БЪЛГАРИЯ- Родопите- Природни феномени Каменните гъби и Каменната сватба, Кърджали, Дяволския мост, Пещера Утробата🚌

Природни феномени Каменните гъби и Каменната сватба,
Кърджали, Дяволския мост, Пещера Утробата
Дати: 29.10-31.10.2021
Цена: 163 лв.

Цената включва: транспорт, две нощувки, две закуски, застраховка, водач от фирмата.
Цената не включва: входни такси и беседи за туристическите обекти.
Отстъпки: За деца до 12 г. – 10%  намаление от обявената цена.
Маршрут: В.Търново- Габрово -Хасково -”Камените гъби” -”Перперикон”- пещера “Утробата” -”Дяволския мост” -Ардино- “Камената сватба” -Кърджали -Габрово – В.Търново.

ПРОГРАМА

Първи ден
Тръгване с автобус  В.Търново 07:00 ч. от паркинга  до летен театър, от Габрово -7:45 от от спирката пред общината срещу Априловската гимназия, на връх Шипка 30 мин. почивка.
Отпътуване посока Хасково. Посещение Монументът „Света Богородица“ в Хасково, представлява издигаща се над града от височината на Младежкия хълм статуя на Богородица с Младенеца, считана за покровителка на града. Скулптурата, висока 14 метра и тежаща 80 тона, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел “Религия” на Книгата на Гинес като най-високата статуя на Св.Богородица с младенеца. Свободно време за обяд.
Отпътуване за скалните  образувания Каменните гъби. Каменните гъби са  обявени за природна забележителност  от 13.05 1974 г.
14:00 Пристигане в  тракийското мегалитно селище Перперикон.
“…Когато Октавиан, бащата на Август, водил войската си някъде из отдалечените части и в Свещената планина на Дионис, се допитал до оракула на бога за сина си, било му потвърдено от жреците, че синът му ще стане господар на целия свят, понеже, след като виното се разляло върху олтара, димът се издигнал нагоре над върха на светилището чак до небето – знамение като това, което получил и самият Александър Велики, когато принасял жертва на същия този олтар”. Гай Светоний Транквил.

Вече столетие археолозите търсят прочутото в древността светилище с прорицалище на бог Дионис. Смята се, че неговото намиране по стойност ще е равно на откриването на Троя и Микена.
Сведенията за него изключително оскъдни и със сигурност се знае единствено, че храмът е бил в Свещената планина – Родопите. Разглеждане на култовия комплекс с беседа и екскурзовод.
Отпътуване за язовир Кърджали. Настаняване в къщи за гости на брега на язовира в туристическо селище Главатарци. Нощувка.

Втори ден
07:30 Закуска.
Отпътуване за с. Ненково. Пещера Утробата – към тайните на Богинята майка. Дървена стълба е опряна на скалата. Стъпало след стъпало се изкачваш нагоре към тракийското светилище. Още по нависоко в скалите са изсечени трапецовидни ниши. Според една версия са били място, където са поставяли урните с праха на починалите, според друга са имали изцяло култово значение.
Вървим по екопътека към пещерата Утробата. През горички и открити части в Родопите за час и половина стигаме до пещерата.
Пътеката е много добре маркирана. По пътя има беседки и пейки за отмора.  Разглеждане на пещерата. Чувството е особено. Сякаш си се смалил и си се отзовал при Богинята- майка, или по точно в нея….. Фотосесия.
ЗАБЕЛЕЖКА: За пешеходната разходка по екопътеката са необходими удобни обувки /маратонки/ дъждобран и раница.
Отпътуване и пешеходна разходка до Дяволския мост. Почивка, фотосесия. Преход отиване и връщане 3 часа.
Връщане от Дяволския мост  до паркинга на автобуса. Отпътуване за Главатарци.  Свободно време. Втора нощувка.
ЗАБЕЛЕЖКА: За пешеходната разходка до Дяволския мост са необходими удобни обувки /маратонки/ дъждобран и раница. Преход отиване и връщане 3 часа.

Трети ден
08:00ч Закуска.
Посещение на природния феномен Вкаменената сватба край Кърджали.
Кърджалийските пирамиди са скални образувания  с височина до 10 метра, наподобяващи хора, животни и други.  Интересна е легендата, която разказва за обичаите в древността – Когато тръгнела сватбата, всеки, който зърнел лицето на булката, се вкаменявал. Така при една сватба духнал вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката, и всички сватбари били вкаменени на мига! Интерес представлява и това, че самите фигури не са едноцветни.
Разходка в центъра на Кърджали. Свободно време.
Отпътуване за Габрово и В.Търново. Пристигане около 18:00 ч.

Уважаеми Пътешественици, в публикуваната на този сайт информация е възможно да  настъпят промени, защото тя е с информационна и рекламна цел.

Необходими документи – валидна лична карта.

Условия за резервация:
Депозит- 30 %;
Доплащане – 15 дни преди отпътуване;

За повече информация и резервации: Агенция Ка Груп
☎️0887 887 099,☎️ 
0882 28 58 78, 📧office@kagroup.bg
гр. В.Търново, бул. “България”27