БЪЛГАРИЯ- На върха на Балканите – Мусала! Боянска църква –Национален Исторически музей- връх Мусала – Каменните къщи и Златен парк Луковит! Тръгване от Варна, Велико Търново!🚌

На върха на Балканите – Мусала!
Боянска църква –Национален Исторически музей- връх Мусала – Каменните къщи и Златен парк Луковит
2 нощувки  със закуски в хотел 3*
Дати на отпътуване 28.06.2024- потвърдена, 19.07.2024- потвърдена, 16.08.2024- потвърдена, 13.09.2024

Програмата се осъществява от: * Добрич, Варна, Шумен,Търговище, Велико Търново

Програма

1 ден  Варна  – Шумен – Велико Търново –Боянска църква-НИМ- Боровец/Самоков
Отпътуване от Варна в 05.00 ч  ул . Антим I
От Шумен в 06:00 ч от паркинга на Била на бул.Цар Симеон
От Търговище в 06:45 ч. от ОМВ на кръгово пътя за Велико Търново
От Велико Търново в 08: 00 ч.от Автогара Юг.
Пристигане в град София.
Посещение на  Национален исторически музей. Националният исторически музей е създаден на 5 май 1973 г. Той е национална съкровищница на Република България, хранилище на реликви от световен мащаб и един от най-големите исторически музеи на Балканския полуостров. В него се съхраняват над 650 000 паметници на културата и огромен археологически и исторически архив. Разглеждането на музея ще бъде с екскурзоводска беседа, за да се запознаем по-обстойно с многобройните експонати в музея.
Посещение на Боянската църква. Боянската църква „Св. св. Никола и Пантелеймон“ е средновековна българска църква, намираща се днес в подножието на Витоша в софийския квартал „Бояна“. Тя е един от културните символи на България и през 1979 г. е включена като културен паметник в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Тази църква не е изолиран феномен, а е свързана с верига от паметници в България, много от които са били разрушени от османските завоеватели. Архитектурно църквата е много интересна и е строена по план, прилаган в българските земи през V-VI век . В Боянската църква се наблюдават 89 различни сцени, в които заедно или самостоятелно, са изписани 240 човешки образа. Връх на творчеството на боянския майстор са четирите портрета на ктиторите на църквата – севастократор Калоян и жена му княгиня Десислава и на българския цар Константин Асен (1257-1277) и царица Ирина. Образите са точно индивидуализирани, а облеклата и украсата ни дават точна представа за официалното дворцово облекло през ХIII век. Калоян е изобразен с модела на построената от него църква в ръце.
Отправяме се към Боровец или Самоков.
Настаняване в хотел.Нощувка.

2 ден връх Мусала
07:00 – Закуска.
Около 08:00ч. ще се изкачим с лифт до Ястребец/ билета за лифта се заплаща отделно/.
От там ще имаме следните преходи до връх Мусала:
– Ястребец –хижа Мусала 3.6 км / около 60 минути/;
– хижа Мусала – заслон Леденото езера 2.4 км / около 1ч. 20 мин/ ;
– Леденото езеро – връх Мусала 0,86 метра/ около 30 мин/
Свободно време на върха за снимки и почивка.
Обратният маршрут е както следва:
– връх Мусала- Ястребец 6.9 км./ около 2ч. 40 мин /
– От Ястребец ще се спуснем отново с лифта до долу и се прибираме в хотела вечерта.
Нощувка.
Забележка: при невъзможност на някой от участниците да изкачи върха до горе може да остане в някоя от хижите и да изчака групата на слизане !

3 ден  Боровец/Самоков – Златен парк и Каменните къщи Луковит– Варна
Закуска.
Отправяме се към света на приказките! Златен парк, Луковит и каменните къщи в с. Карлуково са едни от най-приказните и магични места, които човек може да посети в България. Някои ги наричат къщите на Флинстоун, а други Хобитските къщички. Тук се намира и Плаващата къща, която е част от идилията и хармонията на това място. Около нея са засадени красиви водни лилии, донесени от р. Ропотамо. Време за снимки. Свободно време за Обяд.
Отпътуване за съответния град.Пристигане късно вечерта.

Отпътуване от : На човек в двойна стая Трети възрастен Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Варна /Шумен 210 лв 190 лв 165лв
Търговище/Велико Търново 205 лв 185 лв 155лв

Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 18 лв на човек в двете посоки

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • 2 нощувки със закуски в района на Самоков или Боровец в хотел  3*;
 • Посещение с екскурзовод Национален исторически музей / Боянска църква /Златен парк;
 • Изкачване с планински водач до връх Мусала.

Цената не включва:

 • Разходи от личен характер;
 • Входни такси за посещаваните обекти:
  – Седалков лифт до Ястребец :   Двупосочен билет за възрастни: 25 лв./ За деца от 7-13 години – 10 лв;
  – Входна такса за Боянска църква – 7 лв /за групи/;
 • Медицинска застраховка за лица от 65г. – 80 г. – 12 лв;
 • Такса гориво в случай , че бъде начислена такава

Забележка:

 • Oтпътуванията от Дорбич се потвърждава минимум 5 дни преди тръгване. Ако не е събран необходимият минимум по дадената дата, то на клиента се предлага и опция за самостоятелно придвижване до Варна. Несъбрания минимум за трансфера не е основание за отказ от пътуването.
 • При мъгла или влошаване на метереологичните условия водачът има право еднолично да промени програмата или да прекрати екскурзията, от съображения за сигурност за участниците. В този случай агенцията не дължи неустойка на туристите.
 • Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.
 • Преходът до връх Мусала НЕ Е ПОДХОДЯЩ за хора с дихателни проблеми или трудно подвижни.
 • Непременно носете удобни високи туристически обувки, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици. Носете суха храна и вода.
 • При възникване на извънредни и непредвидими проблеми в пътната или метеорологичната обстановка, при блокиране на пътни участъци, при свлачища, дъжд , сняг и бурни ветрове, туроператорът и водачът си запазват правото да променят програмата с оглед сигурността на туристите.
 • Входните такси на обектите са описани към момента на публикуване на офертата.Агенцията не носи отоворност при евентуалната им промяна на място в обекта !

 Необходими документи: валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – освен валиден документ за самоличност се изисква и нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители – в зависимост от случая/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина или само /за екскурзии в България/ – оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.

Начин на плащане: внасяне на 30 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 10 дни преди датата на отпътуване.
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване.