БЪЛГАРИЯ- Родопите- Кръстова гора- Бачковски манастир- пещера Дяволско гърло- Ягодинска пещера- Орлово око- Широка лъка- Пампорово- Перперикон- Татул! От Варна, Велико Търново!🚌

ТАЙНСТВОТО НА РОДОПИТЕ
Кръстова гора – Бачковски манастир – пещера Дяволско гърло – Ягодинска пещера – Орлово око – Широка лъка – Пампорово- Перперикон – Татул
Дати: 21.06.2024, 12.07.2024, 09.08.2024, 06.09.2024, 21.09.2024, 11.10.2024, 01.11.2024

3 дни, 2 нощувки, 2 закуски

Отпътуване от *Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Велико Търново
ПРОГРАМА

1 ви ден Варна-Шумен-Търговище-Велико Търново- Кръстова гора – Бачковски манастир- Пампорово
Отпътуване от Варна около 05.00 ч  ул . Антим I.
От Шумен в 06:30 ч. От паркинга на Била до ОМВ на бул.Цар Симеон .
От Търговище ОМВ кръговото на пътя за Велико Търново около 07:10ч./
От Велико Търново около 08:00ч. ПРЕД Автогара Юг.
Отправяме се към село Бачково и Бачковския манастир „Успение Богородично“. Пристигане около обяд и Разглеждане на манастира.
Бачковският манастир е вторият по големина манастир в България и един от 3-те ставропигиални (другите два са Рилския и Троянския). Основан е през 1083г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който е бил доместник на западните войски на византийския император Алексий I Комнин. В началото манастира се развива като център на грузинското монашество и запазва грузинския си характер чак до края на 12в. След падането на Търновското царство през 1393г. там е заточен Патриарх Евтимий, чиито мощи остават в обителта до 19в.В края на 16 и началото на 17в. Бачковският манастир е обновен и тогава са построени южното крило и сегашната манастирска църква „Св. Богородица“. Със средствата на братя Чолакови през 30-те и 40-те години на 19в. започва ново разширение на манастира, като са построени сградите в южния двор и църквата „Св. Никола“, чиито стенописи са дело на изтъкнатия български живописец Захари Зограф.
Свободно време за обяд.
Отпътуване за Кръстова гора – едно от най-магичните места в България.Преданията разкзват,че Някога много отдавна тук е имало голям манастир, в който е била съхранявана частица от Божия кръст.Преди това тази частица се е намирала в султанската съкровищница в Истанбул.Когато руският цар научил за това, веднага изпратил свои пратеници с богати дарове за султана, като подучил хората си, когато султана попита с какво да се отблагодари за скъпите и пребогати дарове на царя, хората му да поискат частицата от кръста Господен. В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, която е завършена през 1995 г. От нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.
Свободно време за разходка .
Отпътуване за Пампорово. Настаняване в хотела. Нощувка.

2 ри ден Триград- Дяволско гърло- Ягодинска пещера –Орлово око – Широка лъка
Закуска.
Отпътуваме за пещера Дяволското гърло. Това е една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди. Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика.
Разглеждане на пещерата и продължаваме към Ягодинската пещера. Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина. Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Дългият над километър маршрут дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Възможност за обяд в района на Ягодинската пещера.

Възможност за изкачване с джип до Орлово око-уникалната наблюдателна площадка, наречена Орлово око, която е най-новата туристическа атракция в Родопите (преходът дотам е около 30 минути; по желание и срещу доплащане има възможност за сафари с джип). Тя е монтирана на ръба на скалите, на височина 1563м над морското равнище, недалеч от прочутата Ягодинска пещера. От площадката се открива спиращ дъха изглед към красотите на Родопите и безкрайните хоризонти. Стоманено-бетонната конструкция над скалите издържа три тона товар. Оттук се виждат 2/3 от Буйновското ждрело, Борино, Чала, Ягодина, в далечината – планините от Гърция, а в дъното – Пирин и малък връх от Рила. Няма друго място с такава панорамна гледка.
Отправяме се към Широка Лъка –архитектурен и фолклорен резерват. Широка лъка е известна още и със своите автентични родопски къщи и Националното училище за фолклорни изкуства. Тук ще имате възможност да изпиете ароматно кафе сред прекрасната природа и архитектура.
Отпътуване за Кърджали. Настаняване в хотела. Нощувка.

