АЛБАНИЯ И МАКЕДОНИЯ- 3 нощувки! Тръгване от Варна, Велико Търново!🚌

Близки и непознати- Албания и Македония 

Дати: 04.09.2024, 09.10.2024, 30.10.2024 
3 нощувки със закуски и вечери
Скопие – Охрид – Тирана- Круя -Дуръс- Берат-Билянини извори
Отпътуване от Варна , Шумен , Търговище, Велико Търново , Севлиево , София

04.09.2024- потвърдена- ограничени места
09.10.2024- потвърдена
30.10.2024

ПРОГРАМА

1 ден Варна – Велико Търново
Отпътуване от Варна в 21.00ч от ул.Антим I.
Отпътуване от Шумен 22:00 от паркинга на Била на бул.Цар Симеон
Отпътуване от Търговище от ОМВ на околовръстен път около 22:40ч.

2 ден Велико Търново – София –Скопие – Охрид
Отпътуване от Велико Търново Автогара Юг – 00:15ч./сутринта/
Отпътуване от София от пл.Александър Невски около 04:00ч.
Преминаване на ГКПП Гюешево и продължаваме към град Скопие. Пристигане в Скопие около 09:00ч.
Кратка пешеходна разходка в Скопие : старият квартал “Вароша”; крепостта “Скопско кале” и църквата „Св.Спас“ със саркофага на Гоце Делчев; музея на Майка Тереза както и възпоменателната плоча на мястото на родната й къща; „Свети Климент“ – най-големият православен храм в Скопие.
Около обяд отпътуване за Охрид град, съчетал в себе си вековна история, блестящ със своята перла – Охридското езеро. Туристическа програма в Охрид: пешеходна обиколка на стария град Охрид и рибарския площад. Самуиловата крепост, Църквата „Свети Климент“; църквата „Свети Панталеймон“, където се съхраняват мощите на Св. Климент; църквата „Свети Йоан Канео“, разположена на висока скала, откъдето се разкрива прекрасна панорама към езерото и града; църквата „Св.Богородица Перивлепта“ , която поради своята автентична архитектура и стенописи е обявена за паметник на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО; църквата „Света София“; античния театър и градската чаршия.
Надвечер настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден Охрид -Тирана – Круя – Дуръс
Закуска.
Около 08:30ч. отпътуване за Тирана. Пристигане в Тирана около 10:30ч. – столицата на Албания,културен и индустриален център на страната, градът съчетава в себе си едновременно съвременна архитектура и забележителни истроически паметници. Автобусна и пешеходна разходка из площад Скендербег- сърцето на града. Разглеждане на паметникът на националния герой на Албания Герг Кастриоти Скендербег, Джамията на Етем бей, Часовниковата кула- символ на града , Дворецът на културата и Националният исторически музей, Руините на Юстиниановата крепост, Операта. Свободно време в Тирана.
Около 14:00ч. отпътуване за Круя – крепостен град ,чието име означава“ пролет“, давал отпор на Османската империя още от 15 век. Тук е роден и националният герой на Албания -Скендербег. Една от най-известните забележителности е именно крепостният замък на героя, който през Средновековието е бранел цялата област. Крепостта Круя е една от най-важните крепости в Албания. Построена е на върха на скалист планински хребет. Нейният периметър е 800 м, като стените и са подсилени с девет кули с различни форми. През XIII век в най-високата част на крепостта е бил построен замък. Крепостта остава единственото непревзето от османците място на Балканите. Свободно време за разглеждане на Националния музей на Скендерберг , етнографския музей и крепостния замък.
Отпътуване за Дуръс. Пристигане надвечер.
Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

4 ден Дуръс – град музей Берат – Дуръс
Закуска.
По желание и срещу доплащане екскурзия до Берат.
Около 09:00ч. отпътуване за градът -музей Берат. Част от визитната картичка на Албания , град Берат е разположен е на десния бряг на албанската река Осъм и в близост до планината Томор. Населението е около 40 000 души, част от които са християни с български корени. Берат е наричан Градът на хилядите прозорци. Със специфичната си архитектура, белите къщи и разположението им, сякаш кацнали на хълма, прави града изключително привлекателно място за посещение. Основна атракция е замъкът Берат построен от древните Илири около 200 г.пр.Х. и е включен в Световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Стария град впечатлява с възрожденския си облик, множеството си запазени църкви като Църквата Свети Михаил построена в скала в южната част на замъка. Уникалната по рода си църква на „ Света Мария от Блашернае“ известна с библейските си стенописи от Никола Онуфри от 1578г. Свободно време за разходка,  снимки в старовремския град и обяд.
Около 15: 00ч. отпътуване за Дуръс. Туристическа обиколка на Дуръс известен в българската история с името Драч. Ще разгледаме Венецианската крепост , Римския Амфитеатър – най-големия на Балканския полуостров ,построен през II век. Джамията Фатух , крайморския булевард както и старите военни бункери в близост до плажа, са само част от местата в Дуръс , които по безспорен начин привличат интерес и внимание през годините на хиляди туристи.
Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка

5 Ден  Дуръс – Свети Наум – Билянини извори – България
Закуска.
Около 08:30ч. отпътуване за България. По пътя посещение на манастирът „ Свети Наум „ и Билянините извори. „ Свети Наум „ – разположен на югоизточния бряг на Охридското езеро сред местност с рядка природна красота. Посещение на църквата „Свети Архангели“, където се намира гробницата на лечителя чудотворец Свети Наум  и параклиса на Света Петка със светената вода.
Отпътуване за България около 14:00ч.  Пристигане в София вечерта. Пристигане във Варна сутринта на следващия ден.

