БЪЛГАРИЯ- Пещера Леденика-Белоградчишки скали-пещера Венеца-Магурата-Клисурски манастир-Видин-Крепостта Баба Вида- Черепишки манастир! От Варна, Велико Търново! НОВО- 31.05- от Силистра, Русе, Велико Търново🚌

Прекрасна България
Пещера Леденика-Белоградчишки скали-пещера Венеца-Магурата-Клисурски манастир-
Видин-Крепостта Баба Вида – Черепишки манастир
2 нощувки със закуски
Дати:  31.05.2024- НОВА ДАТА, 07.06.2024, 21.06.2024, 19.07.2024, 16.08.2024, 06.09.2024, 27.09.2024, 18.10.2024

Към 21.05.2024
07.06.2024- Пред потвърждение
21.06.2024- Пред потвърждение
19.07.2024-Потвърдена
16.08.2024
06.09.2024- Потвърдена
27.09.2024
18.10.2024

Програмата се осъществява от: * Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Велико Търново

Програма:

1 ден Варна  – пещера Леденика-Враца
Отпътуване от Варна около 05.00 ч  ул . Антим I.
От Шумен в 06:00 ч./От паркинга на Била на бул. Цар Симеон.
Търговище-ОМВ на кръговото по пътя за Търново около 06:40ч.
От Велико Търново в 08.00 ч. пред автогара ЮГ

НОВА ДАТА: 31.05-02.06.2024- 
Програмата се осъществява от: Силистра,Русе , Велико Търново ,Севлиево
Отпътуване от Силистра около 05:00ч. Сутринта .От Русе около 06:20 ч. Сутринта от паркинга на ж.п Гара.
От Велико Търново ПРЕД Автогара Юг около 08:00ч.
От Севлиево срещу бензиностанция ЕКО до Идеал Стандарт около 09:00ч.

Пристигане в Пещера Леденика. Леденика – една от най-известните и посещавани пещери в България и един от 100-те национални туристически обекта, се намира на 16 км от град Враца. Разположена е на територията на природен парк „Врачански Балкан”. Името ѝ е “Леденика” поради ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват зимата в нея в близост до входа. Освен наличието на уникалните природни образувания, в пещерата могат да се видят и 53 животински вида, както и малко езерце. Обиколката на пещерата започва със залата „Преддверие”, където са и уникалните ледени скулптури, даващи и името ѝ. В нея посетителите могат да видят интересни образувания – „Дядо Коледа”, „Главата на Великана”, „Къщичката на Баба Яга”. Маршрутът за обиколка на “Леденика” продължава през железни мостове, стига до малката и голяма пропаст и след това се минава по коридора „Завеските”, за да се стигне до „Бялата зала. Разглеждане на пещерата и отпътуване за град Враца.

Настаняване в хотела. Нощувка.

2 ри ден Враца –Клисурски манастир- Белоградчишки скали-пещера Венеца-Магурата-Видин
Закуска.
Отправяме се към Клисурския манастир „Св.Св.Кирил и Методий“. Манастира е 4 ят по големина в България и е доста добре поддържан. Съществува от 1240г. В манастира има ателие за икони, я което монахините рисуват икони според традицииите на Охридската школа. Според летописите на мястото на сегашния манастир някога е имало основи на стара църква, както и останки от друг манастир, познат на старите хора като ” пустия манастир“. През 17 век шестима монаси се заселват в манастира с намерението да го възстановят. Доброто им начинание, обаче съвпаднало със смутните времена по време на бунтовете, съпътстващи Чипровското въстания от 1688 г. След потушаването му, въстанниците се укрили при монасите. Не след дълго турска потеря се запътила към манастира. Бунтовниците се спасили като избягали към Балкана, а монасите останали на своя духовен пост. Не предали посоката на укрилите се бунтовници и затова били изгорени. На това място впоследствие бликнал извор, който се оказал целебен и много хора, изпълнени с вяра и смирение получили благодатно изцеление там. И природата се преклонила пред тази жертва на монасите в името на вярата и народа, като над извора израснали шест букови дървета по броя на монасите.
Ще запалим свещичка за здраве и се отправяме към природния феномен Белоградчишките скали. Включени в списъка на 100-те национални туристически обекта на България със своите красиви скални фигури, достигащи на места до 200 метра височина и разделени на 3 основни групи. Изключително преживяване с незабравими, спиращи дъха природни гледки сред скали с причудливи форми и гигантски пещери. Номинирани в проекта “Новите седем чудеса на света“ и включени в индикативния списък на ЮНЕСКО през 2011 г. Белоградчишките скали са извайвани от природата в продължение на повече от 200 млн. години. Червеникавият им оттенък се дължи на съдържанието на железен окис. Те са разнообразни по форма и големина скални творби, издигащи се на повече от 100 м височина. Свободно време за обяд в района .
Следва посещение на една от най-красивите пещери в България –пещера Венеца. Пещерата се намира край село Орешец в Северозападна Стара планина, недалеч от Белоградчишките скали. Открита е на мястото на каменна кариера още през 1973 година, но отваря врата за посетители чак през 2015 г., след като е била проучена, картографирана и оборудвана с предпазни парапети, стълби и пр. С помощта на цветното осветление пещерата оживява в цялото си величие пред погледа на изумения от красота й турист. Засега са разкрити 5 огромни зали, а общата дължина на коридорите й е около 300 м. Корали, кристали, сталактони, сталагмити, сталактити, хелактити. От всичко има в тази пещера! Голяма част от образуванията са от полускъпоценния камък оникс. И всяка зала е различна! Разглеждане на пещерата.
Отправяме към следващата прекрасна и може би най-посещавана пещера в България – Магурата- Пещерата с рисунки, като от приказките. През далечната 1960 г. Магурата е обявена за природна забележителност и паметник на културата, а година по-късно е благоустроена и към момента пещерата се посещава целогодишно от над 60 хил. туристи. Разглеждане на пещерата и се отправяме към град Видин.
Настаняване в хотела. Свободно време.

