БЪЛГАРИЯ- Девин- СПА почивка в красивите Родопи! Тръгване от Варна, Велико Търново!🚌

СПА почивка в красивите Родопи
Дати: 01.12.2021 – 05.12.2021
5 дни/4 нощувки/4 закуски/4 вечери
Отпътуване от *Добрич, Варна, Шумен,Търговище, Велико Търново
Възможност за екскурзии Батак- яз.Батак- Пещера- Девин- пещера Дяволско гърло- Пещера Ягодина- Орлово око- Лещен- Ковачевица- Хаджидимовски манастир- Античен град Никополис ад Нестум


ПРОГРАМА

1 ви ден  Варна- Велико Търново –Девин
Отпътуване от Варна около 05.00 ч .
Отпътуване от Шумен / при мин 12 човека от паркинга на Била на бул.Цар Симеон/ шри по малка бройка от 5ти км. Около 06:00ч.
Отпътуване от Търговище от ОМВ на кръговото по пътя за Велико Търново около 06:45ч.
Отпътуване от Велико Търново от Автогара Юг около 08:00ч.
Продължаваме към гр.Девин. Пристигане ранния следобед.
Настаняване. Свободно време, възможност за посещение на SPA центъра на хотела (минерален басейн, джакузи, сауна).
Вечеря. Нощувка.

2 ри ден Девин – *По-желание Батак-яз.Батак-Пещера-крепостта Перистера
Закуска.
Свободно време за процедури в спа центъра на хотела и разходка из град Девин,
ИЛИ * По-желание екскурзия до Батак-яз.Батак-Пещера-крепостта Перистера. Отпътуване в посока гр. Батак, един от 100-те национални туристически обекта. Посещение на емблематичния за града Исторически музей, в който се съхраняват над 500 експоната от историята на града, сред които са знамето и черешовото топче от Априлското въстание. Разглеждане на църквата „Св. Неделя”, масивна сграда от камък с много здрави врати, изградена през 1813г. Сградата е останала непокътната до ден днешен и е превърната в музей. И днес костите на героите, следите от ятаганите и куршумите напомнят за онези страшни и величави дни.  Свободно време за обяд в Батак.
Спирка до язовир Батак за снимки.
Отпътуване за град Пещера. Посещение на крепостта Перистера, издигаща се на хълма Света Петка. На мястото в древността е имало тракийско светилище и римска отбранителна кула. Крепостта на гълъба, както е наричана още, впечатлява с многобройните археологически находки, сред които златни и бронзови монети от VI в. Извършеният проект по реставрация и консервация връща блясъка на крепостта и тя вече е кандидат за „Чудесата на България“. Свободно време в Пещера. Сред забележителностите на града са часовниковата кула, историческия музей с изключително богата експозиция, църквите „Св.Димитър“, „Св.Петка“.
Връщане в хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

3 ти ден Девин –* По желание разходка до Хаджидимовски манастир-античен град Никополис ад Нестум – Лещен и Ковачевица
Закуска.
Свободно време или * По-желание посещение на Хаджидимовският манастир „Св. Великомъченик Георги Победоносец“- красиво и свято място, кацнало на един от многото хълмове в долината на река Места.
С манастира е свързана интересна легенда, според която един овчар от близкото село Горна Сингартия (селото е предшественик на днешния град Хаджидимово) упорито сънувал три нощи подред млад мъж на бял кон, който му нареждал да разкопае хълма край селото. След третата нощ овчарят се вслушал в съня си и започнал да разкопава хълма. Имало доста спънки, разбира се, но накрая при разкопките била открита икона на свети Георги. Смята се, че това е иконата, която и днес може да се види в манастирския храм и която се счита за чудотворна. На мястото първоначално бил изграден малък параклис в чест на светеца, а малко по-късно бил построен и самият манастир. Манастирът е монолитен и красив, отвън прилича по-скоро на дворец или крепост отколкото на манастир.Влезеш ли в двора, красивата кула-камбанария веднага приковава вниманието ти.
Разглеждане и отпътуване за Никополис ад Нестум -римски град, основан от император Траян през 106 година. Наречен е така заради победата му над даките – Никополис значи „Град на победата“, а Нестум е старото име на река Места.
Разглеждане и отпътуване за Лещен. Лещен и Ковачевица се наричат Съкровищниците на Родопите. Първото нещо, което ще ви посрещне в село Лещен, е гледката към накацалите по стръмните склонове на планината къщички, изградени в ковачевския архитектурен стил. Те още пазят в себе си истинския дух на българското село.
Сред архитектурните паметници се открояват църквата „Св. Параскева” от 1836 година и килийното училище. Стенописите на църквата изпъкват с едрия си щрих и ярките си цветове. Според исторически сведения от края на XIX и началото на XX век Лещен е предимно българско село в Неврокопска кааза. Свободно време за обяд.
Отправяме се към Ковачевица. Ковачевица се издига на 1000 метра надморска височина в Западните Родопи. Историята на планинското селце е наистина впечатляваща. Живот по тези земи има още от древността. Находки от надгробната могила в местността Рударя от късния период на желязната епоха и тракийското светилище от I хил. пр. Хр. в местността Козия камък са само малка част от свидетелствата за богатото историческо минало. Северно от Ковачевица, в местността „Св. Константин“, са открити едни от най-ценните национални находки от края на IV и началото на III век пр. Хр. – бронзовият шлем и бронзовата ризница. Ключово значение за развитието на Ковачевица изиграва фактът, че тук никога не е имало турска администрация и населението е живеело относително спокойно по времето на османската власт. Именно това позволява на много будни местни хора да изградят облика на селото, така че то да се превърне в просветен и религиозен център. Един от символите на Ковачевица е църквата „Св. Никола“ – най-ценният паметник на духовността в целия район.
И още много много история ще ви разкрием!Само елате с нас !
Свободно време.
Отпътуване за хотела. Вечеря. Нощувка.

4 ден Девин-* По-желание Ягодинска пещера-Дяволско гърло –Орлово око
Закуска. Свободно време за процедури в спа центъра на хотела и разходка из град Девин или * По-желание екскурзия до Ягодинската пещера и Дяволско Гърло.
Отпътуване около 09:30ч. за пещера Дяволското гърло. Пещерата „Дяволско гърло“ е една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди. Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика.
Пещерата се е образувала от река, падаща от височина 42 метра. От нея се е оформила голяма зала, наречена „Бучащата зала“, заради оглушителния грохот, който се чува в нея. От голямата зала, по виеща се стръмна циментова стълба се стига до естествения вход на пещерата. Докато се изкачвате може да се полюбувате на един от най-високите подземни водопади в Европа –42 м.
Разглеждане на пещерата и продължаваме към Ягодинската пещера.
Ягодинската пещера се намира в Буйновското ждрело, близо до родопското село Ягодина. Тя е една от най-известните и посещавани пещери в България. Със своите 8501 м дължина на галериите тя се нарежда на четвърто място сред най-дългите пещери у нас и на първо място в Родопите. Престоят вътре е около 1 час, температурата – приблизително 6 градуса. Дългият над километър маршрут дава възможност да се видят красиви представители на почти всички видове пещерни образувания, но най-впечатляващи са многобройните пещерни бисери. Възможност за обяд в района на Ягодинската пещера.
Желаещите да използват джипове могат да се насладят и на прекрасна панорамна гледка към Родопите от един от  най – новите туристически обекти в България – Орлово око.Това е най-новата туристическа атракция в Родопите (преходът дотам е около 30 минути; по желание и срещу доплащане има възможност за сафари с джип). Тя е монтирана на ръба на скалите, на височина 1563 м над морското равнище, недалеч от прочутата Ягодинска пещера. От площадката се открива спиращ дъха изглед към красотите на Родопите и безкрайните хоризонти. Стоманено-бетонната конструкция над скалите издържа три тона товар. Оттук се виждат 2/3 от Буйновското ждрело, Борино, Чала, Ягодина, в далечината – планините от Гърция, а в дъното – Пирин и малък връх от Рила. Няма друго място с такава панорамна гледка.
Връщане в Девин. Ранния следобяд.
Свободно време за релакс в Спа центъра на хотела. Вечеря. Нощувка.

5 ти ден Девин –Велико Търново –  Варна
Закуска. Отпътуване за съответния град.Пристигане вечерта.

Цена   На човек в двойна /тройна стая Дете до 12год. Настанено с 2 ма възрастни в стая
Отпътуване от Варна и Шумен 325 лв 285 лв
Отпътуване от Търговище и Велико Търново 315 лв 275 лв

Отпътуване от град Добрич при по малко от 12 човека – доплащане 15 лв на човек в двете посоки.
Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 10 лв на човек в двете посоки

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус;
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.;
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута;
 • 4 нощувки със закуска и вечеря в Спа хотел Орфей 4* в Девин;
 • вътрешен плувен басейн, джакузи, сауна, парна баня и фитнес.

Цената не включва:

 • Раходи от личен характер;
 • Входни такси за посещаваните обекти;
 • Екскурзия до Хаджидимовски манастир, античен град Никополис ад Нестум , Лещен и Ковачевица –30 лв / цената включва транспорт,входни такси, екскурзоводско обслужване/;
 • Екскурзия до Ягодинска пещера, Дяволско гърло и орлово око – 30 лв – цената включва транспорт,входни такси, екскурзоводско обслужване/;
 • Екскурзия до гр.Батак и яз.Батак , град Пещера и крепостта Перистера 30 лв;
 • Медицинска застраховка за лица над 65 год. – 8 лв за целия период.

Забележка:
Туроператора си запазва правото да променя последователността на посещаваните обекти описани в програмата без това да ощетява туристите.
Всички упоменати часове са ориентировъчни и могат да търпят промени в хода екскурзията.
Входните такси на обектите са с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН ХАРАКТЕР И Агенцията не носи отговорност за евентуалната им промяна на място в обекта.

Необходими документи: валиден документ за самоличност.
Начин на плащане: внасяне на 50 % от цената депозит при сключване на договор за организирано туристическо пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; доплащането се извършва най-късно до 5 дни преди датата на отпътуване.
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 5 дни преди датата на отпътуване

Препоръчваме сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, за удължаване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия, негови близки или др. не медицински причини. Застраховката може да сключите в офиса ни до 5 календарни дни, считано от датата на внасяне на депозит за туристическо пътуване от закупуването на самолетен билет , или резервиране на хотел. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa. За повече информация попитайте в офиса ни.