3 ти ден –Пампорово- Татул-Перперикон-Каменна сватба-Каменни гъби-Кърджали
Закуска.
Отпътуване за Тракийско светилище при село Татул. Наред с древната земя Атлантида, Орфей е един от полу легендарните образи, които най- много държави и земи се опитват да си присвоят. Ако вярвате на екскурзоводите- Орфей е живял на огромен периметър в няколко държави на Балканския полуостров.Още древните траки са почитали Орфей като Бог.Те са създавали светилища , в които са се кланяли на неговия образ. Считали са го покровител на Родопите. И докато за самия Орфей има спорове, то за най-старото открито негово светилище няма- то се намира тук до село Татул. Светилището е впечатляващ мегалитен паметник- изсечена в скалата пресечена пирамида. Вътре са намерени два саркофага, 3 метров кладенец и легло за главния олтар. Светилището датира от 5-4 хиляди години преди Христа. При разкопките през 2004 – 2007 г. са намерени и уникални предмети от глина, свързани със слънчевия култ – три колела за макети на Небесна колесница и част от златна маска.
През ХІІІ – ХІІ в. пр.Хр. светилището е пострадало при земетресения. Според историци саркофагът, пресечената пирамида и страничната камера илюстрират погребенията на Орфей и на тракийския цар Резос, който според митологията е царувал в южната част на Родопите и е взел участие в легендарната Троянска война.

Разглеждане на светилището и се отправяме към Каменна сватба. Скалните образувания с формата на гъби са изваяни в риолитови вулкански туфи. Розовият цвят се дължи на минерала клоиноптилолит, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикава багра идва от минерала селадонит. Самите скали са високи до 2,5-3 m. Гъбите са се формирали по време на палеогена, когато тук е било дъно на море, а след това са били дооформени от вятъра и слънцето. Легендата за появяването им обаче не включва морето, а четири момичета. Те били дъщери на местен селянин пленени от османските турци. Когато девойките се опитали да избягат, водачът им отсякъл главите и когато главите им падали на земята се превръщали в каменни гъби. А накрая и самият злодей се превърнал в черна скала, която и до днес можете да видите до скалните образувания.
Перперикон
Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 км североизточно от град Кърджали. Скалният град се извисява на скален връх с височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост, а край него тече река Перперешка. Удобната речна долина е създала условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто център е Перперикон.
Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Култовата дейност на скалния връх започва още през V хил. пр. Хр. и е свързана с култа към Бога-Слънце на хората от каменно-медната епоха. С усъвършенстването на металните сечива става възможно да се дяла твърдата скала. Точно тогава се оформя овалната зала с огромния кръгъл олтар в центъра. Там жреците извършвали свещените ритуали с вино и огън. Именно тези култови практики са характерни за храма на Дионис, дълго търсен в Родопите. Последните археологически проучвания ясно сочат, че той се е намирал точно на Перперикон. Според легендите две съдбоносни пророчества са били направени от олтара на този храм. Първото е предопределило велики завоевания и слава на Александър Македонски, а второто, направено няколко века по-късно, е предвещало властта и силата на първия римски император Гай Юлий Цезар Октавиан Август.
Каменни гъби: Ще разгледаме също и скалната група Вкаменената сватба (Каменна сватба), която се намира близо до село Зимзелен. В тази група се намират фигури с височина до 10 метра, наподобяващи хора, животни и други. Тази група е разположена на площ от близо 50 декара. Интересна е легендата, която разказва за обичаите в древността – Когато тръгнела сватбата, всеки, който зърнел лицето на булката, се вкаменявал. Така при една сватба духнал вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката, и всички сватбари били вкаменени на мига.
Отпътуване за съответния град. Прибиране късно вечерта.

Отпътуване На човек в двойна стая /тройна стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни Доплащане за единична стая
Варна 209 лв 165 лв 60 лв
Шумен 204 лв 155 лв 60 лв
Търговище/Велико Търново 199 лв 150 лв 60 лв

Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 18 лв на човек в двете посоки. 

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3* в района на Кърджали / централно разположен/;
 • 1 нощувка със закуска в хотел 3 * в Пампорово;
 • Посещение на Кръстова гора и Бачковски манастир;
 • Посещение на Ягодинска пещера и Дяволско гърло;
 • Посещение на Орлово око;
 • Посещение на Перперикон, Татул, Каменна сватба и Каменни гъби;

Цената не включва:

 • Раходи от личен характер;
 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Минибусчета за извозване до пещерите – 10 лв;
 • Бусове за извозване до Кръстова гора – 8 лв;
 • Медицинкса застраховка за лица над 65 год. – 6 лв за целия период.

Входни такси за посещаваните обекти :

 • Перперикон – възрастни – 6 лв., учащи и пенсионери – 2 лв.
 • Местен екскурзовод за Перперикон – 1 лв
 • Татул – възрастни (вкл. пенсионери) – 3 лв., учащи – 1 лв.
 • Ягодинска пещера – 10 лв. ; Студенти – 5 лв / Деца от 07-18 год- 4 лв
 • Пещера Дяволското гърло- възрастни – 5 лв., 2 лв. за ученици и пенсионери;
 • Изкачване до Орлово око с джип – 15 лв на човек
 • Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава);

Забележка:

 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.
 • Входните такси на обектите са актуални към момента на публикуване на офертата.Агенцията не носи отговорност за евентуалната им промяна на място в обекта.
 • Преходите по програмата не са леки и не са подходящи за трудно подвижни хора или много малки деца .П рограмата е натоварена с оглед на възможността да се видят повече обекти !

Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта;
Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 10 дни преди датата на отпътуване.
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване.