ТУРЦИЯ- КАПАДОКИЯ- Земя на чудесата

 Кападокия - Земя на чудесата
Кападокия – Земя на чудесата
Дати на отпътуване:  05.06.2018 г., 03.07.2018 г.,04.09.2018 г.,09.10.2018 г.,06.11.2018 г.
Цена от:  459 лв.

Продължителност:  6 дни / 4 нощувки

Районът, известен в древността като Кападокия, е дом на някои от най – необикновените природни чудеса. Когато чуят името Кападокия, повечето хора мислят за градовете Ючхисар, Гьореме, Аванос, Юргюп, Деринкую, Каймаклъ и Ахлара, и техните околности, където за милиони години земята е придобила фантастични форми. „Вълшебните комини“, които изглеждат като обитавани от духове, и цели градове и храмове, разпространяващи се дълбоко под земята, съществуват в странна, неземна атмосфера.
МАРШРУТ 1: 

Град на отпътуване
Място
Час
София Централна Автогара, сектор Паркинг 23:00 часа на предния ден
Пловдив бензиностанция ОМВ – хотел „Санкт Петербург“ 01:00 часа
Чирпан спирка Център 01:45 часа
Хасково бензиностанция Шел на магистралата 02:45 часа

МАРШРУТ 2: 

Град на отпътуване
Място
Час
Сливен бензиностанция Еко – Дамарски мост 01:00 часа
Стара Загора бензиностанция ОМВ – Славянски 02:00 часа

ПРОГРАМА: 

ПЪРВИ ДЕН: 
Отпътуване от съответния град по маршрут през Истанбул към Анкара. Нощен преход.

ВТОРИ ДЕН:
Следобед пристигане в турската столица. Настаняване в хотел. Свободно време. Нощувка.

ТРЕТИ ДЕН:
Закуска. Обзорна обиколка на Анкара – град, разположен сред хълмиста местност в центъра на Анадолското плато. Разглеждане на мавзолея на Ататюрк, музея на Анадолските цивилизации, анкарската крепост, Римските терми от времето, когато Анкара е център на римската провинция Галатия.
Следобед – отпътуване за Кападокия. Кратък престой и възможност за снимки при соленото езеро Тюз Гьол – с дължина 100 км, второто по големина в Турция. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН:
Закуска. Целодневна екскурзия в Кападокия – музей на открито, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Областта Кападокия е известна с причудливите форми, образувани преди 60 милиона години след едновременното избухване на двата вулкана Ерчийес и Хасандаг. Под действието на водата и вятъра са се образували истински природни шедьоври.
Кападокия е споменавана още в Библията. Ранните християни са се заселили в Кападокия, за да изповядват религията си спокойно. Посещение на гигантските конуси и комини в месността Юргюп в Кападокия. Градът се намира близо до скалните църкви на Гьореме. Известен е с виното си, с ръчно изработените килими и хотелите, построени в пещери – повечето от тях са били жилища на древните жители на Кападокия. Някои от пещерите са превърнати в нощни клубове и барове, тъй като в Юргюп кипи невероятен нощен живот. Продължаваме вълнуващото си пътувани из Кападокия с посещение на долината Дервент – Червената долина, долината Зелве, наречена Долината на монасите – сега осеяна с десетки църкви, тя е приютила християни още в зорите на християнството.

Кападокия

Кападокия

Следващата ни спирка в Кападокия е местността Пашабаа – природен феномен с гигантски скални комини и религиозен християнски център – църквата на Симон Стоукник.

Посещение на градчето Аванос – древната Ванеса е поредното място в Кападокия, което ще ви спре дъха с невероятната гледка към Къзълърмак, Червената река. Градът е известен с грънчарството, с пръст от наносите на реката, част от древното минало на Кападокия. Много живописни са улиците, застлани с обли камъни. Посещение на открития музей Гьореме – най-известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9-ти до 11-ти век с оригинални стенописи. Днес там могат да се видят едни от най-добре запазените образци на скални църкви и манастири, византийски икони и фрески в Кападокия. Свободно време и възможност за обяд в Гьореме. Кратка фотопауза за спомен от Кападокия на панорамната площадка над Долината на гълъбите (някога тук са живеели гълъби в „къщички”, издълбани в скалите; те са разнасяли писма – основният начин на „комуникация” в древността). Следващата ни спирка е крепостта Ючхисар – една от главните туристически атракции и архитектурни чудеса в Кападокия. Намира се на най-високия връх в региона и предлага великолепна гледка над Кападокия. Връщане в хотела около 18:00 ч. Вечеря.
Програма по желание – за сбогуване с Кападокия: 20:00ч. – посещение на автентично шоу на дервиши. Богата програма, изпълнена с оригиналните танци на последователите на Мевляна. Менюто включва различни салати и напитки местно производство, без лимит. Последна нощувка в Кападокия.

ПЕТИ ДЕН:
Закуска. Кратка спирка с възможност за снимки при природния феномен “Трите грации” – символите на Кападокия. Преди да напуснем окончателно Кападокия, ще завършим с посещение на подземния град Каймаклъ – древният град Енегул – с изградена инфраструктура под земята – над сто тунела, от които 4 етажа са отворени за туристически посещения. Отпътуване за Истанбул по обяд. Настаняване в хотел в Истанбул късно вечерта. Нощувка.

ШЕСТИ ДЕН:
Закуска. Напускане на хотела. Туристическа програма по желание: обзорна обиколка на града с професионален екскурзовод. Пешеходна обиколка на площад Султан Ахмед – „Египетския обелиск”, „Змиевидната колона”, „Фонтана на Вилхелм II. За “Синята Джамия”, “Топкапъ Сарай”, църквата “Света София” и

Аквариум, Истанбул

Аквариум, Истанбул

“Долмабахче Сарай” се дава информация без да се посещават. Отправяме се по въжения мост над Босфора към азиатската част на града за посещение на местността “Чамлъджа”, където ще имате на разположение около 30 мин. за по едно турско кафе или страхотни селфита на фона на прекрасната гледка, която се разкрива от мястото. Похвалете се на всички – вие сте на екскурзия в Истанбул!
Продължаваме с БОНУС -посещение на гигантския аквариум – Sea Life – най-големият в Европа. Ще имате възможност да се разходите измежду над 20 хиляди вида морски обитатели, сред които и 5 тигрови акули. Разположен на територия от 8000 кв.м, аквариумът разполага с един от най-дългите подводни тунели – 80 метра, който дава възможност за 270º панорама. Аквариумът се намира в един от най-големите търговски центрове на Истанбул – Форум Истанбул, където ще имате възможност да напазарувате от стотици световноизвестни марки, хранителен хипермаркер REAL и хипермаркет за интериорни решения IKEA. Отпътуване за България. 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
транспорт с автобус, лицензиран за международни превози;
1 нощувка в Анкара в хотел 3 * на база закуска и вечеря;
2 нощувки в Кападокия в хотел 3 * на база закуска и вечеря;
1 нощувка в Истанбул в хотел 3 * на база закуска;
екскурзионна програма в Анкара с местен екскурзовод на български език;
екскурзионната програма в Кападокия с местен екскурзовод на български език (входните такси се заплащат допълнително);
медицинска застраховка на стойност 5000 евро към ЗАД „Армеец“;
БОНУС– посещение на Гигантския Аквариум (включва транспорт, не включва входна такса);
водач от Ттуроператора по време на пътуването.
ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
входни такси за посещаваните обекти в Анкара, Кападокия и Истанбул:
входна такса за музея на Анадолските цивилизации – 15 турски лири;
входна такса за Крепостта Ючхисар – 7 турски лири;
входна такса за Скалните Църкви на Гьореме – 20 турски лири;
входна такса за долината Зелве – 10 турски лири;
входна такса за подземния град Каймаклъ – 25 турски лири;
входна такса за аквариум Sea Life – 43 турски лири за възрастни, 31 турски лири за деца;
посещение на подземен ресторант с богата фолклорна програма (менюто включва различни салати и напитки, местно производство без лимит), Кападокия – 25 евро;
разходка с балон над Кападокия – 130 евро (разходката започва в 05:00 ч. сутринта и трае около час, балонът се издига до 800 м и лети на различни височини);
обзорна обиколка на Истанбул с посещение на площада Султан Ахмед и местността Чамалджъ в азиатската част на града – 10 евро при група над 15 човека /при група под 15 човека – 12 евро/ (вкл. транспорт и местен екскурзовод);
всички услуги, предложени по желание;
доплащане за медицинска застраховка „Травъл асистант“ за лица от 65 до 75 години – 1.40 лв. / ден;
доплащане за медицинска застраховка „Травъл асистант“ за лица от 76 до 84.99 години – 2.80 лв. / ден;
доплащане за медицинска застраховка „Травъл асистант“ с покритие 4000 евро за лица над 85 години – 15 лв. за целия период на туристическата програма;
възможност за сключване на застраховка „Отмяна на пътуване“ по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма:
разходи от личен характер.
УСЛОВИЯ ЗА ЗАПИСВАНЕ:
внасяне на 30% капаро;
доплащане не по-късно от 15 дни преди заминаване;
цената е валидна при група от минимум 35 човека;
срок за уведомяване при недостатъчен брой записани туристи – 7 дни преди датата на отпътуване.
ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:
посещението на Ючхисар е свързано с изкачване по наклон. Желателно е туристите да са с удобни обувки.
посещението на подземния град Каймаклъ не се препоръчва за хора, страдащи от дихателни проблеми или клаустрофобия. Ако някой не желае да посети обекта, би могъл да изчака отвън (в района има много кафенета и магазинчета за сувенири).
Музейните такси задължително се заплащат в турски лири! Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна на входните такси!
Желателно е обмяната на валутата да се извърши в България.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
за лица над 18 год. валиден задграничен паспорт;
за лица под 18 год. валиден задграничен паспорт при пътуване с двамата родители. Ако детето пътува с единия или без родители – и нотариално заверено удостоверение оригинал и ксерокопие, че детето има право да излиза от страната.
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: Препоръчваме на своите клиенти сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, разходи за съкращаване и прекъсване на пътуването, разходи за удължаване на пътуването, поради медицински причини на пътуващия, негови близки или др. не медицински причини. Валидна за цял свят, както и за територията на Република България. Застраховката може да сключите в офиса ни до 5 дни от датата на подписване на договора за туристическо пътуване, от закупуването на самолетен билет , или резервиране на хотел.