Нощувка в Гондар.

Ден 7: Гондар – Лалибела(етиопската Петра)
Закуска.
Трансфер до летище Гондар за 30 минутен полет до Лалибела. Настаняване в хотел с изглед към планината.
Обяд.
Посещение на манастира на крал Неакуто Леаб, който е наследник на крал Лалибела. Вечеря и нощувка.

Ден 8: Лалибела
Закуска.
Ще посетим на първата група църкви, изсечени през 13-ти век в скалите от крал Лалибела създавайки най-свещеното място на Етиопия и африканска Петра. Ще посетим и  прилежащия музей, който има колекция съкровища от 13 век. Църковният комплекс Лалибела е под егидата на ЮНЕСКО и се състои от 11 църкви всяка със свой уникален дизайн.  Те са майсторски изваяни в твърдия гранит преди повече от 800 години и представляват комбинация от византийски, аксумитски и по-ранни етиопски архитектурни влияния. Най-известна сред тях е църквата Свети Георги, оформена като кръст и смятана за най-добрият пример за скална архитектура.
Обяд и почивка.
След това ще разглеждаме втората група от църкви в Лалибела, която е известна като небесния Йерусалим.
Вечеря и нощувка в хотела в Лалибела.

Ден 9: Лалибела – Адис Абеба
Закуска.
Полет до Адис Абеба. Обяд.
Свободно време за последни покупки. Традиционна прощална вечеря с различна етиопска традиционна музика на живо.
Около 22:30 ч. трансфер до международното летище Адис Абеба за полет до София.

Ден 10: Полет за София през Истанбул
В 01.25 часа полет за Истанбул. Кацане на летището в Истанбул в 07:40 часа. Полет за София в 08:45 часа. Кацане в София в 09.00часа.

Край на програмата

Цени за Ранни записвания до 30.06.2024
Дати и цени: Човек в двойна стая Единична стая
15.11 – 24.11.2024 4395 лв. 4895 лв.
22.11 – 01.12.2024 4395 лв. 4895 лв.

Цени за записвания след 30.06.2024

Дати и цени: Човек в двойна стая Единична стая
15.11 – 24.11.2024 4595 лв. 5095 лв.
22.11 – 01.12.2024 4595 лв. 5095 лв.

Цената включва:

 •  Полет София Истанбул-Адис Абеба-Истанбул-София с включени летищни такси и чекиран багаж;
 •  Вътрешни  полети Адис Абеба – Аксум, Гондар – Лалибела, Лалибела – Адис Абеба с включени летищни такси и чекиран багаж;
 •  Настаняване за 8 нощувки в хотели 4*;
 •  Изхранване на база пълен пансион (закуска, обяд и вечеря);
 •  Всички трансфери по програмата;
 •  Водач екскурзовод от България
 •  Комфортен, климатизиран автобус с максимален капацитет до 30 души;
 •  Всички входни такси на туристическите обекти включени в програмата;
 •  Професионален, местен  водач на английски език (осигурен превод на български език);
 •  Медицинска застраховка с покритие 15000 евро;
 •  ½ литър бутилка минерална вода на ден на човек.

Цената не включва:

 •  Виза: заплаща се по електронен път и се получава онлайн – на стойност от 82$;
 •  Съдействие за подаването на документи за виза  – 10 лева;
 •  Допълнителни екскурзии и разходи от личен характер;
 •  Доплащане за медицинска застраховка за лица над 65 години  до 74 години– 20 лева;
 •  Напитки по време на храненията включени в програмата.
 •  Бакшиши на обща стойност 40 евро за цялата програма.

Начин на плащане:

 • Записването се извършва срещу внесен депозит от 2 000 лева;
 • До 45 дни преди отпътуване: 100% на пълната цена на организираното пътуване в лева;

Необходими документи:

 • Международен паспорт, валиден 6 месеца след датата на връщане.
 • Пътуването е без медицински изисквания за задължителни имунизации. Полезно е да се носят средства за защита от комари.

Такси при прекратяване на договора от страна на пътуващия:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на следните такси за прекратяване:

 • До 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
 • От 89 до 60 дни преди датата на отпътуване – такса в размер на 100 лв. на турист (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети и анулационните срокове за хотелско настаняване);
 • Прекратяване от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване – таксата за прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
 • Прекратяване от 44 до 20 дни преди датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
 • При прекратяване от 19 дни до датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.

Важна информация:

 • Местната валута в Етиопия е БИР: 100 бира са  около 3.30 лева  към дата 01.07.2023 г. Може да се обменя валута в хотелите, банките и обменните бюра. На много места не отказват плащане в долари.
 • В хотелите  и на определени места може да платите с карти MasterСard и Visa. Все пак питайте предварително.
 • Часовата зона е +0. София и Адис Абеба са в една часова зона. Разлика от един час може да има само от режима „лятно часово време“

Допълнителна информация:

 • Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията – 15.
 • При по-малка група (12-14 души), екскурзията може да се проведе, срещу допълнително доплащане от 180 лв.
 • Срок за уведомление за недостигнат брой: 20 дни преди датата на отпътуване.
 • При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промяна!
 • Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!
 • Пътуването НЕ е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.

Препоръчваме сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, за удължаване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия, негови близки или др. не медицински причини. Валидна за цял свят, както и за територията на Република България. Застраховката може да сключите в офиса ни до 5 календарни дни, считано от датата на внасяне на депозит за туристическо пътуване от закупуването на самолетен билет , или резервиране на хотел. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa. За повече информация попитайте в офиса ни.