3 ден Видин-Крепостта Баба Вида- Черепишки манастир – Варна
Закуска.
Посещение на крепостта „Баба Вида“– единственият запазен средновековен замък в България, включена в Списъка на 100-те национални туристически обекти. Крепостта е разположена в северната част на град Видин, на брега на река Дунав и е известна още с името “Бабини Видини кули”.
Продължаване към Черепишкия манастир.“Много е хубаво е да поседнеш на скалите над Черепишкия манастир и да го видиш някъде там долу, в краката ти, като кукленска къщичка, поставена от нечия ръка на брега на Искър“. Построен по време на управлението на Цар Иван Шишман някъде в края на Второто Българско царство. В манастира има музеен кът посветен на Иван Вазов, където писателя се е вдъхновил за много от произведенията си, сред които „ Дядо Йоцо гледа“ и „Една Българка“. Но не само Вазов е открил това спокойно кътче,преди него Алеко Константинов пише за обителта в пътеписите си. Черепишкия манастир „Успение Богородично“ е бил унищожаван много пъти по време на османската власт, но се възражда и става книжовен и културен център. Днес е със запазена възрожденска архитектура. В костницата високо в скалите се съхраняват тленните останки на последните Ботеви четници, които са заловени и убити при потушаването на Априлското въстание. Може би най-впечатляващата костница в България,която наистина въздейства.
Отпътуване за съответния град. Пристигане късно вечерта.

Дата 31.05.2024
Отпътуване от :
На човек в двойна стая /тройна стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Силистра и Русе 260 лв 200 лв
Велико Търново и Севлиево 225 лв 180 лв

 

Отпътуване от : На човек в двойна стая /тройна стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Варна 225 лв 180 лв
Шумен 220 лв 175 лв
Велико Търново / Търговище 215 лв 170 лв 

Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 18 лв на човек в двете посоки. 

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • 2 нощувки със закуски /1 във Видин хотел 3* ; 1 във Враца хотел 3 * / ;
 • Посещение и разглеждане на пещера Леденика/ без включена входна такса/;
 • Посещение на Белоградчишки скали/ без включена входна такса/;
 • Посещение на пещера Венеца / без включена входна такса/;
 • Посещение на пещера Магурата / без включена входна такса/;
 • Посещение на Клисурски манастир;
 • Посещение на Черепишки манастир;
 • Посещение на крепостта Баба Вида / без включена входна такса/.

Цената не включва:  

 • Раходи от личен характер;
 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Входни такси за пещера Леденика- 12 лв за група/ 15 лв индивидуално влизане/ 10 студенти,ученици,ТЕЛК;
 • Входна такса за пещера Венеца – 8 лв възрастни, 5 лв пенсионери, 4 лв ученици;
 • Входна такса за пещера Магурата – 10 лв възрастни/пенсионери, студенти и ученици – 8 лв ;
 • Входна такса за Белоградчишки скали – 6 лв възрастни,4 лв  ученици и пенсионери;
 • Входна такса за крепостта Баба Вида – 4 лв / 2 лв ученици;
 • Медицинска застраховка за лица над 65 год – 4 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 6 лв / лица над 80 год. – не се застраховат;
 • Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава)

Забележка:

 • Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без да отпадат обекти и  това да ощетява туристите.
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.
 • Входните такси на обектите са упоменати към момента на изготвяне на програмата и Агенцията не носи отговорност при евентуалната им промяна на място .

Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в България/ – оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 10 дни преди датата на отпътуване.
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване.