БЪЛГАРИЯ- Великден в Родопите- Кукленски манастир-Асенова крепост-Бачковски манастир-Пампорово-пещера Дяволско гърло- Ягодинска пещера- Орлово око- Широка лъка- Кръстова гора! От Варна, Велико Търново!Ограничени места🚌

Великден в прекрасните Родопи
Кукленски манастир-Асенова крепост-Бачковски манастир-Пампорово-пещера Дяволско гърло – Ягодинска пещера – Орлово око – Широка лъка – Кръстова гора
Дати : 04.05.2024-06.05.2024
3 дни / 2 нощувки със закуски+Празнична великденска вечеря с жива музика и Гайдарско надсвирване

Отпътуване от * Добрич , Варна , Шумен, Търговище, Велико Търново

ПРОГРАМА
1 ден – Варна-Шумен-Търговище-Велико Търново- Кукленски манастри-Асенова крепост- Бачковски манастир- Пампорово
Отпътуване от Варна около 05.00 ч  ул . Антим I.
От Шумен в 06:30 ч. От паркинга на Била до ОМВ на бул.Цар Симеон.
От Търговище ОМВ кръговото на пътя за Велико Търново около 07:10ч./.
От Велико Търново около 08:00ч. ПРЕД Автогара Юг .
Отправяме се към Кукленския манастир „Св.Св.Козма и Дамян”. „Кукленският манастир „Св. безсребърници Козма и Дамян“ пази спомена за героите от „Козият рог“. Тук те са изживели част от живота си, оставили са следа, която по чудо не е била заличена от вълните на времето. Кукленският манастир е основан през Второто българско царство и споменат още през 11 в. в документ за имотите на Бачковския манастир. Още от древни времена над селото, разположено в полите на Родопите, блика минерален извор и макар хората тогава да не са знаели, че е минерален, славата на аязмото с лечебна сила става свещено място за поклонение и упование на болни хора…Казват, че водите му помагат на всякакви болести, но особено на хора с проблеми на нервната система или да го кажем направо – на душевноболни. В притвора на едната от двете църкви в комплекса все ще забележите окови – някога били 12 на брой, от които сега е останала само една. Навремето душевно болни поклонници били оковавани с тях към пода и са оставали през нощта в църковния притвор. На сутринта над тях са се пеели молитви от монасите, след което те са били карани до тук – до аязмения извор, където са били обливани с вода. Дълголетна и много интересна е историята на Кукленския манастир. Не пропускайте да я чуете!
Отправяме се към прочутата, великолепна Асенова крепост. Наричат Асеновград „Малкия Ерусалим“. Освен история, вино, дух и булчински рокли, край и в града има 15 църкви, 50 параклиса и 7 манастира. Асеновград – свещената порта на Родопа планина, започва там, където свършва Тракийската низина. Асенова крепост се извисява величествено и непристъпно с цялата тежест на мълчанието си. Средновековен паметник, чиято история тръгва да се пише още дори от времето на траките. Паметникът на културата разполага с наблюдателница, водохранилища, жилища за управниците на крепостта и убежищата им. Църквата „Света Богородица Петричка“, разположена вътре в Асеновата крепост, е първият храм в източноправославния свят, в който се появява кула.
Разглеждане на крепостта и отпътуване за Бачковския манастир „Успение Богородично“. Бачковският манастир е вторият по големина манастир в България и един от 3-те ставропигиални (другите два са Рилския и Троянския). Основан е през 1083г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който е бил доместник на западните войски на византийския император Алексий I Комнин. В началото манастира се развива като център на грузинското монашество и запазва грузинския си характер чак до края на 12в. След падането на Търновското царство през 1393г. там е заточен Патриарх Евтимий, чиито мощи остават в обителта до 19в.В края на 16 и началото на 17в. Бачковският манастир е обновен и тогава са построени южното крило и сегашната манастирска църква „Св. Богородица“. Със средствата на братя Чолакови през 30-те и 40-те години на 19 в. започва ново разширение на манастира, като са построени сградите в южния двор и църквата „Св. Никола“, чиито стенописи са дело на изтъкнатия български живописец Захари Зограф.
Отпътуване за Пампорово. Настаняване в хотела.
*По-желание и предварителна заявка вечеря.
Нощувка.

2 ри ден Пампорово- Триград- Дяволско гърло- Ягодинска пещера –Орлово око – Широка лъка
Закуска.
Отпътуваме за пещера Дяволското гърло.Това е една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди.Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика.
Разглеждане на пещерата и продължаваме към Ягодинската пещера. Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина. Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Дългият над километър маршрут дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Възможност за обяд в района на Ягодинската пещера.

Възможност за изкачване с джип до Орлово око-уникалната наблюдателна площадка, наречена Орлово око, която е най-новата туристическа атракция в Родопите (преходът дотам е около 30 минути; по желание и срещу доплащане има възможност за сафари с джип). Тя е монтирана на ръба на скалите, на височина 1563 м над морското равнище, недалеч от прочутата Ягодинска пещера. От площадката се открива спиращ дъха изглед към красотите на Родопите и безкрайните хоризонти. Стоманено-бетонната конструкция над скалите издържа три тона товар. Оттук се виждат 2/3 от Буйновското ждрело, Борино, Чала, Ягодина, в далечината – планините от Гърция, а в дъното – Пирин и малък връх от Рила. Няма друго място с такава панорамна гледка.

Отправяме се към Широка Лъка –
архитектурен и фолклорен резерват. Широка лъка е известна още и със своите автентични родопски къщи и Националното училище за фолклорни изкуства. Тук ще имате възможност да изпиете ароматно кафе сред прекрасната природа и архитектура.
Отпътуване за хотела.
ПРАЗНИЧНА ВЕЛИКДЕНСКА ВЕЧЕРЯ С ПЕЧЕНО АГЪНЦЕ, ПИСАНИ ЯЙЦА, ДОМАШНИ КОЗУНАЦИ ,РОДОПСКА ВЕЧЕР С ГАЙДАРИ И ЖИВА МУЗИКА Нощувка.

3 ти ден –Христос Воскресе ! Пампорово- Кръстова Гора
Закуска.
Отпътуване за Кръстова гора – едно от най-магичните места в България.И на връх Великден ние ви предлагаме да го посетим и да запалим свещичка за здраве!!
Преданията разказват, че някога много отдавна тук е имало голям манастир, в който е била съхранявана частица от Божия кръст. Преди това тази частица се е намирала в султанската съкровищница в Истанбул. Когато руският цар научил за това, веднага изпратил свои пратеници с богати дарове за султана, като подучил хората си, когато султана попита с какво да се отблагодари за скъпите и пребогати дарове на царя, хората му да поискат частицата от кръста Господен. В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1995 г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.
Свободно време за разходка .
Отпътуване към съответния град. Пристигане вечерта.

Отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Дете от 05 до 11.99 г.с 2-ма възрастни Единична стая
Варна 259 лв 180 лв 315 лв
Шумен 250 лв 170 лв 310 лв
Търговище/Велико Търново 245 лв 165 лв 305 лв

Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 18 лв на човек в двете посоки. 

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Пампорово;
 • Празнична великденска вечеря с родопска програма с гайди и жива музика;
 • Басейн, финландска и инфраред  сауни,  парна баня, фитнес/по възможност в свободното време/;
 • Детски кът;
 • Wi-fi в хотела;
 • Посещение на Кръстова гора и Бачковски манастир;
 • Посещение на Ягодинска пещера и Дяволско гърло /без входни такси /;
 • Посещение на Орлово око /без такса за джиповете/;
 • Посещение на Кукленски манастир;
 • Посещение на Асенова крепост /без входна такса/.

Цената не включва:

 • Раходи от личен характер;
 • Входни такси за посещаваните обекти !
 • Минибусчета за извозване до пещерите – 10 лв /цената се препотвърждава до 7 дни преди отпътуване/
 • Доплащане за стандартна вечеря в ресторанта на хотела първата вечер – 23 лв. – заявява се предварително. Заплаща се на екскурзовода по време на екскурзията!
 • Медицинкса застраховка за лица над 65 год. – 6 лв за целия период

Ориентировъчни входни такси за посещаваните обекти:

 • Перперикон – възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 2 лв.
 • Местен екскурзовод за Перперикон  / 1.30 ч./– 40 лв. за групата
 • Татул – възрастни – 4 лв., учащи и пенсионери  – 2 лв.
 • Ягодинска пещера – 8 лв. ;Студенти / ученици – 4 лв
 • Пещера Дяволското гърло- възрастни – 6 лв., 3 лв. за ученици и пенсионери;
 • Изкачване до Орлово око с джип – между 10 и 15 лв на човек/цената се преповтърждава до 7 дни преди отпътуване/
 • Асенова крепост – Възрастни – 4 лв(организирани групи над 10 човека – 3 лв)/ Ученици, студенти и пенсионери – 2 лв
 • Бусчета за извозване до Кръстова гора – 8 лв на човек в двете посоки /цената се преповтърждава до 7 дни преди отпътуване/

Забележка:

 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.
 • Входните такси на обектите са с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН ХАРАКТЕР И СА актуални към момента на публикуване на офертата.Агенцията НЕ НОСИ отговорност за евентуалната им промяна на място в обекта.
 • Някои от Преходите по програмата не са леки и не са подходящи за трудно подвижни хора или много малки деца .
 • Oтпътуванията от Дорбич се потвърждава минимум 5 дни преди тръгване. Ако не е събран необходимият минимум по дадената дата, то на клиента се предлага и опция за самостоятелно придвижване до Варна. Несъбрания минимум за трансфера не е основание за отказ от пътуването

Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта;
Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 10 дни преди датата на отпътуване

Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълно плащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване.