БЪЛГАРИЯ- Очарованието на САКАР!🚌

Очарованието на Сакар планина
Дати: 18.05.2024, 28.09.2024
2 дни, 1 нощувка

Цена: 162 лв.

Цената включва: транспорт, една нощувка, една закуска, застраховка, водач от фирмата.
Цената не включва: входни такси за туристическите обекти; лични разходи.

ПРОГРАМА 
Първи ден:
Отпътуване в 05: 00ч Русе Дом на културата;
07:00ч от Велико Търново – Паркинг до Летен театър, 07:45 часа от Габрово – автобусна спирка пред Общината.
Отпътуване за Непознатата Сакар планина.
Ако Странджа е Мистериозна, то Сакар планина е твърде Непозната.  Дълго време е „водила битка“ за заселване. Опит за спасяване и заселване на планината е планът от 80-те години на миналия век, известен като „Странджа – Сакар“. При Сакар планина, както и при нейната посестрима – Странджа, забраната за достъп до тези територии почти до края на миналия век, позволяват планината да се запази – както тя, така и нейните културни богатства. За съжаление обаче, проучванията (било те исторически, археологически, културоложки, етнложки )на Сакар са твърде слаби и много от обектите не са дообяснени и до ден днешен. ИМЕННО ТАЗИ НЕПОЗНАТОСТ НИ ПРИВЛИЧА.

Пътуваме към крепост Палеокастро. Все още няма единодушно мнение по въпроса дали това е тракийско светилище или кариера за добиване на воденични или крепостни камъни. Но стигайки до крепостта или по-скоро изкачвайки се на платото, възникват още и още въпроси. Най- интересното в крепост Палеокастро са изсечените в скалите повече от 150 диска, наподобяващи слънца. Според някои изследователи това са соларни кръгове, свързани с култа към Слънцето. За пръв път тя е описана от братята Шкорпил. Разположена е на изток и се огрява от първите лъчи на слънцето. Това вероятно е връзката с интерпретацията на соларните кръгове. Тръгвайки си от Палеокастро имаме повече въпроси, отколкото отговори.
До крепост Палеокастро се стига за около 1 час в посока по маркирана пътека. Подходящо е за всички, които имат интерес да видят слънчевите дискове..
Продължаваме към емблемата на Сакар ДОЛМЕНИТЕ и към най-известният и най-лесно достъпен – Нъчеви чаири. Долмените са мегалитни (каменни) некрополи или още – първообрази на тракийските гробници. Представляват подредени три каменни блока в правоъгълна форма с отвор отпред и хоризонтално разположена друга каменна плоча. Могат да бъдат еднокамерни, двукамерни, многокамерни. Смята се, че в тези долмени траките са погребвали своите мъртви. Долмени има най-много в Сакар планина с най-голяма концентрация около Тополовград. Такива съоръжения се откриват и в Източни Родопи.
До долмен Нъчеви чаири се стига за около 10 минути от обособено място за паркиране.
Настаняване в хотел в района на Тополовград.
Възможност за организирана вечеря. Нощувка.

Втори ден:
Закуска.
Освобождаване на хотела.
Отпътуване за Устремски манастир „Света Троица“ и Вехтата църква. Историята на манастира датира още от 8 – 9 век, от времето на иконоборството. Претърпял множество промени и през вековете, по време на османското владичество той е бил убежище на хайдути от този район. За това Устремският манастир е известен и като Хайдушки манастир. С него се свързват имената на Кара Кольо, Индже войвода, Христо войвода. Интересни истории могат да се научат за това място на Вярата.
Манастирът е сред най-големите и добре поддържани в Сакар планина. На хълма над манастира се намира Вехтата църква. Това е пещера с неправилна форма с множество ниши, дълго време използвана от монасите. Отстои на около 500м. над манастира. Няма данни скалата да е била дообработвана. Другото й наименование е Каракольова дупка.
Отпътуване за Тополовград. Посещение на Историческия музей в града.
Свободно време за обяд.
Отпътуване за Велико Търново и Русе.
По пътя – Посещение на Потопената църква „Св. Иван Рилски“ на брега на язовир Жребчево.
Пристигане в Русе 20:30 ч.

Уважаеми Пътешественици, в публикуваната на този сайт информация е възможно да  настъпят промени, защото тя е с информационна и рекламна цел.

Необходими документи – валидна лична карта.

Условия за резервация:
Депозит- 30 %;
Доплащане – 15 дни преди отпътуване;

За повече информация и резервации: Агенция Ка Груп
☎️0887 887 099,☎️ 0882 28 58 78📧office@kagroup.bg
гр. В.Търново, бул. “България”27