ЕТИОПИЯ- Колорита на южните племена и древната култура на севера! Ранни записвания до 30.06.2024✈

ЕТИОПИЯ- Колорита на южните племена и древната култура на севера
Дати и цени с ранни записвания до 30.06.2024:
20.10.2024 – 30.10.2024 – 4795 лв. – има места
26.12.2024 – 05.01.2025 4795 лв. – има места – Нова година
11 дни / 9 нощувки

ПРОГРАМА

1 ДЕН София – Истанбул – Адис Абеба
Среща на летище София в 07.30 часа за полет в 09:50ч. през Истанбул до Адис Абеба.

2 ДЕН Адис Абеба
Кацане в 00:25ч. в Адис Абеба. Посрещане от местния представител. Трансфер до хотела. Нощувка в Адис Абеба. Закуска.
Туристическа обиколка на Адис Абеба: градът е разположен в сърцето на Етиопия. На амхарски език означава „Ново цвете“. Адис Абеба е основана от император Менелик през 1886 г. Приблизително около 6 милиона души живеят в града. Адис Абеба се смята за Дипломатическата столица на Африка, тук е централата на Африканския съюз, седалище е на множество посолства и е основното място, където пристигат повечето пътници. Обиколката включва посещение на Националния музей, където освен множеството артефакти, ще можете да видите и скелетът на нашата много пра баба Луси. Ще се качим на 3000 м на планината Ентото за да видим Адис Абеба от високо.
Обяд. Ще посетим и катедралната църква Света Троица, където ще видите и гробницата на последния крал на Етиопия. Посещението на различни исторически паметници влючва и църквата Свети Георги, която е построена от крал Менелик, който пръв е предложил Адис Абеба за столица на Етиопия.
Вечеря. Нощувка в Адис Абеба.

3 ДЕН Адис Абеба – Джинка – Мурси – Бана – Турми
Закуска.
Ранен трансфер до летището в Адис Абеба за полет до красивия зелен град Джинка, намиращ се в Южен Омо(обект на световното наследство на ЮНЕСКО) – най-разнообразната в културно и езиково отношение административна зона на Етиопия, поддържаща 16 различни етнически групи, които всички твърдо спазват уникалните си древни традиционни костюми, обичаи и вярвания. Позната е още като Регион на южните нации.
Отпътуваме към село Мурси. Народа на Мурси е известенс церемониалните си дуели, а жените поставят богато украсени глинени дискове (debhinya) в долните си устни като емблеми на привлекателност и зрялост.
Почивка за обяд. Продължаваме към Турми. По пътя ще посетим селище на народа Бана. Те изграждат семейните си домове, разположени в кръг около добитъка. Колибите са направени от гъвкави стълбове, които са огънати навътре и събрани заедно, за да образуват куполообразна форма – покрити са със слама и тъкани. Те провеждат церемонии характерни за тяхната стара религия, според която природни обекти като дървета и скали са обитавани от призраци. Има традиция младите мъже от това племе да ходят на кокили като механизъм за избягване на нападение от диви животни, докато пасятсвоя добитък. Мъжете банна използват глина, за да оцветят и оправят косата си, която след това се украсява с пера, цветя и мъниста. Косите на момичетата са къси и небоядисани, докато не се омъжат, след което ги пускат по-дълги, сплетени и боядисани с червена глина.
Нощувка в Buska Lodge или подобенв Турми.

4 ДЕН Турми – Оморате – Консо (обект на ЮНЕСКО) – Арбаминч
Ранна закуска.
Заминаване в посока Оморате. При пристигане пресичаме река Омо с лодка, за да посетим народа Дасенек. Те живеят на мястото, където делтата на река Омо се среща с езерото Туркана, а името им буквално се превежда като „Хората на делтата“. Те са предимно скотовъдци, които отглеждат царевица, боб и тикви по време на сезона на наводнения в делтата. Мъжете носят кърпа около кръста си, докато жените се отличават с плисирани поли от телешка кожа с няколко гривни и огърлици.
Почивка за обяд. След това отпътуване за Консо, който е обект на културното наследство на ЮНЕСКО. Ще посетим хълмистото селище на народа Консо. Този хълм е внимателно подбран заради стратегически и отбранителни предимства и защитен с кръгли стени.Впечатляващо е, че някои от тези стени достигат височина до 4 метра и ширина до 2,5 метра, изградени от местни скали и дървесен материал. Хижите на село Консо се характеризират със своята компактност от дървен и глинен строителен материал.
Пристигане в Арбаминч. Настаняване в Haile resort или подобен. Вечеря. Нощувка в Арбамич.

5 ДЕН Арбаминч – Дорзе – езерото Чамо – Арбаминч
Закуска.
Заминаваме за селището на племето Дорзе, за да се запознаем с начина му на живот. Голяма част от хората от тази племенна общност се занимават с тъкачество като основно занимание. Традиционният текстил, произведен от Дорзе, е известен със своите живи цветове и се счита за най-високо качество в Етиопия. Хората от Дорзе са известни с изключителните си тъкачески умения, танци, приготвяне на храна от стъблото и корена на дървото банан, а също така с уникалните си колиби изградени от бамбук с формата на пчелен кошер, наподобяващ лицето на слон. Тъй като селището се намира в планината, можете да се любувате на гледка към езерото Абая и езерото Чамо с фантастична природа, към тучните зелени хълмове и долини.
Свободно време за обяд.
Следобедна разходка с лодка по езерото Чамо, едно от езерата в рифтовата долина, за да се насладите на наблюдение на хипопотами, водни птици и крокодили. Завръщане в хотела. Вечеря.
Нощувка в Арбамич.

6 ДЕН Арбаминч – Адис Абеба
Закуска.
Трансфер до летище Арбаминч. Полет до Адис Абеба. Пристигане в Адис Абеба трансфер до хотела.
Обяд. Свободно време по интереси.
Вечеря (Новогодишна вечеря срещу доплащане за групата на 26.12.2024).
Нощувка в Адис Абеба.

7 ДЕН Адис Абеба – Лалибела
Закуска.
Полет до Лалибела, известна като африканската Петра. След пристигане трансфер до хотела, за да се настаним и обядваме.
След обяд ще посетим на първата група църкви, изсечени през 13-ти век в скалите от крал Лалибела създавайки най-свещеното място на Етиопия и африканска Петра. Църковният комплекс Лалибела е под егидата на ЮНЕСКО и се състои от 11 църкви всяка със свой уникален дизайн. Те са майсторски изваяни в твърдия гранит преди повече от 800 години и представляват комбинация от византийски, аксумитски и по-ранни етиопски архитектурни влияния.
Вечеря. Нощувка в хотел Mountain view или подобен.

8 ДЕН Лалибела (обект на ЮНЕСКО)
Закуска.
Ще посетим на най-известна църква в Лалибела – Свети Георги, оформена като кръст и смятана за най-добрият пример за скална архитектура.
Обяд и почивка.
След това ще разглеждаме втората група от църкви в Лалибела, която е известна като небесния Йерусалим. Вечеря и нощувка в хотела в Лалибела.

9 ДЕН Лалибела – Гондар (камелот на Африка и обект на ЮНЕСКО)
Закуска.
Полет от Лалибела до Гондар. Туристическа обиколка на Гондар, наречен Камелот на Африка – столица на Етиопия от 1636 г. до средата на 19 век. Включен е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Физическият и архитектурен център на града е Fasil Ghebbi, ограден с каменни стени кралски комплекс, съдържащ няколко приказни дворци и замъци, включително триетажния такъв, построен от император Фасилидас.
Обяд и почивка.
След това ще разгледаме кралската баня Фасиледес и църквата Дебре Бирхан Селасие с нейните уникални стенописи, изобразяващи Стария и Новия завет, които са на повече от 300 години.
Настаняване в хотел 4*. Вечеря. Нощувка в Гондар.

10 ДЕН Гондар – Адис Абеба
Закуска. Полет до Адис Абеба.
Обяд. Свободно време за последни покупки. Традиционна прощална вечеря с различна етиопска традиционна музика на живо.
Около 22:30 ч. трансфер до международното летище Адис Абеба за полет до София.

11 ДЕН Полет за София през Истанбул
В 01.25 часа полет за Истанбул. Кацане на летището в Истанбул и 08:45 полет за София. Кацане в София в 09.00 часа.

Цени за ранни записвания до 30.06.2024.
От 01.07.2024 цена за двойна стая ще бъде 4995 лева!

Дати и цени: Човек в двойна стая Единична стая
20.10.2024 – 30.10.2024 4795 лв. 5295 лв.
26.12.2024 – 05.01.2025 4795 лв. 5295 лв.

ПАКЕТНИТЕ ЦЕНИ ВКЛЮЧВАТ
 •  Полет София Истанбул-Адис Абеба-Истанбул-София с включени летищни такси и чекиран багаж;
 •  Вътрешни  полети Адис Абеба – Джинка, Арбаминч – Адис Абеба, Адис Абеба – Лалибела, Лалибела – Гондар, Гондар – Адис Абеба с включени летищни такси и чекиран багаж;
 •  Настаняване за 9 нощувки в хотели 4*;
 •  Изхранване на база пълен пансион (закуска, обяд и вечеря);
 •  Всички трансфери по програмата;
 •  Комфортен, климатизиран автобус с максимален капацитет до 30 души;
 •  Всички входни такси на туристическите обекти включени в програмата;
 •  Водач екскурзовод от България
 •  Професионален, местен  водач на английски език (осигурен превод на български език);
 •  Медицинска застраховка с покритие 15000 евро;
 •  ½ литър бутилка минерална вода на ден на човек.
ПАКЕТНИТЕ ЦЕНИ НЕ ВКЛЮЧВАТ
 •  Виза: заплаща се по електронен път и се получава онлайн – на стойност от 82$;
 •  Съдействие за подаването на документи за виза – 10 лева;
 •  Допълнителни екскурзии и разходи от личен характер;
 •  Доплащане за медицинска застраховка за лица от 65 до 74 години – 20 лева;
 •  Напитки по време на храненията включени в програмата.
 •  Бакшиши на обща стойност 40 евро за цялата програма.
 •  Доплащане за Новогодишна вечеря за дата 26.12.2024.
 •  Задължително доплащане за Новогодишна вечеря за групата на 26.12.2024.

Начин на плащане:

 • Записването се извършва срещу внесен депозит от 2 000 лева;
 • До 45 дни преди отпътуване: 100% на пълната цена на организираното пътуване в лева;

Необходими документи:

 • Международен паспорт, валиден 6 месеца след датата на връщане.
 • Пътуването е без медицински изисквания за задължителни имунизации. Полезно е да се носят средства за защита от комари.

Такси при прекратяване на договора от страна на пътуващия:
Записаните туристи могат да прекратят договора при заплащане на следните такси за прекратяване:

 • До 90 дни преди отпътуване – без неустойка;
 • От 89 до 60 дни преди датата на отпътуване – такса в размер на 100 лв. на турист (ако това не противоречи на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети и анулационните срокове за хотелско настаняване);
 • Прекратяване от 59 до 45 дни преди датата на отпътуване – таксата за прекратяване е в размер на 50% от цената на организираното пътуване в лева;
 • Прекратяване от 44 до 20 дни преди датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 80% от цената на организираното пътуване в лева;
 • При прекратяване от 19 дни до датата на отпътуване таксата за прекратяване е в размер на 100% от цената на организираното пътуване в лева.

Важна информация:

 • Местната валута в Етиопия е БИР: 100 бира са  около 3.30 лева  към дата 01.07.2023 г. Може да се обменя валута в хотелите, банките и обменните бюра. На много места не отказват плащане в долари.
 • В хотелите  и на определени места може да платите с карти MasterСard и Visa. Все пак питайте предварително.
 • Часовата зона е +0. София и Адис Абеба са в една часова зона. Разлика от един час може да има само от режима „лятно часово време“

Допълнителна информация:

 • Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията – 15.
 • При по-малка група (12-14 души), екскурзията може да се проведе, срещу допълнително доплащане от 180 лв.
 • Срок за уведомление за недостигнат брой: 20 дни преди датата на отпътуване.
 • При промяна цените на входните такси за обектите и ресторантите, същата ще бъде променена и прекалкулирана.
 • При неблагоприятни метеорологични условия или други форсмажорни обстоятелства е възможно програмата да претърпи промяна!
 • Полетните часове подлежат на препотвърждение от авиокомпанията!
 • Пътуването НЕ е подходящо за лица с намалена или ограничена подвижност.
 • Туроператорът си запазва правото да прави промени в реда на екскурзиите и часовете им на провеждане по време на програмата.

Препоръчваме сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, за удължаване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия, негови близки или др. не медицински причини. Валидна за цял свят, както и за територията на Република България. Застраховката може да сключите в офиса ни до 5 календарни дни, считано от датата на внасяне на депозит за туристическо пътуване от закупуването на самолетен билет , или резервиране на хотел. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa. За повече информация попитайте в офиса ни.