БЪЛГАРИЯ- В града на черешите Кюстендил, Земен, Скакавица, Невестино…🚌

В града на черешите Кюстендил и наоколо
24.05- 26.05.2024
Цена: 228 лв.

Резултат с изображение за земенски манастир снимкиЦената включва: транспорт, две нощувки, две закуски, застраховка, водач от фирмата.
Цената не включва: входни такси за туристическите обекти; храна.
Отстъпки: За деца до 12 г. -10% лв. намаление от обявената цена.

Маршрут: В. Търново – гр.Земен -Земенски манастир -Кюстендил – с.Невестино – В.Търново.

ПРОГРАМА

Първи ден
Отпътуване 05: 00ч Русе Дом на културата; 07:00 от В.Търново – от паркинг до Летния театър. 07:30 Севлиево-автобусна спирка до хотел ПЛАЗА. /за Габрово качване в Севлиево/.
Отпътуване посока София за гр.Земен-Земенски манастир „Свети Йоан Богослов“ разположен в извивките на Земенския пролом на река Струма. Основан по времето на Първото Българско царство-XI век. Тук е съхранено и едно от най-ранните изображения на Свети Йоан Рилски. Емблематична за Земенската църква е сцената с изковаването на гвоздеите, с които Христос е прикован към кръста. В света няма друг храм с подобен стенопис.
Храмът пази още едно съкровище – автентичният каменен олтар – квадратен камък се издига в средата на църквата. Според преданията, ако човек постави  лявата си ръка върху него и си пожелае нещо, то се сбъдва.
Земенската църква, единствената у нас с кубична форма е обявена за паметник на българската архитектура и живопис, а Земенският манастир – за национален музей, под закрила на ЮНЕСКО. Разглеждане на манастира и най-старата постройка в него – малката църква “Св. Йоан Богослов”.
Разходка в околностите на манастира до част от красивите скали на каньона Шагава.
Отпътуване към Кюстендил – града на лековитите минералните извори.
Сред забележителностите на града са Историческия музей, крепостната стена в Хисарлъка, Художествена галерия “Владимир Димитров – Майстора”, Къща-музей “Димитър Пешев”, Къща-музей “Ильо Войвода”, храмът на бога на здравето Асклепий, величествените римски терми, Кюстендилските минерални извори, Средновековната църква “Св. Георги”.
Посещение на музей “Димитър Пешев” и картинната галерия “Владимир Димитров – Майстора”.
Настаняване в хотел. Нощувка.

Втори ден
7:30 закуска.
Придвижваме се до гара Кюстендил.
С влак отпътуваме за спирка Скакавица. Пешеходен тур до водопад Полска Скакавица -една от перлите на Земенската планина/1 час/. Водопадът е на малката рекичка Широки дол – десен приток на река Струма. Водата пада от височина около 50 м. Водопадът е обявен за природна забележителност през 1968 г. Това е и единственото място, където се срещат пет вида лястовици. Невероятна прелест на Скакавишкия водопад. През пролетта, когато цъфтят люляците, това е истинско райско кътче. Очарован от невероятната му прелест чешкият учен Константин Иречек отбелязва в своите пътеписи, че Скакавишкия водопад е “най-красивият кът на Балканския полуостров”.
Според преданието по тези места почти девет години е живял и отшелникът Свети Иван Рилски. За разлика от повечето водопади, които от ерозията се смаляват, този – заради многото варовик във водата, се издига всяка година. Това е единственият такъв водопад в България. Почивка. Фотосесия.

Връщаме се обратно с влака около обяд и се прибираме в Кюстендил.
Свободно време в центъра на града  и за обяд.
Разходка до парк Хисърлъка и посещение на зоопарка разположен в него. Разглеждане на още  забележителности на града -Пирговата кула, Римските терми, Джамията Ахмед бей, Чифте баня.
Свободно време. Нощувка.

Трети ден
07:30ч закуска.
Отпътуване за гората с вековните секвои. Три от секвоите са на повече от 120г. Фотосесия.
Отпътуване за с. Невестино. Посещение и разглеждане на красивия Кадин мост над река Струма. Според старинен надпис върху зазидана в моста гранитна плоча, градежът на моста е станал по заповед на везир Исак паша през през 1470 г., когато е управлявал султан Мехмед II. В архитектурата на моста могат да се види смесица от антични, средновековни и ренесансови форми. Кадин мост е поне със 100г по стар от Дяволския вост и два пъти по дълъг. Фотосесия.

Отпътуване за София, Севлиево и В.Търново, Русе. Пристигане около 20:00 ч.
Уважаеми Пътешественици, в публикуваната на този сайт информация е възможно да  настъпят промени, защото тя е с информационна и рекламна цел.

Необходими документи – валидна лична карта.

Условия за резервация:
Депозит- 30 %;
Доплащане – 15 дни преди отпътуване;

За повече информация и резервации: Агенция Ка Груп
☎️0887 887 099,☎️ 
0882 28 58 78📧office@kagroup.bg
гр. В.Търново, бул. “България”27