Цени

Дати На човек в двойна /тройна стая Дете до 12г.с двама възрастни в стая
Отпътуване от Варна 435 лв 355 лв
От Шумен 430 лв 350 лв
Отпътуване от Търговище/Велико Търново/Севлиево 425 лв 345 лв
Отпътуване от София 415 лв 335 лв

Пакетната цена включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус  за международни превози;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря  в хотел 3* в Охрид;
 • 2 нощувки със закуски и вечери в Дуръс в хотел 4*;
 • Екскурзоводско обслужване;
 • медицинска застраховка за лица до 65 год.;
 • пътни такси и гранични такси;
 • Пешеходна разходка в Охрид с местен екскурзовод на български език;
 • Кратка програма в Скопие / около 1ч.30мин.-2 ч. /;
 • Обиколки на Тирана, Дуръс и Круя с местен екскурзовод на български език;
 • Посещение на манастира Свети Наум и Билянините Извори.

Пакетната цена не включва:
Разходи от личен характер;
Екскурзия до град – музей Берат – 10 евро;
Доплащане за единична стая – 150 лв за целият период;
Медицинкса застраховка за лица 65 год.- 75 год. – 8 лв. / от 75г. – 80 г. – 10 лв / лица над 80 год. не се застраховат;
Горивна такса (доплаща се задължително, в случай че бъде обявена такава);
Входните такси за посещаваните туристически обекти по програмата с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН характер:
Македония:
– входна такса за църквата „Св. Спас“ и музея на Гоце Делчев (120 MKD) в Скопие;
– входни такси в църквата „Св. Богородица Перивлепта“ (120 MKD) и манастира „Свети Наум“ (150 MKD);Самуиловата крепост – 150 МКD
Албания:
– Круя: Музеят на Скендербег – 200 албански леки / Етнографският музей в Круя – 400 албански леки
– Берат: Музей на Онуфри – 200 албански леки / Крепостта в Берат – 200 албански леки
– Дуръс: Амфитеатъра в Дуръс – 400 албански леки

Забележка:

 • Oтпътуванията от Дорбич се потвърждава минимум 5 дни преди тръгване. Ако не е събран необходимият минимум по дадената дата, то на клиента се предлага и опция за самостоятелно придвижване до Варна. Несъбрания минимум за трансфера не е основание за отказ от пътуването
 • Всички допълнителни мероприятия се осъществяват при мин. 20 желаещи.
 • Входните такси се заплащат в албански леки и македонски денари на място! Препоръчителна е смяната на валута от България .
 • Описаните в програмата часове и поредност на мероприятията са ориентировъчни и могат да претърпят промени в хода да пътуването , без това да ощетява пътуващите
 • Молим имайте предвид , че програмата е натоварена с оглед на възможността да се видят повече обекти и не е подходяща за трудноподвижни хора.
 • Входните такси на обектите са с ОРИЕНТИРОВЪЧЕН ХАРАКТЕР И СА упоменати към момента на екскурзията и Агенцията не носи отговорност при евентуалната им промяна на място в обекта!

Ориентировъчни валутни курсове:
1 лв около  70 АLL албански лек
1 лв около  30 MKD македонски денари
Необходими документи – международен паспорт или лична карта; за лицата под 18 години, пътуващи сами непридружени от родителите си или пътуващи с единия от родителите – нотариално заверена декларация за съгласие /съответно от единия или двамата родители/, че са съгласни детето им да пътува в чужбина – оригинал и копие и акт за раждане – копие. Оригиналната декларация за родителското разрешение, копието от нея и копието на акта за раждане на детето следва да се носят по време на пътуването.
Начин на плащане: депозит – 30 % от пакетната цена, доплащане – до 10 дни преди отпътуване.
Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването – 35 пълноплащащи туриста;
Срок за уведомление от страна на агенцията за неосъществяване на пътуването поради несъбран минимален брой туристи – 7 дни преди датата на отпътуване.

Препоръчваме сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, за удължаване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия, негови близки или др. не медицински причини. Валидна за цял свят, както и за територията на Република България. Застраховката може да сключите в офиса ни до 5 календарни дни, считано от датата на внасяне на депозит за туристическо пътуване от закупуването на самолетен билет , или резервиране на хотел. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa. За повече информация попитайте в офиса ни.