БЪЛГАРИЯ- Родопите- По непознатите и малко познати места- с.Мезек, Крепостта Моняк, Светилище Глухите камъни, Въженият мост при с.Лисиците…🚌

По непознатите  и малко познати места в Родопите
Тракийска гробница в с. Мезек, Крепостта Моняк, Светилище Глухите камъни,
Въженият мост при с. Лисиците

Дати: 29.10- 31.10.2021
Цена: 158 лв.

Резултат с изображение за каменните гъби снимки

Цената включва: транспорт, две нощувки, две закуски, застраховка, водач от фирмата.
Цената не включва: входни такси за туристическите обекти; храна.
Отстъпки: За деца до 12 г. -10% лв. намаление от обявената цена.
Маршрут:  В.Търново -Габрово- Узунджово- Хасково -Главатарци – с. Широко поле – Кърджали- Мезек – В.Търново.

ПРОГРАМА
Първи ден

Отпътуване от В.Търново 07:00 от  паркинг до Летния театър; Габрово- 07:45 от автобусната спирка на площада пред общината /срещу Априловска гимназия/. За Севлиево-качване от Габрово.
Отпътуване за с. Узунджово. Посещение на най-голямата селска църква в България Узунджовската църква. Много са църквите, превърнати в джамии, но единици са джамиите, превърнати в църкви.  Една от тях е най-голямата селска църква в България. Тя се намира в село Узунджово. и нейната история започва още в началото на XVI век. Издигнали я върху основите на тракийско светилище, но след това я разрушили и превърнали в джамия. В началото на 20-ти век е възтановена от Джамия отново в църква. Иконостасът на Узунджовската църква е единственият в България, а и в света, в който има надписи на глаголица. Църква пази и една от чудотворните икони на Света Богородица. През 2007 г  храмът е реставриран отново. Нещо любопитно. Храмът се отличава с неповторима акустика. Високият и ниският говор се чуват с почти еднаква сила. Църквата е паметник на културата.
Отпътуване за Хасково. Пешеходна разходка до символа на града Монументът „Света Богородица“ в Хасково, представлява издигаща се над града от височината на Младежкия хълм статуя на Богородица с Младенеца, считана за покровителка на града.
Скулптурата, висока 14 метра и тежаща 80 тона, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел “Религия” на Книгата на Гинес като най-високата статуя на Св.Богородица с младенеца.
Свободно време за обяд.
По пътя за туристическото селище Главатарци се отбиваме до природните забележителности Каменните гъби при село Бели пласт и Каменната сватба край гр.Кърджали.
Каменните гъби са  обявени за природна забележителност  от 13.05 1974 г.
Отпътуване посока Кърджали.
Посещение на природния феномен Вкаменената сватба край града.
Кърджалийските пирамиди са скални образувания  с височина до 10 метра, наподобяващи хора, животни и други.  Интересна е легендата, която разказва за обичаите в древността – Когато тръгнела сватбата, всеки, който зърнел лицето на булката, се вкаменявал. Така при една сватба духнал вятър, отвял воала, скриващ лицето на булката, и всички сватбари били вкаменени на мига! Интерес представлява и това, че самите фигури не са едноцветни.
Отправяме се към Кърджали. Посещение на регионалния исторически музей в Кърджали.
Той се помещава в красива сграда, строена в началото на 20-те години на ХХ век. Заобиколен е от красив парк, приютяващ над 30 растителни видове, които могат да бъдат видени единствено в България. Сградата е била предназначена за мюсюлманско духовно училище (медресе), но никога не е изпълнявала такава роля.   Сградата е обявена за архитектурен паметник с национално значение. В експозиционните зали се  проследява животът в периода от VI хилядолетие пр.Хр. до Средновековието, представена е  природата на Източните Родопи и експозиция на отдел „Етнография”.
Отпътуване за туристическо селище Главатарци. Настаняване в къща за гости. Нощувка.

Втори ден
7:30 Закуска. Отпътуване за с.Широко поле. От тук започват приключенията по непознатите места в Родопите.  Преходът до Въженият мост при с. Лисиците е около един час. Той е най-дългия висящ мост в България-около 250 метра и е единствената пътна връзка  на селото. Мостът минава на язовир Студен кладенец. Това непозната за хората не е забравено от Бога. Очарователни гледки и незабравими красоти очакват очите на туриста. На отсрещния бряг над селото е разположено тракийското светилище Читкая.  Селото е известно сред туристите и със средновековната българска  крепост Моняк от началото на XIII век.  Посещение на крепостта.  Почивка и фотосесия.
Връщане в с. Главатарци. Нощувка.

Трети ден
07:30 ч закуска.
Отпътуване за едно от най-мистичните места в Източните Родопи, древното тракийско светилище Глухите камъни в с.Малко Градище датиращо от 11-10 век преди Христа.
До него се стига пеш за един час през гора по равен терен без стръмни участъци. Това тракийско светилище е едно от най- големите и най- внушителните както в България, така и на Балканския полуостров. Издялани в скалите стъпала, каменни пирамиди, скални басейни, слънчева ладия, останки от църква разказват за дълговечния живот на светилището, от което се разкрива внушителна панорамна чудна гледка, към най-дългия язовир у нас – “Ивайловград”.
Разглеждане: Голямата скала с нишите. До нишите се намират мегалитни гробници, две от които са много добре запазени и до днес. Първата представлява голямо помещение, издълбано в скалата. От него по 33 издялани в камъка стъпала се отива на самия връх, на който е разположена гробница – мавзолей,  към язовир Ивайловград. Връщане при автобуса.

Отпътуване за тракийска куполна гробница и средновековна крепост от ІV-ІІІ в. преди Христа в могилата Мелтепе с.Мезек. Посещение на гробницата и крепостта. Гробницата е открита случайно от местни жители през 1931 г. Тя е най-голямата и една от най-интересните и внушителни куполни гробници от микенски тип в Тракия. Запазена е изцяло в оригиналния си вид. В околностите на село Мезек, на възвишението Калето се издигат останките от средновековна византийска крепост от края на ХІ в. Тя е най-запазеното отбранително съоръжение в Родопите.

Отпътуване за В.Търново, Габрово и Русе. Пристигане 19:00 ч.

Задължителна туристическа екипировка, туристически обувки или маратонки, раница за личния багаж!
 При мъгла или влошаване на метеорологичните условия водачът има право еднолично да промени програмата, от съображения за сигурност за участниците.
Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми с краката, сърцето или други заболявания.

Уважаеми клиенти, в публикуваната на този сайт информация е възможно да  настъпят промени, защото тя е с информационна и рекламна цел.
Необходими документи – валидна лична карта.

Условия за резервация:
Депозит- 30 %;
Доплащане – 15 дни преди отпътуване;

За повече информация и резервации: Агенция Ка Груп
☎️0887 887 099,☎️ 0882 28 58 78📧office@kagroup.bg
гр. В.Търново, бул. “България”27