БЪЛГАРИЯ- ВЕЛИКДЕН- Рилски манастир-Мелник-Рупите-Роженски манастир-Банско-Преподобна Стойна! От Варна, Велико Търново🚌

Великден на едни от най-светите места в България
Рупите – Мелник – Роженски манастир – Рилски манастир- село Златолист и дома на Преподобна Стойна
Дати: 04.05.2024- 06.05.2024
2 нощувки със закуски и 1  Празнична великденска вечеря

Рилски „чудеса“ , Мелнишко вино , Бански традиции

Рупите

Да се докоснем до старите български традиции в най-малкия град на България- Мелник! Да усетим Великденския дух в уютно закътания в гънките на Рила – Рилски манастир и да запалим свещичка за здраве в красивия Роженски манастир.
Да се насладим на красотата на България на най-християнския празник!

Програмата се осъществява от: * Добрич, Варна, Шумен, Велико Търново, София

ПРОГРАМА
Отпътуване от Варна в 05.00 ч  ул . Антим I.
От Шумен в 06:00 ч./От паркинга на Била до ОМВ на бул.Цар Симеон.
Търговище-ОМВ на кръговото по пътя за Търново около 06:45ч.
От Велико Търново в 08:00 ч от автогара „Юг“
От Севлиево от бензиностанция ЕКО до Идеал Стандарт 09:30ч.
Пристигане в Банско следобяд.
Настаняване. Възможност за ползване на Спа центъра на хотела. Свободно време.
Нощувка.

2 ден Банско – Златолист- Рупите – Мелник – Роженски манастир
Закуска.
Отправяме се към село Златолист и църквата Свети Георги , в която е живяла пророчицата преподобна Стойна. Независимо дали ще се разходите до самата църква или просто ще разгледате малките порутени къщички в селото ,легендите за живота на Преподобна Стойна няма как да ви подминат. В селото днес живеят само неколцина човека, но историите им за чудесата на пророчицата не секват. Стойна ослепява на 7 годишна възраст в следствие на едра шарка. Според преданието докато боледувала я навестявал Свети Георги .Години по късно родното и село било опожарено и тя помолила да я преместят в село Златолист , защото така и бил заръчал Свети Георги. Щом видяла църквата „Свети Георги“ Стойна решила , че това е новият и дом. А самата църква е толкова различна от всичко , което сме виждали. Влезете ли няма как да не се впечатлите от иконите. На една от тях е изобразен дявол впрегнал човек в каруца. На друга – гола до кръста жена – до тях пък светец с глава на кон. Местна жена разказва, че сестрата на светеца се влюбила в него и той , за да я отблъсне, се помолил да бъде обезобразен. Разказва се и , че ако се взираме по дълго в иконата на Исус Христос над олтара, ще видим как премигва с клепачи. За църквата се твърди, че ако болен преспи в нея една нощ,  ще оздравее на сутринта.
Отпътуване за  Рупите – едно от най – притегателните и мистични места в България. Тук живее и служи на родината си българската пророчица Ванга . Попитана защо е избрала точно това място за свой дом, тя отговорила: „Имам определено време колко да стоя тук. Това място е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна.“ Хребетът, за който говори Ванга, всъщност е Кожух планина, възвишение в Рупите.
Отпътуване за Роженски манастир– най-големият православен манастир в Пиринския край. Манастирът е сравнително добре запазен до сега и всяка година се посещава от много туристи от различни страни. Точната дата на основаването на Роженския манастир не е известна, но за първи път името на манастира е споменато в една преписка към гръцки ръкопис от 13 в. По това време Мелнишката област е управлявана от деспот Алексий Слав, племенник на българския цар Калоян (1197-1207). По време на османското нашествие манастира е бил опожарен, но скоро след това отново възстановен. Тук ще имате възможност да запалите свещичка за здраве на Великден пред любима икона на Ванга на Божията Майка , която се пази в манастира.
Отпътуване за Мелник– град музей, град история, най-малкото градче в България. Времето сякаш е спряло в това тихо и спокойно градче. Живописни къщички с керемидени покриви, тесни улички, уютни хотели, кръчми с традиционна българска кухня, винарни изби, сувенирни магазини- това ни предлага днес Мелник. Сред забележителностите на града могат да се отбележат и ще посетим- Пашовата къща, Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба ), руините на средновековни църкви и много други – ще им се насладим заедно.
Свободно време, разходка и снимки.
Пристигане в хотела привечер .

Празнична великденска вечеря включена в цената.
Нощувка.

3 ден Банско – Рилски манастир – Варна
Закуска.
Освобождаване на стаите.
Около 09:00 ч. отпътуване за Рилски манастир. Рилският манастир е разположен на 1,147 метра надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила.  На Великденските празници тук се събират хиляди хора ,за да се потопят в магията и духа на празника.
Монасите от обителта казват : Най-важно е човек да носи вярата в себе си и да влиза чист и искрен в храма”.
Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м. Рилският манастир се отличава с уникална архитектура. Отвън, с 24-метровите каменни стени на основните си сгради, които образуват неправилен петоъгълник, манастирът има вид на крепост. Рилският манастир е създаден през 30-години на Х в. на мястото на старата постница в планина Рила. През времето на своето съществуване манастирът е бил многократно преустройван, разрушаван и отново възстановяван. Рилската обител е придобила сегашния си облик към средата на миналото столетие. Посещение на църквата на Иван Рилски – създателят на Рилската обител.
Отпътуване за съответния град. Пристигане във Варна – около 23: 00 ч.

Отпътуване от : На човек в двойна стая /тройна стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Варна 295 лв 200 лв
Шумен 290 лв 195 лв
Търговище/ Велико Търново/Севлиево 285 лв 190 лв

Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 18 лв на човек в двете посоки. 

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • Медицинска застраховка за лица до 65г.;
 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут;
 • 2 нощувки със закуски в хотел Тринити 4* в Банско;
 • Безплатно ползване на басейн , фитнес, сауна;
 • Празнична великденска вечеря с агнешко на блок маса.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Медицинска застраховка за лица от 65 год.
 • Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава);
 • Входни такси за посещаваните обекти.
  Ориентировъчни входни такси за музея на Рилски манастир (8 лв.) и Хрельовата Кула (5 лв.). Кордопулова къща в Мелник – 2 лв.

Забележка:

 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.
 • Входните такси на обектите са актуални към момента на публикуване на офертата. Агенцията не носи отговорност за евентуалната им промяна на място в обекта.
 • Преходите по програмата не са леки и не са подходящи за трудно подвижни хора или много малки деца .Програмата е натоварена с оглед на възможността да се видят повече обекти !

Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в чужбина/ – оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 10 дни преди датата на отпътуване.
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста.
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване.