ЧЕХИЯ- За ценителите на приказните замъци🚌

За ценителите на приказните замъци

03.07.2018, 02.09.2018

Автобусна екскурзия  – Чешките замъци и още….

Чехия- За ценителите на приказните замъци

Всички обичаме приказките свързани с величествени дворци и замъци обитавани от гордите си собственици. Опитваме се да си представим живота на тези благородници, по наше мнение заобиколен от лукс и разточителство, в красиви романтични замъци, прекрасни градини с езера, ухаещи цветя и редки видове дървета.  Замъците с техните обширни бални зали, големи библиотеки, салони за пушене, трофеи на убити животни.

Чехия е страната, в която можете да изживеете тази приказка.
Замъците са навсякъде – около 2500.
Можете да усетите духа на отминалите епохи с предлаганата от нас екскурзия за най-пленителните замъци на Чехия.

Маршрут: София – Белград – Будапеща – Леднице – Бърно – Бланско –Телч –Йиндржихув Храдец – Ческе Будейовице – Хлубока – Чески Крумлов – Прага – Кутна Хора – София

Цена от: 539 лв. 

 ПРОГРАМА

 

1 ДЕН София – Леднице
Отпътуване от София в 5:30 от площад Александър Невски, 6:00 от Централна Автогара. Транзитно преминаване през Белград и Будапеща. Пристигане вечер  в градчето Леднице – Чехия. Mалко китно градче в Южна Моравия известно с прекрасния си средновековен замък включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.  Свободно време. Нощувка в град Леднице в хотел 3*.
2 ДЕН Леднице – Пещерата Пунква – Бърно
Закуска. Разглеждане на Неоготическия замък Леднице. Основна обиколка включваща представителните зали на замъка. Свободно време за почивка във великолепните градини на замъка. По желание с допълнително заплащане: разходка с лодка до Минарето или разглеждане на зимната градина с множество тропически растения.Отпътуване за Природен парк Моравски карст намиращ се на север от гр. Бърно. Свободно време за обяд. Разглеждане на пещерата Пунква с лодка и бездната Мацоха. Отпътуване за Бърно и обзорна обиколка. Свободно време за разходка из центъра на града. Нощувка в хотел 3* в гр. Бърно.

3 ДЕН
 Бърно – Телч – Йиндржихув Храдец – Хлубока над Вълтава.
Закуска. Отпътуване за старинното градче Телч, включено в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Двучасова разходка из центъра, известен с големия си градски площад, добре запазените ренесансови къщи и замък.
Свободно време за обяд или посещение на замъка, който през 2009 година печели конкурс за „Най-приказния и обичан замък в Чехия“ (по желание с допълнително заплащане на място). Отпътуване за Йиндржихув Храдец, град известен с третия по големина замък в Чехия. Свободно време за разходка из центъра на града и по желание посещение на замъка (с допълнително заплащане на място). Отпътуване за град Хлубока над Вълтава и настаняване в хотел 3*. Нощувка.

4 ДЕН 
Замък Хлубока – Чески Крумлов – Прага
Закуска. Разглеждане на един от най-красивите и посещавани чешки замъци Хлубока, с изключителна колекция на готическо и съвременно изкуство. Основната обиколка на замъка включва разглеждане на представителните дворцови зали. Свободно време за разходка из прекрасната градина на замъка в английски стил с великолепни цветя и дървета. Отпътуване за Чешки Крумлов – град-паметнит под егидата на ЮНЕСКО. Класическа обиколка на историческия център на града, където ще видите: над 300 старинни къщи, Кметството в ренесансов стил, площад Сворност известен с колоната Язвата на Мариан (построена да предпази града от чумата), Йезуитския колеж, църквата Свети Вит, Музея на изтезанията, квартал Латран и др. Свободно време за обяд. Посещение на втория по големина замък в Чехия известен с великолепните си барокови градини и летен театър от същата епоха с въртяща се сцена. Основната обиколка на замъка включва барокови и ренесансови интериори. Отпътуване за Прага и настаняване в хотел 3*. Нощувка.
5 ДЕН Прага
Закуска. Класическа обиколка на Прага с лицензиран екскурзовод на български език – продължава около 3 часа и включва основните забележителности по така наречения Кралски път – пътя, по които са минавали кралските шествия през Средновековието. Започва със символа на града – Пражката крепост Храдчани – най-големия дворец в Европа, в миналото седалище на чешките крале, днес – резиденция на президента. Пред портата стои стража, която се сменя на всеки час. В комлекса Храдчани се намира величествената готическа катедрала „Свети Вит“, строена в продължение на шест века. Обиколката продължава надолу по Нерудова улица към Малостранският прощад с монументалния бароков храм „Свети Николай“. Прекосяване на река Вълтава по Карловият мост, украсен с 32 барокови статуи – уникална галерия на открито. Обиколката приключва на Староместският площад – тук се намира готическата катедрала „Дева Мария пред Тин“ от 14. век с 80 метрови кули близнаци и Староместското кметство с часовниковата кула „Орлой“ – един от най-големите магнити за туристи. Свободно време. По желание с предварителна заявка: едночасова разходка с корабче по река Вълтава.
По желание с предварителна заявка:Вечеря в минипивоварна Prague Beer Museum с дегустация на 5 вида бира – 45 лв за възрастен. Нощувка.
6 ДЕН Прага – Кутна Хора – Прага
Закуска. Свободен ден за разглеждане на забележителностите на Прага. По желание с предварителна заявка: Полудневна екскурзия до Кутна Хора – град известен през средновековието с добив на сребро а в днешно време – с най-злокобната църква Костница Седлец. Разглеждане на църквата и  обиколка на историческите забележителности на града: катедралата Света Варвара, Влашски (италиански) двор и др. Свободно време за разходка и обяд. Вечер отпътуване по маршрута Бърно, Братислава, Будапеща, София. Нощен преход.
Чешките замъци и още….

Пакетни цени в лева:

Цена на човек в двойна стая Цена за 3-възрастен на допълнително легло Единична стая Дете 2-11.99г в стая с 2 възрастни
03.07.–08.07. 539 499 699 459
02.09.-09.09. 539 499 699 459
 
ПАКЕТНИТЕ ЦЕНИ ВКЛЮЧВАТ
Транспорт с лицензиран автобус 3*
5 нощувки и 5 закуски в хотели 3* по програмата:

1 нощувка в Леднице
1 нощувка в Бърно
1 нощувка в Хлубока над Вълтава
2 нощувки в Прага
Обзорна обиколка на Бърно
Пешеходна разходка на Телч и Чески Крумлов
Класически тур в Прага с лицензиран екскурзовод на български език
Медицинска застраховка с покритие 5 000 евро
Екскурзовод от България по време на пътуването

ПАКЕТНИТЕ ЦЕНИ НЕ ВКЛЮЧВАТ
Входен билет за основна обиколка на замъка Леднице – около 200 крони / 1 евро = 25,55 крони/
Входна такса за пещерата Пунква включваща влакче, вход и разходка с лодка – около 250 крони
Входен билет за замъка Хлубока – основна обиколка – около 190 крони
Входен билет за замъка в Чески Крумлов – около 200 крони
Входна такса за замък Телч – около 140 крони
Входна такса за замък в Йиндржихув Храец – около 100 крони
Вечеря в Прага в минипивоварна Prague Beer Museum с дегустация на 5 вида бира – 45 лв за възрастен
Разходка с корабче по река Вълтава – 25 лв. за възрастен / 20 лв. за дете
Слушалки – 2 евро на човек за туристическа обиколка на Прага (заплащат се на място на екскурзовода)
Входни такси и билети за други музеи и обекти посетени по желание
Разходи за градски транспорт
Допълнително заплащане за ползване на двойна седалка в автобуса 200 лв.
За лица над 69 г. допълнително заплащане на здравна застраховка
 
НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ

Резервации: 
Депозит: 30% при записване
Доплащане: до 15 дни преди датата на отпътуване
Екскурзията се провежда при минимум 40 туриста. В случай на отмяна на пътуването, туристите се уведомяват до 10 дни преди датата на отпътуване.
Условия за анулация:
До 15 дни преди датата на пътуване – 100 лв.
При по-малко от 15 дни – 100% неустойка 
Забележки:
Минимален брой за провеждане на допълнителните екскурзии – 15 човека.
Желателно е допълнителните екскурзии да се заявят в София.
Туроператорът си запазва правото на промени в последователността на изпълнение на програмата.

Екскурзии по програмата

Класическа обиколка на Прага, включена в цената
Класическа обиколка на Прага с лицензиран екскурзовод на български език – продължава около 3 часа и включва основните забележителности по така наречения Кралски път – пътя, по които са минавали кралските шествия през Средновековието. Започва със символа на града – Пражката крепост Храдчани – най-големия дворец в Европа, в миналото седалище на чешките крале, днес – резиденция на президента. Пред портата стои стража, която се сменя на всеки час. Трите двора, през които минава обиколката, са заобиколени от сгради в стил класицизъм, построени през втората половина на XVIII век от Николо Пакаси, придворен архитект на императрица Мария Терезия. В комлекса Храдчани се намира величествената готическа катедрала „Свети Вит“, строена в продължение на шест века. Пред Пражката крепост е площада Храдчани, заобиколен с градски дворци, сред които правят впечатление Шварценберския и Щернберския, които са под юрисдикцията на Националната галерия. От площада се разкрива панорама към Прага, която ясно подсказва защо се нарича „Градът на стоте кули”.
Обиколката продължава надолу по Нерудова улица към Малостранският прощад с монументалния бароков храм „Свети Николай“, пресича река Вълтава по Карловия мост, построен от крал Карел IV., чешки крал и император на Свещената римска империя. Мостът е истинска уникална галерия на открито, тъй като е украсен с 32 монументални статуи от времето на барока. Той е рядко съчетание на отминалите столетия – въплътени в статуите и днешното време, представено от художниците, музикантите и дизайнерите, които предлагат на него творбите си. Обиколката приключва на Староместския площад, който е историческия център, мястото, където се издига Коледната елха, разпъват се коледните и великденските базари, провеждат се исторически въстановки. Красив е като холивудски декор, само че е автентичен. В центъра му се намира един от най-големите магнити на Прага – Староместското кметство с часовниковата кула „Орлой“ , чийто създател, според легендата, бил ослепен, за да не създаде никога и за никой град друг подобен. Над площада се издигат две 80 метрови кули на готическата катедрала „Дева Мария пред Тин“ от 14. век. Нощно време, красиво осветеният площад се превръща в център на градския живот – с примамливо осветени бирарии, улични артисти и туристи.


Замък Леднице 
Замъкът Леднице е един от най-красивите и посещавани замъци в Чехия. Намира се в градчето Леднице и е включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.
От началото на XIV в. голяма част от град Леднице принадлежи на богатия и известен в цяла Европа род Лихтенщайн, където аристократите си построяват прекрасна лятна резиденция.
Първоначално замъкът е ренесансов, по-късно е преустроен в стил барок с обширни градини и сгради за школа по езда (XVII-XVIII в). От бароковата архитектура се е запазило само крилото, където са били конюшните.
Днешният си външен вид замъка дължи на княз Алоиз II от Лихтенщайн, който решава, че Виена не е подходящо място за устройване на летни тържества и нарежда замъка да се преустрои в стил английска неоготика.
В основната обиколка на замъка ще видите прекрасните салони: тюркоазения, червения и синия, в които са устройвани великолепни приеми, спалнята на княгиня Франтишка, банята, трапезарията, малката китайска стая, библиотеката, рицарската зала и др.
Изящна вита стълба води към горните етажи. На първия етаж се намират Княжеските апартаменти, където княжеският род живее до 1945 г., а на втория – стаите на 11-те деца на княз Алоиз II и Музея на куклите (не влизат в основната обиколка).
В ареала на замъка се намира един от най-големите и красиви паркове в Европа със  закрита ботаническа градина с палми и екзотични растения, венециански фонтан, римски акведукт, китайски павилион, Минаре (нещо изключително рядко в Централна Европа) и руините на Яновата крепост.
Ако желаете можете да се разходите с файтон в прекрасния парк, или да си направите романтична разходка с лодка (с допълнително заплащане).


Природен парк Моравски карст
Природен парк Моравски карст се намира близо до град Бланско, на север от Бърно. Този обширен район е известен с многобройните си карстови пещери. Достъпът на туристи е разрешен само до 4 от тях.
Най-голям интерес предизвиква пещерата Пунква, с пленяващи сталактити, сталагмити и подземна река, и пропастта Мацоха. Плаването с лодка по подземната река и достигането до дъното на пропастта е много вълнуващо преживяване за всички туристи.
Легендата за пещерата разказва: в едно семейство се случило голямо нещастие – майката починала и оставила малко момченце. Не се минало много време и бащата се оженил повторно. Родило им се момченце, което много често боледувало. Жената отишла при една билкарка, която я посъветвала да намери в гората специална билка за да излекува детето си. Обнадеждена тя тръгнала веднага, но в гората и се явил дух, който и казал: „Излишно търсиш билката, тя няма да помогне. Колкото по-здрав и силен расте доведеният ти син, толкова по-болнаво ще е собственото ти дете.“ И изчезнал. Мащехата начаса решила да се отърве от доведения си син. Помолила го да и помогне да открият билката. Когато се приближили до пропастта, тя го бутнала в нея. Изплашена от собственото си деяние, но и обнадеждена бързо се прибрала у дома. Но било късно – собственото и дете било мъртво. С размътен разсъдък и празен поглед тя взела на ръце мъртвото телце и се хвърлила в пропастта.
Момчето, от което мащехата така искала да се избави, се спасило – оплело се в клоните на едно дърво в пропастта и там го намерили баща му и другите хора от селото.
На ръба на бездната са построени тераси с парапет, откъдето може да се погледне в нея.
До пещерата се стига с влакче.


Телч
Старата част на град Телч – замъка и големия градски площад с добре запазените ренесансови къщи, е включена в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Първоначално тук е построен романски параклис посветен на Дева Мария (XI в.)
За пръв път се споменава за града през XIV в., когато е под господството на Олдржих Витковиц. Той и неговите наследници построяват замъка и църквата, укрепват града и изграждат готически къщи около пазара.
През XVI век Телч преминава във владение на фамилията Градец – замъка бива преустроен в ренесансов стил а фасадите на къщите на главния площад добиват стил ренесанс и барок. Градчето се разраства и процъфтява.
През XVII век владението поемат фамилията Слава а по-късно и йезуитския орден. Под тяхно управление са построени музикално училище, астрономическа обсерватория, няколко училища, йезуитски колеж и една от най-красивите църкви в града.
В началото на XVIII век собствеността преминава в ръцете на известната фамилия Лихтенщайн.


 Йндржихув Храдец 
В град Йндржихув Храдец се намира третия по големина замък в Чехия – внушителна по размер дворцова постройка. 
Първоначално замъкът е ренесансов а по-късно е преустроен в стил барок.
Основната обиколка на замъка включва първия етаж, където можете да видите т.н. зелени стаи оборудвани със старинни мебели, прекрасни стенописи от 80 години на XVI век., декоративни тавани, предмети на изкуството, портрети на най-известните собственици на замъка и др. Обиколката завършва в Музикалния салон, който очарова с  прекрасния купол украсен с фигури и релефни декорации.
Говори се, че замъкът е обитаван от духове, които и до днес могат да бъдат видени. Най-известната легенда е за господарката Маркета съпруга на Йндржих I от Храдец. Когато той починал, тя предала управлението на замъка на своя син и постъпила в манастир, където по-късно починала. В манастира носила бели монашески одежди и затова я наричали Bíla paní – Бялата дама.
В замъка са я виждали в кулата или да обикаля от стая в стая, като тихичко отваряла и затваряла вратите. Когато някой я поздравявал, тя му отговаряла с кимване на глава, но когато я сочили с пръст, тя бавно се разтваряла във въздуха. Облечена в бели одежди, тя вещаела радостно събитие – напр. раждане на наследник, но ако носила черни ръкавици – това означавало смърт в семейството. Когато не била съгласна с нещо, дрънчала с ключовете, които висели на кръста си.


 Чески Крумлов 
Средновековният град Чешки Крумлов е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Разположен е между живописните извивки на река Вълтава, откъдето идва името му: в свободен превод, немското „Krumme Aue” означава „крива лъка”.
Тесни и лъкатушещи улички, долепени една до друга пъстри къщички и площад, украсен с чумна колона – това е Чешки Крумлов. Всяко ъгълче и тухла са свързани с предания и легенди.
В миналото градът е бил собственост на различни аристократични фамилии. Неписано правило е, че собственикът му е бил най-богатият и влиятелен аристократ в кралството. Два са аристократичните родове, които допринасят за развитието му. Първият е Рожмберк, който управлява града от 1302 до 1602 – точно 300 години.  Това е една от най-могъщите фамилии в империята и управлението й носи на града облаги и привилегии. Процъфтяват търговията и културата, а празниците се отбелязват пищно и богато. Жителите му строят големи къщи, украсени с фрески и сграфита.
Вторият голям род е Шварценберк, който става собственик на града през 1719 г. Фамилията прави редица уникални за времето си реформи, с които осигурява просперитета на целия регион.
Обиколката ни започва в подножието на замъка, който е бил седалище на управляващите фамилии. Кръглата му кула в ренесансов стил, украсена с астрологични и алхимични знаци, е запазената марка на града. След Пражката крепост, той е вторият по големина дворцов комплекс в Чехия. Най-старата му част е издигната заедно с основаването на града. Постепенно е дострояван и разширяван и още на пръв поглед личат различните стилове, подписани под днешния му вид.
Минавайки по малките улички, които днес са осеяни с магазинчета и ресторанти, ще стигнем до готическата църква „Св. Вит”. Трикорабната хубавица дължи величествения си вид на рода Рожмберк. Интериорът й впечатлява с витражните прозорци и стреловидни арки, носещи сводовете.
Правоъгълният площад с инспириращото име „Площад на сговора” е запазен във вида, който е имал от средновековието: квадрат, обрамчен от къщи с готически и ренесансови фасади, които са свързани помежду си с пъстри аркади.
Безспорно най-опреден с легенди е кварталът „Латран”. Легендата разказва, че името му идва от шайката разбойници (лапкове, лотри), които живеели в околните гори и ограбвали преминаващите кервани. Рицарят Витек ги проследил до пещерата им, победил ги и ги избил. В подножието на хълма основал град, а на хълма, в който била пещерата им, издигнал крепост, която да пази пътеките и бродовете и завинаги да напомня, че в тези гори и земи няма място за злодеи.
След обиколката и като инспирация…
… за подарък. Ако търсите специален подарък и спомен от Чехия, това може да бъде украшение от скъпоценния камък Вълтавин (Молдавит), който се добива само тук, няма го никъде другаде по света. Залежите са създадени преди около 14 милиона години, когато голям метеорит удря Земята, издълбава кратер с диаметър 24 км и стопява земната маса. Последвалото охлаждане води до образуването на специфичните форми и цветове на камъка. Вълтавинът е свързан с много легенди, сочен е като подходящ стимулатор за концентрация и медитация и мощен инструмент за духовно развитие. Казват, чe чрез него Светия Граал насочва към просветление. А ако наистина е така?
… за обяд. Ако сте почитатели на качествената кухня, препоръката ни е да опитате ястие с шаран, което е местният специалитет. Не се опитвайте да изкопчите от готвача тайната на приготвянето му – тя е тайна на града и никой няма да ви я каже.
… за свободното време. Казват, че местният Музей на мъченията е уникален. Ще ви върне в мрачната епоха на Средновековието, когато ужасяващи техники са били използвани за наказание на виновни и невинни. Нервите ви ще бъдат подложени  на изпитание не само от гледките, но и от звуковите ефекти – като писъка на изгаряните на клада вещици…


 Замък Хлубока
Замъкът Хлубока е един от най-харесваните и посещавани замъци в Чехия. Основите му са положени още през далечния XIII век в готически стил от благородника Чех от Будейовице. През следващите 400 години замъкът е преустрояван няколко пъти и променя облика си от готически в ренесансов и бароков стил.
Една от благородническите фамилии притежавала замъка е Пернштейн. През 1490 г. същата фамилия в близост до замъка създава изкуственото езеро Бездрев, което в момента е второто по големина езеро в Чехия.
През 1661 г. Ян Адолф I купува замъка и той става собственост на известният род Шварценберг. Именно те променят замъка в бароков в началото на XVIII век. През 1840-1871 княз Ян Адолф II отново реконструира замъка и той добива окончателния си вид в стил неоготика. Голяма заслуга за днешния си вид замъкът дължи на княгиня Елеонора, съпруга на Ян Адолф II, която черпи идеята за външния вид от замъка Уиндзор. Планът на реконструкцията е на  известният виенски архитект Франц Беер.
В основната обиколка на замъка може да видите библиотеката, салонът за четене на книги, сутрешната гостна, малката и голяма трапезария, салонът за пушене, съблекалнята и спалнята на княгиня Елеонора, оръжейната зала и др. Ще се насладите на невероятна колекция от мебели от XVIII-XIX в., уникални полилеи, картини, статуи, ценни гоблени от XVII в., ръчно изрисувани китайски вази от XVIII в., колекция от керамика, порцелан и стъкло, прозорци с красиви орнаменти, портрети на най-уважаваните членове на фамилията Шварценберг и др.
Около замъка можете да се насладите или да си починете в красивия английски парк изпъстрен с множество цветя и редки видове дървета.


ЕКСКУРЗИИ ПО ЖЕЛАНИЕ

Полудневна екскурзия до Кутна Хора – 49 лв. / 39 лв. за дете 2 – 11.99 г.
Кутна Хора е един от красивите градове в Чехия включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Градът е основан през XIII век, когато са открити сребърните мини. Крал Вацлав II издава закон за минното дело, с който се установява кралското право върху добива на сребро и сечене на монети, въвежда единна монета и провъзгласява Кутна Хора за център за сечене на монети. Тук, в Монетния двор, под надзора на италиански специалисти, се е сечал известния пражки грош, една от валутите на Централна Европа. До началото на Хуситските войни – XV в., мините осигурявали една трета от всичкото сребро добивано в Европа, а Чехия била най-големият емисионен център в Централна Европа.
Сред най-прочутите забележителности на Кутна Хора е църквата Костница Седлец – най-злокобната църква в света „украсена“ от 40 000 човешки скелета. Идеята е на Франтишек Ринт, който от костите и черепите на починалите хора издигнал колони и стълбове, орнаменти по стените и сводовете, свещници, герб на Шварценберг, голям полилей състоящ се от всички кости на човешкото тяло.
На мястото, където сега се издига църквата е имало гробище. През 13 век игумена на манастира от град Седлец отива на поклонение на Божи гроб в Ерусалим и донася пръст, която разхвърля по цялото гробище. Гробището става част от Света земя и много хора от цяла Чехия желаят да бъдат погребани тук. Тук са погребани и починалите по време на чумната епидемия.
Какво интересно още може да се види: готическата църква Света Варвара, църквата Свети Ян Непомуцки, Църквата Свети Яков, замъкът Храдек, Храм Успение Богородично, Йезуитския колеж, Влашкия (италиански) двор, Марианската колона (бароков паметник издигнат в чест на Дева Мария с благодарност за края на чумната епидемия) и др.
Легендите за града са няколко, но най-разказваната е за монаха Антон, който един ден излязъл на разходка в околностите на манастира. Изтощен от дългото ходене, решил да си почине, седнал на огряната от слънцето земя и заспал. Сънувал че от земята израстват сребърни пръчки. Стреснал се, събудил и побързал да се прибере и разкаже на игумена. На мястото където заспал,  оставил монашеското си расо за да може после лесно да го намери. Вестта за сребърното находище бързо се разпространила и отвсякъде започнали да се стичат хора, примамени от възможността за бързо забогатяване.


Едночасова разходка с корабче по река Вълтава – 25 лв. / 20 лв. за дете 2 – 11.99 г.

По време на круиза ще видите историческите забележителности на Прага от друг поглед и ще се насладите на прекрасните гледки от палубата на корабчето.
Цената включва: разходка с корабче и екскурзоводско обслужване на български език.


Посещение на минипивоварни – 45 лв за възрастен
Вечеря в минипивоварна Prague Beer Museum с дегустация на 5 вида бира.


Препоръчително е за всички екскурзии предварително записване и заплащане. Екскурзиите се провеждат на български език при минимум 15 туриста. Провеждането на екскурзии не се гарантира без минимум събрани туристи. 
Всички екскурзии могат да се заявят и заплатят и на място, но не са гарантирани свободните места и цената. 

Застраховка „Отмяна от пътуване“: Препоръчваме на своите клиенти сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, разходи за съкращаване и прекъсване на пътуването, разходи за удължаване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия, негови близки или др. не медицински причини. Валидна за цял свят, както и за територията на Република България. Застраховката може да сключите в офиса ни до 5 дни от датата на подписване на договора за туристическо пътуване, от закупуването на самолетен билет , или резервиране на хотел.